Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez dizel1982 » 2010-12-14, 22:01

Witam.

Jeżdżąc dużo po Polsce zarówno po drogach krajowych jak i autostradach bardzo często spotykam się z mruganiem awaryjnymi przy gwałtownym hamowaniu. Wiem że są samochody w których takie systemy są seryjnie montowane. Na zachodzie w Niemczech awaryjne przy nagłym hamowaniu to standard. Zacząłem się zastanawiać czy nie dało by rady zrobić podobnego systemu w naszych astrach. Ma ktoś z Was na to jakiś pomysł? Przydała by się wiedza na temat jak działają w ogóle seryjnie montowane takie systemy. Myślałem już nad podpięciem się pod czujnik ABS ale to trochę bez sensu ponieważ zimą awaryjne mrugały by nam praktycznie cały czas. Jeśli ma ktoś z Was jakieś pomysły to zapraszam, może uda nam się zmontować taki system do astry. Nie wiem jak Wy ale ja dość często używam awaryjnych przy ostrzejszym hamowaniu i uważam że to naprawdę wpływa na bezpieczeństwo innych. Tak samo jak widzę pojazd który hamuje z awaryjnymi przede mną, automatycznie wiem jak mam sie zachować i że również powinienem rozpocząć awaryjne hamowanie.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 852
Dołączył(a): 2010-04-10, 12:02
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Łukasz
Silnik: Z16XEP
KM: 105
GG: 4837447
Telefon: Samsung Galaxy S II
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Moja Asia

przez GRZEGORZ » 2010-12-17, 18:32

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez wesol » 2010-12-17, 18:32

Trzeba by wykozystac ten czujnik przeciazeniowy co jest w module poduszek powietrznych lub samemu taki zrobic. Oczewiscie oslabic ta sprezynke by byl bardziej czuly. Jakis maly uklad co by zalaczal swiatla kierunkow na powiedzmy 2 sekundy z przerywaczem gdyz te swiatla migaja duzo szybciej jak awaryjki. Myslalem o tym ale jakos t malo przydatne mi sie wydawalo i szkoda czasu mi na to.
NIE POMAGAM NA PW ANI NIE ODPISUJE NA ZAPYTANIA!!

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 3587
Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
Lokalizacja: Goleniów

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez Tomek » 2010-12-17, 18:34

Powiem szczerze ze sam bym przygarnął taki układ. Wydaje mi się to dosyć przydatnym gadżetem zwiększającym bezpieczeństwo :)
V Zlot AGC 2010
III miejsce - w konkursie wiedzy o Astra-G

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 529
Dołączył(a): 2009-10-19, 13:44
Imię: Tomek
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Wielkopolskie

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez dizel1982 » 2010-12-17, 19:49

Na pewno zwiększa to bezpieczeństwo. Renault już dośc długo montuje taki system. Wiem że teraz jest to również w fordzie i kilku innych markach. Nawet nie wiem czy w astrze IV tego nie ma. Seryjnie dowiedziałem sie że wykorzystywany jest do tego układ wspomagania hamowania BA. Gdy ten układ sie załączy wówczas automatycznie załączają się światła awaryjne ale niestety w naszych asterkach tego systemu nie ma. Bajer moim zdaniem dużo bardziej przydatny i sensowny niż np automatycznie domykanie szyb który przede wszystkim poprawia bezpieczeństwo.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 852
Dołączył(a): 2010-04-10, 12:02
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Łukasz
Silnik: Z16XEP
KM: 105
GG: 4837447
Telefon: Samsung Galaxy S II
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Moja Asia

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez Bartolo » 2010-12-17, 20:35

Szukałem ostatnio gotowych modułów na allegro ale nic niema. Na zachodzie można taki dorwać tyle że tam jest pulsacyjne światło stop co znacznie bardziej zwraca uwagę w nocy np.

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 3588
Dołączył(a): 2008-09-16, 22:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Imię: Bartosz
Silnik: Z19DT
KM: 150KM / 320Nm
GG: 6997645
Województwo: Śląskie
Garaż: Projekt GTC - Bartolo

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez Pidu » 2010-12-17, 21:18

Bartolo napisał(a):Szukałem ostatnio gotowych modułów na allegro ale nic niema. Na zachodzie można taki dorwać tyle że tam jest pulsacyjne światło stop co znacznie bardziej zwraca uwagę w nocy np.


Np coś takiego:

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.44386

Jak dla mnie moduł mógłby zastąpić awaryjne przy nagłym hamowaniu, gdyby działał od pewnej prędkości - 40 czy 60kmh.

Ekspert
Avatar użytkownika
 
Posty: 1531
Dołączył(a): 2008-10-11, 22:26
Lokalizacja: EX / ZS
Imię: Piotr
Silnik: --- wybierz ---
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez Derley » 2010-12-18, 12:10

z tego co mi wiadomo nasze astry maja taki system który w momencie nagłego hamowania włącza awaryjne bynajmniej tak mi powiedział kolega który jechał za mną jak miałem awaryjne hamowanie .

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 475
Dołączył(a): 2008-09-28, 23:06
Lokalizacja: WZ
Imię: Maciej
Silnik: Z20LET
KM: 200
GG: 4177822
Telefon: 604094155
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Opel Astra II 1.8 16V By Derley

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez MihHau » 2010-12-18, 12:39

Przydałby się jakiś prosty moduł, nie znam się na elektronice ale wiem że przydałoby się takie coś. Ile razy hamując na trasie przed jakimiś korkami, wahadłami itp włączam awaryjne żeby ten z tyłu nie zapomniał że trzeba zacząć hamować :)
W lustrze jest to co za nami zostaje.
Patrz do przodu, bo tam jest to
co nas jeszcze czeka.

Astra G 1.7DTI Elegance

Focus MKII 1.6TDCi Titanium

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 1091
Dołączył(a): 2010-01-04, 21:41
Lokalizacja: Rypin
Imię: Michał
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 4448983
Telefon: Uniden Pro 520XL
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Garaż: Astra G Saphirschwarz by Mihau

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez sha_kal » 2010-12-18, 13:52

na innym forum była propozycja (i nawet opis jak wykonać) łączenia awaryjnych z absem. I problem nagłego hamowania i awaryjnych rozwiązany. Tylko przy obecnych warunkach miganie byłoby dosyć uciążliwe i częste :]

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 198
Dołączył(a): 2008-06-28, 14:47
Lokalizacja: księstwo opolskie
Imię: Przemek
Silnik: Y20DTH
KM: 101
Województwo: Opolskie

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez dizel1982 » 2010-12-18, 17:05

Ja również zawsze włączam awaryjne podczas nagłego hamowania ale na naszych polskich drogach trzeba to niestety robić dość często. Jakbyście pojechali do niemcowni to tam awaryjne przy hamowaniu na autostradach czy drogach szybkiego ruchu to standard i tam dla nikogo nie jest to obce, przeciwnie, jeśli nie włączysz awaryjnych to dopiero jest to dziwne. Od razu widać że polak przyjechał. Jeśli chodzi o podłączenie tego do ABSu to było by to najprostsze rozwiązanie i nie kłopotliwe tylko zimą te światła by nam migały praktycznie cały czas dlatego seryjnie jest to podpięte pod system BA którego my niestety nie mamy. Jedyne sensowne rozwiązanie to włącznik przeciążeniowy.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 852
Dołączył(a): 2010-04-10, 12:02
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Łukasz
Silnik: Z16XEP
KM: 105
GG: 4837447
Telefon: Samsung Galaxy S II
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Moja Asia

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez No.186 » 2010-12-18, 19:24

Włącznik przeciążeniowy nie zda egzaminu na śliskiej nawierzchni. Poprostu na lodzie czy śniegu nie da się uzyskać odpowiedniego opoźnienia (przeciążenia) przy hamowaniu.
Jedyne rozwiązanie to BA czy coś co kontroluje szybkość wciśnięcia pedału hamulca.
Przesiadka na Signuma V6 w automacie :)

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 609
Dołączył(a): 2009-09-05, 11:55
Lokalizacja: Ostrołęka
Imię: Artur
Silnik: Z32SE
KM: 211
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Z18XE

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez Minos » 2010-12-18, 19:29

No.186 napisał(a):Włącznik przeciążeniowy nie zda egzaminu na śliskiej nawierzchni. Poprostu na lodzie czy śniegu nie da się uzyskać odpowiedniego opoźnienia (przeciążenia) przy hamowaniu.

mogę to potwierdzić, mam taki bajerek w służbowym perzocie, działa tylko jak nawierzchnia jest sucha (nieoblodzona), a jak jest lód to nic się nie załancza oprócz abs-ów
Wraz ze wzrostem mocy, wzrasta odpowiedzialność

Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 6892
Dołączył(a): 2008-07-10, 20:24
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Ja
Silnik: X20XER
KM: 160
Województwo: Śląskie
Garaż: Czarna perełka - OPC 1399

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez g_cwikowski » 2011-01-08, 16:54

Moim zdaniem najlepiej podpiąć pod ABS, ale żeby się awaryjne załączyły w chwili poślizgu się wszystkich kół.


Avatar użytkownika
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2010-04-23, 06:42
Lokalizacja: Opole
Imię: Ćwiku
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 2108760
Telefon: 793232119
Województwo: Opolskie

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez Trampek76 » 2011-01-09, 01:17

Bartolo napisał(a):Szukałem ostatnio gotowych modułów na allegro ale nic niema. Na zachodzie można taki dorwać....

Zachód zachodem ale w Polsce przepisy jasno określają w jakich przypadkach można używać awaryjnych i jak trafisz na służbistę w białej czapce to za taki moduł można dowód stracić.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2010-12-14, 13:24
Lokalizacja: Chabówka/Szczecin
Imię: Krzysiek
Silnik: Y17DT
KM: 75
Województwo: Małopolskie

Re: Awaryjne przy nagłym hamowaniu.

przez wesol » 2011-01-09, 10:44

to to najmniejszy problem. Zwracam uwage iz te swiatla nazywane popularnie awaryjnymi tak w zasadzie nimi nie sa. Na zachodzie po wlaczeniu tych awaryjek to zaden ierowca nas nie wyprzedzi bo te swiatla oznaczaja ze cos sie stalo na drodze- wypadek,przeszkoda itp. Te swiatla zalacza sie jak sie dojezdza do przejazdu kolejowego zamknietego itp przypadkach. Unas to idzie tepak do kiosku kupic faje i zalacza je wiec co kraj to obyczaj.
NIE POMAGAM NA PW ANI NIE ODPISUJE NA ZAPYTANIA!!

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 3587
Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
Lokalizacja: Goleniów

Następna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości