Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez Binio » 2010-07-20, 06:43

dysiol napisał(a):witam , jakie diody pod MIDa ?

Dodałem linka do tematu o diodach (na 1 stronie jest wszystko napisane), linka do konkretnych aukcji nie bede dawał, bo wygasają.

Dodałem też tłumaczenia komunikatów komputera, z Zafiry ale komunikaty są takie same. (thx lazuch za sugestie :ok:)

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

przez GRZEGORZ » 2010-07-20, 07:43

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

przez dysiol » 2010-07-20, 07:43

dzięki, Binio zrobiłeś kawał dobrej roboty , u mnie też masz szacun :)

Forumowicz

 
Posty: 65
Dołączył(a): 2010-05-23, 16:52
Imię: Kamil
Silnik: X20DTL
KM: 82
Województwo: Śląskie
Garaż: ASTRA DYSIOLA:)

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez Binio » 2010-07-26, 10:45

jako że człowiek uczy się całe życie, i podrążyłem trochę temat wyświetlacza kolegi lukas_piotr z tego tematu : viewtopic.php?f=72&t=380&view=unread#unread - dodałem 5 i ostatni już rodzaj wyświetlacza w astrach - jest to BID, czyli Board Info Display.
Skorygowałem też informacje odnośnie GID-a : ten występował tylko z radiem NCDR1100 lub 1500 (1500 to dodatkowo obsługa telefonu)

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez mazee » 2010-07-28, 10:09


Forumowicz

 
Posty: 618
Dołączył(a): 2008-12-08, 12:44
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Paweł
Silnik: Y22DTR
Województwo: Śląskie

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez Binio » 2010-07-28, 10:16

dziękować za foteczki :ok:
wrzuciłem trzy na 1 stronę :)

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez himtok » 2010-07-28, 11:10

Podziekowal Binio za super opisik :ok:

/smq prosił, żeby umieszczać tu tylko ważne informacje, a nie podziękowania/Sadystyczny
Obrazek

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2152
Dołączył(a): 2009-09-18, 22:18
Lokalizacja: Bydgoszcz - UK
Imię: Karol
Silnik: Z17DTL
KM: 80
Telefon: Nokia 5230
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Garaż: caravan 1.7 CDTi Z163

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez ekmir » 2010-08-03, 12:24

Binio napisał(a):
BID - Board Info Display (nazwa D1 Triple/Multi Info DisPlay CART/CCRT).
Wyświetlacze te występowały z radiem CCRT700 i umożliwiały obsługę telefonu. Po dodaniu manetki (jeśli nie było jej seryjnie) i aktywowaniu Techem2 mamy dostępne funkcje komputera pokładowego (informacyjne, bez kontrolnych).
Tabela kodów dla tych wyświetlaczy : http://www.hochdrehzahlkonzept.de/IG/MID.htm

Obrazek

4. Czy da się zmienić język wyświetlanych informacji?

Tak da się, jednak jedynie na Techu2. W MID-ach po roku 2002 można zaprogramować język polski, który jest dostępny pod językiem tureckim.


Czy są to kody do BIDa?

W przypadku zestawu CCRT 700 + BID można zmienić język po włożeniu karty SIM i wejściu w menu, wybieramy wtedy z listy kolejno: konfiguracja, a następnie język (oczywiście w języku jaki aktualnie jest wyświetlany na ekranie).
W moim przypadku miałem do dyspozycji w sumie 12 języków (niemiecki, angielski, holenderski, francuski, fiński, duński, hiszpański, włoski, grecki, norweski, szwedzki i portugalski).
Niestety w liście tej brak naszego ojczystego języka i jak widać brak również tureckiego (na razie zmieniłem na angielski).

Czy można jakoś dograć j. polski (np.: Tech 2, wymiana wsadu EPROM)?



 
Posty: 4
Dołączył(a): 2010-07-26, 09:17

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez Binio » 2010-08-03, 15:51

ekmir napisał(a):
Czy są to kody do BIDa?

Tak

ekmir napisał(a):Czy można jakoś dograć j. polski (np.: Tech 2, wymiana wsadu EPROM)?


Z techa2 nie sądzę, tam tylko wybiera się język, nic nie wgrywa. Z epromami w wyswietlaczach z vectry B ludzie juz kombinowali, do astry nie spotkałem się.
Pomijam fakt czy jest to warte, IMHO komunikaty po angielsku są bardziej zrozumiałe niż polskie skróty.

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez Darenciusz » 2010-08-17, 07:54

Mam pytanie. Od jakiegoś czasu na wyświetlaczu mojego opla pokazuje się komunikat , ale nie mogę go poprawnie odczytać ponieważ dwie literki w środku są rozmyte. komunikat to
WASSCHWASS STAND czy coś w tym rodzaju. Bardzo proszę o przetłumaczenie tego tekstu.



 
Posty: 2
Dołączył(a): 2010-08-17, 07:43

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez Binio » 2010-08-17, 08:27

Jest na pierwszej stronie - waschwasser stand - sprawdz poziom płynu do spryskiwaczy.

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez Darenciusz » 2010-08-17, 12:17

Dzięki wielkie.



 
Posty: 2
Dołączył(a): 2010-08-17, 07:43

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez StreetDemon » 2010-08-22, 22:50

Panowie a takie szybkie pytanie mam Mida i mam taki problem
- pokazuje mi za wysokie średnie spalanie (15l)
a auto pali duzo mniej bo na pełnym baku robie 1000km w trasie
- nie pokazuje aktualnej prędkości z jaką jade ( wiesza się i stoi)
co z tym zrobić?
jedynie co dobrze pokazuje to opcja "range" i stoper.

Forumowicz

 
Posty: 30
Dołączył(a): 2010-07-17, 21:23
Imię: Filip
Silnik: Y20DTH
KM: 101
Województwo: Mazowieckie

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez Binio » 2010-08-23, 00:35

StreetDemon napisał(a):- pokazuje mi za wysokie średnie spalanie (15l)

spalanie srednie pokazuje w l/100km, może Ci chodzi o spalanie całkowite?

StreetDemon napisał(a):- nie pokazuje aktualnej prędkości z jaką jade ( wiesza się i stoi)

nie wiesza sie tylko to jest predkosc srednia, mid nie pokazuje predkosci chwilowej

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez StreetDemon » 2010-08-23, 08:36

Wiem właśnie że w l/100km i tak pokazuje ;/
Nie masz dojścia gdzie kupie dobrego mida? bo mój nie dość że wg, mnie źle pokazuje to spalanie to jeszcze jest poprzepalany.

Forumowicz

 
Posty: 30
Dołączył(a): 2010-07-17, 21:23
Imię: Filip
Silnik: Y20DTH
KM: 101
Województwo: Mazowieckie

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

przez Binio » 2010-08-24, 20:54

To że źle pokazuje to nie kwestia że sie popsuł, bo to się raczej nie psuje. Ciężko jest kupić mida w którym świecą wszystkie segmenty, ja bym jednak pokusił się o naprawę tego co masz. Info na 1. stronie tego tematu.
Sprawdź też czy masz prawidłowy kod silnika (info również na 1.stronie)

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

Poprzednia stronaNastępna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości