zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez mazee » 2011-08-22, 21:10

mam dziwny problem,
jadąc powoli w korku i ruszając z jedynki samochód nagle zgasł,
po przekręceniu zapłonu rozrusznik nawet nie zakręcił,
pomyślałem, że może padł akumulator bo może nie był wystarczająco doładowany przez alternator,
podładowałem akumulator przez noc, przeczyściłem klemy, podłączyłem, zmierzyłem napięcie: ok. 12,5V, przekręciłem zapłon, rozrusznik nie zakręcił, nawet nie drgnął, jakby nie dochodziło do niego napięcie, w momencie przekręcenia zapłonu z pod maski w okolicach przekaźników wydobywało się tylko "tryt", "tryt", wcześniej tego odgłosu nie zaobserwowałem, zmierzyłem napięcie na akumulatorze przy przekręconym kluczyku maksymalnie w prawo: ok. 11,5V,
i jeszcze jedno, od jakiegoś czasu stacyjka zaczęła się przycinać ale kluczyk bez problemu się wyciągał i wkładał a samochód palił
podłączyłem też op-com, zero błędów
bezpieczniki dobre

czy przekaźnik nr 6 w skrzynce przekaźników pod maską może mieć coś z tym wspólnego ?
w którym miejscu jest rozrusznik ?
jak przełożę stacyjkę lub samą wkładkę z innej astry to czy rozrusznik zakręci ale silnik nie odpali bo immo nie pozwoli, czy w ogóle nie zakręci ?

Forumowicz

 
Posty: 618
Dołączył(a): 2008-12-08, 12:44
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Paweł
Silnik: Y22DTR
Województwo: Śląskie

przez GRZEGORZ » 2011-08-23, 14:45

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez daro » 2011-08-23, 14:45

dobrze było by sprawdzić czy do rozrusznika dochodzi napięcie zarówno na cewke bendiksa jak i na sam rozrusznik (gruby czerwony przewód )
Być może skonczyły sie szczotki w rozruszniku
daro

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 294
Dołączył(a): 2010-12-09, 18:12
Lokalizacja: Rzeszów Tyczyn
Imię: Darek
Silnik: X16XEL
KM: 100
GG: 5901159
Województwo: Podkarpackie
Garaż: ASTRA G daro

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez mazee » 2011-08-23, 15:19

daro napisał(a):dobrze było by sprawdzić czy do rozrusznika dochodzi napięcie zarówno na cewke bendiksa jak i na sam rozrusznik (gruby czerwony przewód )
Być może skonczyły sie szczotki w rozruszniku

ok, tylko gdzie go szukac ? nie moge go znalezdz

Forumowicz

 
Posty: 618
Dołączył(a): 2008-12-08, 12:44
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Paweł
Silnik: Y22DTR
Województwo: Śląskie

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez qlczyk » 2011-08-23, 16:37

daro napisał(a):dobrze było by sprawdzić czy do rozrusznika dochodzi napięcie zarówno na cewke bendiksa jak i na sam rozrusznik (gruby czerwony przewód )
Być może skonczyły sie szczotki w rozruszniku

Spadek napięcia jest, więc coś ten prąd pobiera.Swiece żarowe?A może jednak aku walnięty?Auto by nie zgasło jak skończyły by się szczotki

Forumowicz

 
Posty: 344
Dołączył(a): 2009-09-23, 14:55
Lokalizacja: Ruda Śląska
Imię: olo
Silnik: Y20DTH
Województwo: Śląskie

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez Marcin » 2011-08-23, 16:39

qlczyk napisał(a):Auto by nie zgasło jak skończyły by się szczotki


Mi zgasło, bo bendiks nie odbił i kręciło cały czas, akumulator rozładowało i stanął ;] oczywiście rozrusznik do wymiany

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 2009-01-30, 16:56
Lokalizacja: Srokowo
Imię: Marcin
Silnik: X16XEL
KM: 101
GG: 7473491
Telefon: HTC Desire Z
Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez qlczyk » 2011-08-23, 16:43

Marcin czyli szczotki Ci się nie skończyły :)

Forumowicz

 
Posty: 344
Dołączył(a): 2009-09-23, 14:55
Lokalizacja: Ruda Śląska
Imię: olo
Silnik: Y20DTH
Województwo: Śląskie

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez henek » 2011-08-23, 16:59

Mi też koledzy podobnie w "pięknego" dnia i bendiks nie odbił i kręciło cały czas. Tylko że jak jechałem było czuć i to baaardzo spalonego rozrusznik, ale nie zgasł na trasie, dopiero jak dojechałem i zgasiłem to już nie zapaliło auto. Po odkręceniu rozrusznika okazało się ze dosłownie stopił się, i tylko wymiana na nowego.
Obrazek

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 139
Dołączył(a): 2011-07-06, 17:59
Lokalizacja: Gorlice/Mysłowice
Imię: Henryk
Silnik: X20XEV
KM: 136 +LPG BRC
Województwo: Małopolskie
Garaż: Projekt by "Żonki"

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez Marcin » 2011-08-23, 17:05

No u mnie się stopił i tylko kręcił bendiksem, takie tylko kręcenie, coś jak kosiarka żyłkowa

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 2009-01-30, 16:56
Lokalizacja: Srokowo
Imię: Marcin
Silnik: X16XEL
KM: 101
GG: 7473491
Telefon: HTC Desire Z
Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez mazee » 2011-08-23, 17:28

bylbym bardzo szczesliwy gdyby okazalo sie, ze to rozrusznik nawalil, dochodza do mnie mysli, ze moze silnik sie zblokowal i rozrusznik nie moze go ruszyc
przy zatartym silniku lub przy obroconej panewce rozrusznik przekreci ? olej w silniku jest

Forumowicz

 
Posty: 618
Dołączył(a): 2008-12-08, 12:44
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Paweł
Silnik: Y22DTR
Województwo: Śląskie

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez Marcin » 2011-08-23, 20:28

Wystarczy, że szczotka się odlutowała lub skończyła i rozrusznik nie zakręci :)

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 2009-01-30, 16:56
Lokalizacja: Srokowo
Imię: Marcin
Silnik: X16XEL
KM: 101
GG: 7473491
Telefon: HTC Desire Z
Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez wesol » 2011-08-24, 09:42

nieprawda ze skończona szczotka spowoduje brak kręcenia. Sa dwie pary szczotek w rozruszniku. Silnik elektryczny jakby podwójny. Po prostu miałby mniejsza moc o polowe.

Co do problemu to może padła cela w aku i napięcie będzie prawidłowe ale nie będzie siły miał na zakręcenie. Możliwe, że elektromagnes szwankuje i tylko on reaguje ale nie załącza prąd dużego na rozrusznik. Możesz to sprawdzić ręcznie zwierając obwód jakimś meselkiem lub nawet młotkiem. Może kabel się upalił przy rozuszniku- ten masowy bo bywały takie już przypadki.
NIE POMAGAM NA PW ANI NIE ODPISUJE NA ZAPYTANIA!!

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 3583
Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
Lokalizacja: Goleniów

Re: zgasł, rozrusznik nie kręci, akumulator ok

przez mazee » 2011-08-25, 13:59

sprawa sie wyjasnila, padl calkowicie rozrusznik i kostka stacyjki sie przepalila

Forumowicz

 
Posty: 618
Dołączył(a): 2008-12-08, 12:44
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Paweł
Silnik: Y22DTR
Województwo: Śląskie


Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości