Teraz jest 2016-12-10, 09:49


Twój KLIK w reklamię utrzymuje forum! Wyłącz program blokujący!



Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Binio

VIP

  • Posty: 5538
  • Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

Post2010-07-20, 06:43

dysiol napisał(a):witam , jakie diody pod MIDa ?

Dodałem linka do tematu o diodach (na 1 stronie jest wszystko napisane), linka do konkretnych aukcji nie bede dawał, bo wygasają.

Dodałem też tłumaczenia komunikatów komputera, z Zafiry ale komunikaty są takie same. (thx lazuch za sugestie :ok:)

GRZEGORZ

2010-07-20, 07:43

Offline

dysiol

Forumowicz

  • Posty: 65
  • Dołączył(a): 2010-05-23, 16:52
  • Imię: Kamil
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: ASTRA DYSIOLA:)

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

Post2010-07-20, 07:43

dzięki, Binio zrobiłeś kawał dobrej roboty , u mnie też masz szacun :)
Offline
Avatar użytkownika

Binio

VIP

  • Posty: 5538
  • Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-07-26, 10:45

jako że człowiek uczy się całe życie, i podrążyłem trochę temat wyświetlacza kolegi lukas_piotr z tego tematu : viewtopic.php?f=72&t=380&view=unread#unread - dodałem 5 i ostatni już rodzaj wyświetlacza w astrach - jest to BID, czyli Board Info Display.
Skorygowałem też informacje odnośnie GID-a : ten występował tylko z radiem NCDR1100 lub 1500 (1500 to dodatkowo obsługa telefonu)
Offline

mazee

Forumowicz

  • Posty: 616
  • Dołączył(a): 2008-12-08, 12:44
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Paweł
  • Silnik: Y22DTR
  • Województwo: Śląskie

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-07-28, 10:09

Offline
Avatar użytkownika

Binio

VIP

  • Posty: 5538
  • Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-07-28, 10:16

dziękować za foteczki :ok:
wrzuciłem trzy na 1 stronę :)
Offline
Avatar użytkownika

himtok

Forumowicz

  • Posty: 2152
  • Dołączył(a): 2009-09-18, 22:18
  • Lokalizacja: Bydgoszcz - UK
  • Imię: Karol
  • Silnik: Z17DTL
  • KM: 80
  • Telefon: Nokia 5230
  • Województwo: Kujawsko-Pomorskie
  • Garaż: caravan 1.7 CDTi Z163

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-07-28, 11:10

Podziekowal Binio za super opisik :ok:

/smq prosił, żeby umieszczać tu tylko ważne informacje, a nie podziękowania/Sadystyczny
Offline

ekmir

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2010-07-26, 09:17

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-08-03, 12:24

Binio napisał(a):
BID - Board Info Display (nazwa D1 Triple/Multi Info DisPlay CART/CCRT).
Wyświetlacze te występowały z radiem CCRT700 i umożliwiały obsługę telefonu. Po dodaniu manetki (jeśli nie było jej seryjnie) i aktywowaniu Techem2 mamy dostępne funkcje komputera pokładowego (informacyjne, bez kontrolnych).
Tabela kodów dla tych wyświetlaczy : http://www.hochdrehzahlkonzept.de/IG/MID.htm

Obrazek

4. Czy da się zmienić język wyświetlanych informacji?

Tak da się, jednak jedynie na Techu2. W MID-ach po roku 2002 można zaprogramować język polski, który jest dostępny pod językiem tureckim.


Czy są to kody do BIDa?

W przypadku zestawu CCRT 700 + BID można zmienić język po włożeniu karty SIM i wejściu w menu, wybieramy wtedy z listy kolejno: konfiguracja, a następnie język (oczywiście w języku jaki aktualnie jest wyświetlany na ekranie).
W moim przypadku miałem do dyspozycji w sumie 12 języków (niemiecki, angielski, holenderski, francuski, fiński, duński, hiszpański, włoski, grecki, norweski, szwedzki i portugalski).
Niestety w liście tej brak naszego ojczystego języka i jak widać brak również tureckiego (na razie zmieniłem na angielski).

Czy można jakoś dograć j. polski (np.: Tech 2, wymiana wsadu EPROM)?
Offline
Avatar użytkownika

Binio

VIP

  • Posty: 5538
  • Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-08-03, 15:51

ekmir napisał(a):
Czy są to kody do BIDa?

Tak

ekmir napisał(a):Czy można jakoś dograć j. polski (np.: Tech 2, wymiana wsadu EPROM)?


Z techa2 nie sądzę, tam tylko wybiera się język, nic nie wgrywa. Z epromami w wyswietlaczach z vectry B ludzie juz kombinowali, do astry nie spotkałem się.
Pomijam fakt czy jest to warte, IMHO komunikaty po angielsku są bardziej zrozumiałe niż polskie skróty.
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Wnętrze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości