gdzi jest komputer sterujący silnikiem

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

gdzi jest komputer sterujący silnikiem

przez bartek998 » 2009-02-28, 19:35

witam.mam problem ze znalezieniem komputera sterującego silnikiem w astrze g 2,0 dtl.proszę o podpowiedz gdzie mam szukać.pozdrawiam


Avatar użytkownika
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2009-02-27, 18:11
Lokalizacja: lipnica

przez GRZEGORZ » 2009-02-28, 19:58

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

przez Borys » 2009-02-28, 19:58

chyba chodzi Ci o sterownik pompy wtryskowej
Ostatnio edytowano 2009-02-28, 19:59 przez Borys, łącznie edytowano 1 raz
Moja Astra



Nie patrz na nogi, one i tak idą na boki :P

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 443
Dołączył(a): 2008-11-11, 17:16
Lokalizacja: Szczecin/Ostrowice
Imię: Borys
Silnik: X20DTL
GG: 4278857
Województwo: Zachodniopomorskie
Garaż: Astra 2.0DTL by Borys

przez Ice » 2009-02-28, 19:59

bartek998, pod nadkolem od strony kierowcy znajduje się steronik kompa :)
Ice AGC #06
albo ASTRA, albo nic...
Astra by Ice http://astra-g.pl/viewtopic.php?t=787

Blog by Ice
http://knandzik.blogspot.com/

Serwis rowerowy 40% rabatu dla KLUBOWICZY ASTRA-G CLUB

Masz problem z rowerem pisz na: http://www.icebiketeamm.blogspot.com z pewnością pomożemy :D

Ekspert

 
Posty: 1256
Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
Imię: Ice
Silnik: X20DTL
Województwo: Śląskie

przez bartek998 » 2009-03-01, 11:49

Ice, a jak mam się do niego dostać?muszę zdemontować nadkole czy może dojdę od komory silnika? :D
Bartek


Avatar użytkownika
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2009-02-27, 18:11
Lokalizacja: lipnica

przez wesol » 2009-03-01, 15:24

Musisz sciagnac blotkin lewy- blacharke.
NIE POMAGAM NA PW ANI NIE ODPISUJE NA ZAPYTANIA!!

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 3583
Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
Lokalizacja: Goleniów

przez bartek998 » 2009-03-01, 21:14

wesol, DZIĘKI ZA PODPOWIEDZ.MUSZĘ TO SPRAWDZIĆ.A CZY ORIENTUJESZ SIE CO TO ZA KOMPUTER KTORY JEST UMIESZCZONY PO LEWEJ STRONIE POD ZDERZAKIEM.ZA CO ON ODPOWIADA/DZIĘKI
Bartek


Avatar użytkownika
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2009-02-27, 18:11
Lokalizacja: lipnica

przez wesol » 2009-03-02, 07:28

Ten pod zderzakiem to sterownik wentylatorow od ukladu chłodzenia- sa wersje bez i z klima. Sterownik wyzej to ECU ktore steruje praca silnika.
NIE POMAGAM NA PW ANI NIE ODPISUJE NA ZAPYTANIA!!

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 3583
Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
Lokalizacja: Goleniów

przez Ice » 2009-03-02, 08:21

bartek998, tak jak wesol, napisał sterownik od wentylatorów i układu chłodzenia :)
Ice AGC #06
albo ASTRA, albo nic...
Astra by Ice http://astra-g.pl/viewtopic.php?t=787

Blog by Ice
http://knandzik.blogspot.com/

Serwis rowerowy 40% rabatu dla KLUBOWICZY ASTRA-G CLUB

Masz problem z rowerem pisz na: http://www.icebiketeamm.blogspot.com z pewnością pomożemy :D

Ekspert

 
Posty: 1256
Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
Imię: Ice
Silnik: X20DTL
Województwo: Śląskie

przez bartek998 » 2009-03-07, 18:18

Ice, wesol, dziękuję za pomoc .wszystko się zgadza.odnalazlem ten komputer i teraz nie będzie już problemu na przyszlość.pozdrawiam :D
Bartek


Avatar użytkownika
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2009-02-27, 18:11
Lokalizacja: lipnica

przez kolin » 2009-11-19, 17:03

odgrzewam kotleta bo potrzebuje info. To wystarczy sciągnąć nadkole żeby zmienić ECU ?
AR 147 1,9 16 JTD... 202 PS i 423 NM

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 240
Dołączył(a): 2009-08-30, 13:22
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Imię: Mateusz
Silnik: X20DTL
KM: Mało
Województwo: Wielkopolskie

Re: gdzi jest komputer sterujący silnikiem

przez nomen82 » 2013-04-19, 18:01

Witam,

Odgrzewam sprawę. Reanimuje moją Asterkę.

Proszę o wyjaśnienie łopatologicznie gdzie są sterowniki i od czego w Asterce. konkretnie silnik 1,6 16V.

Pali mi cewkę (już 3 raz) auto po spotkaniu z naturą sporo części wymienionych, pali zapala obroty nierówne ale po 2-3 min. pali cewkę, zawsze nad tą samą świecą. Na wtyczce jakby na listwie B miał ciągle prąd. Serwis AutoCom pokazuje błąd 035202 nieznana usterka.
NIGDY nie walcz z Głupim, sprowadzi Cię do swojego poziomu i pobije doświadczeniem.

Forumowicz

 
Posty: 68
Dołączył(a): 2011-07-26, 20:22
Lokalizacja: Twardogóra
Imię: Jacko
Silnik: X16XEL
KM: 74
Województwo: Dolnośląskie

Re: gdzi jest komputer sterujący silnikiem

przez angel_dark666 » 2013-04-19, 18:07

dobrze by bylo zeby ktos z op-comem zczytal ci bledy bo wtedy powinno byc opisane czego dotyczy blad, popytaj na forum w swojej okolicy czy ktos posiada
dignostyka op-com
strojenie anten cb
Tis 2000
Valery/Lolek+SS1200/ml-145+FD2020+HF747
161CBF143

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2346
Dołączył(a): 2012-06-21, 15:48
Lokalizacja: Rzeszow, Styków, Głogów Młp i okolice
Imię: angel_dark666
Silnik: X20DTL
KM: MAŁO
GG: 4353462
Telefon: fajny
Województwo: Podkarpackie
Garaż: astra by angel_dark666

Re: gdzi jest komputer sterujący silnikiem

przez Danio » 2013-04-19, 21:18

Nie trzeba opcoma do sprawdzenia błędów silnika, w tym przypadku to p0325- ing. coil B circuit malfunction.
ECM jest na silniku po lewej stronie- dwie charakterystyczne duże wtyczki.
Te spalone cewki to nowe?
Ja stawiam na uszkodzenie mechaniczne przewodów gdzieś na wiązce silnika.
Powered by V6Obrazek

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 412
Dołączył(a): 2009-01-18, 20:01
Lokalizacja: Rzeszów
Imię: Daniel
Silnik: X25XE
Województwo: Podkarpackie

Re: gdzi jest komputer sterujący silnikiem

przez nomen82 » 2013-04-19, 22:19

To samo powiedział mi znajomy Macher. Że trzeba poizolować wszystkie przetarte przewody bo jakaś "pierdoła" może przebijać i robić problemy.

1 szt. nowa i 1 używka, no i jeszcze tą co miałem w silniku. Ehh takich cewek raczej się nie reanimuje? Mają wybrzuszenie nad spaloną świecą.
NIGDY nie walcz z Głupim, sprowadzi Cię do swojego poziomu i pobije doświadczeniem.

Forumowicz

 
Posty: 68
Dołączył(a): 2011-07-26, 20:22
Lokalizacja: Twardogóra
Imię: Jacko
Silnik: X16XEL
KM: 74
Województwo: Dolnośląskie

Re: gdzi jest komputer sterujący silnikiem

przez nomen82 » 2013-04-23, 22:09

Dziękuję Wszystkim za pomoc. :super:

Problem leżał w ... wtyczce do komputera gazu. Pierwsze zdziwienie było, że bez niego nie chciał silnik odpalić. Drugie, że przez wtyczkę co prawda odwrotnie włożoną paliło cewkę z wielkim bum. No ale po sprawie. Pozdrawiam. :ok:
NIGDY nie walcz z Głupim, sprowadzi Cię do swojego poziomu i pobije doświadczeniem.

Forumowicz

 
Posty: 68
Dołączył(a): 2011-07-26, 20:22
Lokalizacja: Twardogóra
Imię: Jacko
Silnik: X16XEL
KM: 74
Województwo: Dolnośląskie


Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości