Teraz jest 2017-01-23, 03:24


Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Dziadek13

Początkujący

  • Posty: 611
  • Dołączył(a): 2011-12-18, 19:27
  • Lokalizacja: Mysłowice
  • Imię: Jorg
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82KM
  • Województwo: Śląskie
  • Wiek: 100

Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 15:50

Kupiłem używkę licznik mój ma problemy na razie nie będę wymieniał bo wiadomo zima ale mam takie pytanie czy te wskazówki obrotka i szybkości można wyzerować bo są poniżej punktu zerowego,czy należy zdjąć wskazówki i przestawić,lub fejsem ustawić bo na aucie były dobrze ustawione a jak go do domu przywiozłem to się troche przestawiły.

Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

astraBydgoszcz

Forumowicz

  • Posty: 281
  • Dołączył(a): 2013-03-24, 11:50
  • Imię: Kuba
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Telefon: 880748471
  • Województwo: Kujawsko-Pomorskie
  • Garaż: Astra G 2.0 diesel z Bydgoszczy

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 15:53

ja jak zmienialem wskazowki to nowe ustawilem na 0 i one same sie bujna do konca i spowrotem na pozycje wyjsciowa -> przynajmniej u mnie tak bylo
Offline
Avatar użytkownika

Dziadek13

Początkujący

  • Posty: 611
  • Dołączył(a): 2011-12-18, 19:27
  • Lokalizacja: Mysłowice
  • Imię: Jorg
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82KM
  • Województwo: Śląskie
  • Wiek: 100

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 16:00

A jak je ściągałeś ? bo jak nie będzie innej możliwości to będe musiał ściągać i ustawić.
Offline
Avatar użytkownika

PiotrPP

Klubowicz

  • Posty: 2648
  • Dołączył(a): 2010-11-12, 13:53
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Imię: Piotr
  • Silnik: Y22DTR
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 16:00

Zima, czy nie, wymiana licznika zajmuje 5 minut.
A wskazówki powinny się same wyzerować po podłączeniu w samochodzie. A tutaj faktycznie jakoś dziwnie siedzą, może ktoś je zdejmował. Bo małe wskazówki są raczej dobrze ustawione.
Duże musisz podważyć, najlepiej widelcem i tylko lekko założyć. Podłączasz licznik, przekręcasz kluczyk na zapłon i wskazówki ustawią się a ty tylko je zdejmujesz i zakładasz idealnie na zera.
Offline
Avatar użytkownika

LuMpY

Moderator

  • Posty: 6253
  • Dołączył(a): 2013-06-04, 18:52
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Małopolskie
  • Garaż: Astra G 2.0 DTL by LuMpY

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 16:08

Dokładnie jak kolega wyżej napisał, ja robię tak ze zakładam zegary bez wskazówek i włączam zapłon i po chwili wyłączam, czekam chwile i zakładam wskazówki do zera bo wtedy są idealnie wyzerowane ;) a szybke spokojnie włożysz na podpięty i przykręcony licznik ;)

Jest jeszcze druga opcja, mało polecają ale dziala - podpinasz licznik z zalozonymi wskazowkami i włączasz zapłon, przy włączonym zaplonie palcem ustawiasz "właściwe" zero i gra :) u mnie dziala bez problemu licznik po takiej operacji tylko trzeba pamiętać ze w ten sposób ustawisz obroty i prędkość bo reszta juz nie:)
Offline
Avatar użytkownika

SADEK

Klubowicz

  • Posty: 4639
  • Dołączył(a): 2011-08-29, 08:34
  • Lokalizacja: Radom
  • Imię: Konrad
  • Silnik: X16SZR
  • KM: powinno byc 75km
  • Telefon: 792377511
  • Województwo: Świętokrzyskie
  • Garaż: SADKOWÓZ - mała stłuczka tym razem AG :(

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 16:16

wkłądasz do auta licnzik bez wskazówek
przekręcasz zapłon
po 2-3sec silniczku ustawią sie na zera
wkładasz po kolei temp (silnik musi być zimny!!! )
potem obrotomierz i predkościomierz
na końcu zostało wskazówka od paliwa i tu nie działą zasada jak wyzej gdyż wskazówka odrazu idzie do obecnego poziom paliwa jaki masz . i są dwie metody
pierwsza podłaczasz pod komp i sprawdzasz( nie sprawdzałem tej metody !!! tylko usłyszałem od kogoś z forum)
druga tankuje do pełna i ustawiasz wskazówkę na max jęlsi jesteś bogaty i masz rafinerie na podwórku :)
jęsli nie masz tankuje np 26L i ustawiasz w pozycji 1/2 :) gdyż zbiornik ma 52L
Offline
Avatar użytkownika

LuMpY

Moderator

  • Posty: 6253
  • Dołączył(a): 2013-06-04, 18:52
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Małopolskie
  • Garaż: Astra G 2.0 DTL by LuMpY

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 16:44

A nie wystarczy wyłączyć zaplonu by silnik wskaZowki paliwa poszedł na zero i wtedy zakładać wskazówkę? ;)
Offline
Avatar użytkownika

PiotrPP

Klubowicz

  • Posty: 2648
  • Dołączył(a): 2010-11-12, 13:53
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Imię: Piotr
  • Silnik: Y22DTR
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 16:45

Wskazówka paliwa nie ustawia się na zero. Ja ustawiałem ją już w samochodzie, po prostu założyłem ją tak, jak była na nieruszanym liczniku.
Następna strona



Powrót do Wnętrze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości