Odpowiedz w temacie  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Polerowanie karoserii 
Autor Wiadomość
Początkujący

Imię: Grzegorz
Silnik: Y20DTH
KM: 101
GG: 3967576
Województwo: Lubuskie
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Polerowanie karoserii
widze ze ten specyfik cieszy sie najwiekszym powodzeniem.
Cóż trzeba zakupic i wypróbować :)

2010-07-31, 10:33
Zgłoś ten post
Ekspert

Odpowiedz z cytatem
griN napisał(a):

Cieszy się tak długo aż ktoś czegoś lepszego nie spróbuje;)

2010-07-31, 13:43
Zgłoś ten post
Klubowicz

Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
GG: 1626523
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio
Odpowiedz z cytatem
kuflik napisał(a):
griN napisał(a):

Cieszy się tak długo aż ktoś czegoś lepszego nie spróbuje;)

Właśnie. Też sie jarałem, ale ostatnio nawoskowałem turtle waxem i mleczko reno sie chowa. Przede wszystkim dłużej utrzymuje sie na aucie.

2010-07-31, 13:52
Zgłoś ten post
Ekspert

Odpowiedz z cytatem
Binio napisał(a):

Właśnie. Też sie jarałem, ale ostatnio nawoskowałem turtle waxem i mleczko reno sie chowa. Przede wszystkim dłużej utrzymuje sie na aucie.

A potem kupisz meguiarsa i wywalisz turtla, następnie kupisz Swissvax i Megs się schowa;) Tak to już z kosmetykami jest..

2010-07-31, 16:42
Zgłoś ten post
Klubowicz

Imię: Peter
GG: 3525674
Garaż: Astra Turbo ....diesel | nowy ryjek s. 28
Odpowiedz z cytatem
Ostatnio to zamówiłem, dzisiaj wypróbowałem mleczko na masce i.... dla mnie bez rewelacji, może mam lakier w tak dobrym stanie, ale różnicy nie zauważyłem żadnej, po nałożeniu lakier wydaje się bardziej śliski, ale tak jest praktycznie po każdym specyfiku, może zmienię zdanie jak zrobię tym całe auto(maskę mam w najgorszym stanie)

2010-07-31, 16:54
Zgłoś ten post
Zobacz profil WWW
Ekspert

Odpowiedz z cytatem
Po raz kolejny powtórzę, że przed nałożeniem CZEGOKOLWIEK należy auto bardzo dokładnie wymyć oraz wyglinkować! Bez glinkowania cała zabawa nie ma sensu, gdyż wosk czy inne paskudztwo kładziemy na brud!

2010-07-31, 20:52
Zgłoś ten post
Klubowicz

Imię: Peter
GG: 3525674
Garaż: Astra Turbo ....diesel | nowy ryjek s. 28
Odpowiedz z cytatem
@kuflik
To chcesz mi powiedzieć że 99,9% właścicieli samochodów woskuje je bez sensu? Ja wyczuwalne syfy na lakierze usuwam środkiem do czyszczenia lakier z smoły itp i według mnie działa ok, jeżeli nie wyczuwam pod ręką nierówności na lakierze to uważam lakier za czysty, glinkę może sobie kiedyś sprawię, ale cudów nie oczekuję.

Zrobiłem w końcu całe auto tym i... mam mieszane uczucia.

Mleczko przyciemnia trochę kolor, nadaje lakierowi większą śliskość, niweluje część rysek, co widać na poniższych zdjęciach, z tym że te ryski i tak są widoczne tylko w świetle blisko przystawionej lampy, w słońcu są niewidoczne. Szkoda że nie nadaje fajnego połysku, wcześniej używałem politury woskującej NanoTec firmy Nigrin i połysk był dużo ładniejszy, śliskość taka sama, a testu z ryskami nie robiłem, więc cięzko mi stwierdzić.

Co do samego nakładania mleczka, to trzeba uważać co by nie nałożyć za dużo i na morą część, bo później robią się grudki przy ścieraniu, za to plusem mleczka jest to że nie pyli.

Zdjęcia, aparat na 1 i 3 żle złapał ostrość i musiałem jest trochę wyostrzyć, ale generalnie widać efekt przed i po, na 2 dobrze widać ryski

Obrazek
Obrazek
Obrazek

2010-08-14, 14:10
Zgłoś ten post
Zobacz profil WWW
Ekspert

Odpowiedz z cytatem
Cytuj:
To chcesz mi powiedzieć że 99,9% właścicieli samochodów woskuje je bez sensu?

Zdecydowanie tak! Zresztą jeśli ludzie by to robili dobrze to detailerzy umierali by z nudów:)
Ja po pierwszym użyciu glinki na bardzo czyste(moim zdaniem) auto byłem w głębokim szoku.
Glinka usuwa rzeczy o jakich Ci się nie śniło, usunięcie smoły to tylko ułatwienie dla glinki, nawet po tym glinka ma masę roboty.

2010-08-14, 17:21
Zgłoś ten post
Forumowicz

Imię: Krystian
KM: 115
GG: 2260235
Garaż: Moja Bertonka
Odpowiedz z cytatem
Autko po mojej polerce Turle Wax Black Magic ;)
i jak wrażenia?

Obrazek

Obrazek

Przedstawię wam mój sposób na polerkę:

1. Schłodzenie lakieru z letniej na zimną wodę. Może was to zdziwi ale polerka nie może odbywać się na ciepłej karoserii bo nie uzyska się efektu lustra - zasada 100% działania wosku ( kombinowałem z różnymi metodami i w końcu doszedłem do tego do czego doszedłem :D )
2. Po namoczeniu autka wodą czas na kąpiel. Tutaj tylko i wyłącznie " szampon " i mikrofibra.
Szampon z aktywną pianą tylko i wyłącznie firmy AUTOLAND. Na opakowaniu pisze 1 nakrętka na 10 l wody. Oczywiście to bzdura wymyślona żeby wystarczyło na 32 mycia haha :D Ja używam zawsze 4 nakrętki na 10l wody żeby było duuużo piany. Dokładnie myjcie auto żeby nie pozostało nic z zabrudzen.
3. Spłukanie wodą.
4. Wysuszenie - tutaj nie wycierajcie sciereczkami w celu przyspieszenia suszenia! Warto zwrócić uwagę na to jak woda spływa - tam gdzie zostaje warto przemyć szamponem raz jeszcze ;) dlaczego? sprawdz a zobaczysz o co biega ;)
5. Jak już auto wyschnie czas na nałożenie wosku. Najważniejsze żeby nie nakładać na słońcu i ciepłej karoserii bo nano technologia nie zrobi swojego. Nakładamy sciereczką z mikrofibry i jak najcieńszą warstwą. Nie wcieramy i nie szorujemy jak to robimy pastą tempo.
6. Później jak już będziecie mieć zamazane auto sciereczką filcową polerujemy. Polecam mechanicznie, ale sam też robiłem ręcznie i efekt ten sam tylko wiadomo - ręka odpada :D
7. Otwieramy piwko robimy fotki i wrzucamy efekt naszej pracy do naszego garażu na forum ;)

2010-08-14, 18:01
Zgłoś ten post
Zobacz profil WWW
Ekspert

Odpowiedz z cytatem
ja się poddaję. Z Twojego opisu wynika, ze nalozyles wosk czy cokolwiek to jest na nieprzygotowany lakier! Daj proszę znać za kilka miesięcy jak się wosk trzyma, bo takie nakładanie wosku to jak budowanie bez fundamentów. Co z lotną rdzą, smołą, żywicami czy innym syfem? Nakładasz wosk na wszystko!
Ale jak kto lubi, jedni jadą na szczotki a inni jak ja i moi znajomi potrafią 5h czyścić auto by móc dotknąć go maszyną.
wrzucę w najbliższym czasie kilka zdjęć z efektami prawidłowych zabbiegów na aucie, to może ktoś się przekona..

2010-08-14, 19:36
Zgłoś ten post
Forumowicz

Imię: Krystian
KM: 115
GG: 2260235
Garaż: Moja Bertonka
Odpowiedz z cytatem
W moim imieniu jak i użytkowników Proszę o fotki od Ciebie i manualik w Twoim wykonaniu krok po kroku ;)

2010-08-14, 21:06
Zgłoś ten post
Zobacz profil WWW
Forumowicz

Imię: Karol
Silnik: Z17DTL
KM: 80
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Odpowiedz z cytatem
Languard napisał(a):
W moim imieniu jak i użytkowników Proszę o fotki od Ciebie i manualik w Twoim wykonaniu krok po kroku ;)

juz byly fotki wrzucane, ja nawet ogladalem kilka projektow przeprowadzonych prze kuflika i powiem wam uzytkownicy ze gniecie cyce

2010-08-14, 21:08
Zgłoś ten post
Ekspert

Odpowiedz z cytatem
Przecież poradnik mojego autorstwa już jest na forum!! Zdjęcia też wrzucilem...
W najblizszym czasie wrzucę więcej zdjęć.

2010-08-14, 21:22
Zgłoś ten post
Klubowicz

Imię: Darek
Silnik: X16SZR
KM: 75
GG: 6707645
Garaż: Astra G Caravan by daarek83
Odpowiedz z cytatem
Mam kilka pytań:

1. która glinka jest lepsza miękka czy twarda (chodzi o glinki Bilt Hamber)
2. co będzie lepsze do usunięcia rys na lakierze: Autoglym Paint Renovator, Meguiar's Swirlx, Meguiar's Ultimate Compound, Meguiar's ScratchX 2.0, Poorboy's SSR 3.0

Wiem, wiem że wybór pewnie zależy od stanu lakieru, ale co byście polecili.

2010-08-20, 10:25
Zgłoś ten post
Ekspert

Odpowiedz z cytatem
1. Soft
2. Jeśli lakier jest w dobrym stanie(nie był na szczotkach zbyt wiele razy) to swirlx, jeśli jest nie najlepiej to ultimatecompound a potem swirlx. Inaczej, kup SX a potem jeśli nie będzie super dokup UC.

2010-08-20, 11:01
Zgłoś ten post
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona