Teraz jest 2016-05-28, 16:56


Po wymianie rozrusznika: nie odpala (rozrusznik kręci)

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

czytelnik

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2011-08-02, 15:12
  • Imię: Tomek
  • Silnik: Y17DT
  • Województwo: Śląskie

Po wymianie rozrusznika: nie odpala (rozrusznik kręci)

Post2011-08-02, 23:53

Witam wszystkich, przedstawię swój dość nietypowy problem.

Pewnego dnia pojechałem do supermarketu, auto zostawiłem na parkingu, normalnie zgasiłem, wszystko było w porządku. Po wyjściu ze sklepu, auto nie chciało już odpalić, rozrusznik w ogóle nie kręcił (aku jest w dobrym stanie). Auto udało się odpalić na hol, wróciłem nim do domu, zgasiłem i przystąpiłem do oględzin co się stało. Mój wybór padł na wymianę rozrusznika. Po porozpinaniu kilku węży i wiązek kabli udało mi się dostać do rozrusznika. Gdy go rozebrałem okazało się, że zwoje były pourywane, a stalowe elementy praktycznie fioletowe od temperatury (przypuszczam, że nie został odłączony przez automat w czasie jazdy i to doprowadziło do jego uszkodzenia). Udało mi się kupić sprawny używany rozrusznik, zamontowałem go na miejsce, wszystko pospinałem tak jak było. Spróbowałem odpalić silnik ale niestety się nie dało. Rozrusznik kręcił mocno, ale silnik nie miał ochoty odpalić. Posprawdzałem jeszcze raz wszystkie złącze itp. wszystko wydaję się być dobrze poskładane.

I pytanie co mogło spowodować, że działający silnik na którym wróciłem do domu po wymianie rozrusznika przestaje działać?
Oraz czy np. odłączenie na kilka dni akumulatora i złącza sterownika silnika (tego bliżej szyby - bo są dwa) mogło spowodować, że straciło się coś z pamięci?

GRZEGORZ

2011-08-03, 05:24

Offline
Avatar użytkownika

HooP

Boss regionalny

  • Posty: 828
  • Dołączył(a): 2010-08-20, 21:12
  • Lokalizacja: NOS
  • Imię: Damian
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 147
  • GG: 8282582
  • Telefon: HTC Desire
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie
  • Garaż: Coupe by HooP-OPC2&Xenon&Irmscher

Re: Po wymianie rozrusznika: nie odpala (rozrusznik kręci)

Post2011-08-03, 05:24

Kolego na pierwszy rzut sprawdź czy wszystkie wtyczki są podłączone.
Offline

czytelnik

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2011-08-02, 15:12
  • Imię: Tomek
  • Silnik: Y17DT
  • Województwo: Śląskie

Re: Po wymianie rozrusznika: nie odpala (rozrusznik kręci)

Post2011-08-03, 08:29

Po tym jak nie chciał odpalić wszystko jeszcze raz sprawdziłem i wszystko jest pospinane.

Kolejna rzecz na którą zwróciłem uwagę to objawy takie jakie występowały u kolegi robson76 w tym temacie (przy tym samym silniku):

robson76 napisał(a):Silnik 1.7 dti pracował bez żadnych niepokojących objawów, obecnie nie chce zapalić. Zauważyłem, że po przekręceniu stacyjki załącza się wentylator klimy i chodzi nawet po wyjęciu kluczyka. Dopiero po ponownym przekręceniu stacyjki w poz II i z powrotem gaśnie. Wcześniej tak nie nie było nie wiem jaki to ma wpływ ale auto nie zapala.


Niestety nie podano tam rozwiązania problemu, ale przeglądając posty tego użytkownika znalazłem temat w którym pisze już, że jego problem związany jest z sterownikiem silnika, pomimo, że pomiary wykazały, że jest sprawny (szczegóły tutaj).

Idąc tym tropem, zamontowałem dzisiaj inny używany sterownik silnika i wentylator przestał wariować jednak samochód nadal nie chce zapalić :/



Powrót do ON

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości