Teraz jest 2016-06-28, 08:40


Kodowanie kluczyka

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

SveQ

Boss regionalny

Kodowanie kluczyka

Post2012-04-01, 14:22

Witam, w mojej astrze miałem wymienianą stacyjkę (jeszcze za czasów poprzednioego właściciela) i rozkodował mi się kluczyk. Mam teraz 2 kluczyki. Jeden od centralnego (drzwi) i drugi od stacyjki. Kluczyki oczywiście różnią się od siebie.
Wiem, że da się zakodować spowrotem kluczyk poprzez umieszczenie go w stacyjce przekręcenie i przytrzymanie ale nie da rady bo mój kluczyk od centralnego nie pasuje do stacyjki. Wymieniłem baterię i nie pomogło. Nawet próbowałem odłączyć aku na kilka min. i też nie pomogło. Zastanawiam się, czy nie oddać kluczyka do kodowania ale nie wiem ile by mnie to wyniosło?
Carpass niestety nie posiadam.

GRZEGORZ

2012-04-01, 14:37

Offline
Avatar użytkownika

Mati8867

Forumowicz

  • Posty: 588
  • Dołączył(a): 2009-11-22, 22:07
  • Lokalizacja: KRA
  • Imię: Mateusz
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 1159610
  • Telefon: 663684651
  • Województwo: Małopolskie
  • Garaż: Magmarot Bertone by Mati8867

Re: Kodowanie kluczyka

Post2012-04-01, 14:37

Żeby zakodować kluczyk to bodajże musi być on przypisany do modułu centralnego zamka :)
Spróbuj do stacyjki włożyć kluczyk ten który do niej pasuje, przekręcić zapłon, a na drugim przytrzymaj przycisk zamykania drzwi - jeżeli jest przypisany to powinien się zaprogramować.
Offline
Avatar użytkownika

SveQ

Boss regionalny

Re: Kodowanie kluczyka

Post2012-04-01, 14:43

Był przypisany, tylko się rozkodował dzień po zakupie auta:P
Próbowałem już tak, że wkładałem kluczyk do stacyjki a drugi przykladałem blisko i naciskałem guziki ale d..a. Nawet immo czasami wykrywało, że jest nieprawidłowe (łapało z 2 kluczyka) więc chyba by zadziałało.
Myślę, że kluczyk rozkodował się na amen :|

Nie przeklinamy.
Pstry
Offline
Avatar użytkownika

Mati8867

Forumowicz

  • Posty: 588
  • Dołączył(a): 2009-11-22, 22:07
  • Lokalizacja: KRA
  • Imię: Mateusz
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 1159610
  • Telefon: 663684651
  • Województwo: Małopolskie
  • Garaż: Magmarot Bertone by Mati8867

Re: Kodowanie kluczyka

Post2012-04-01, 14:58

Sprawdź baterię i przy kodowaniu spróbuj nie zbliżać kluczyka do stacyjki :P
Tym kluczykiem który pasuje do stacyjki przekręć zapłon, a drugi trzymaj w ręce (dalej od stacyjki) i spróbuj go zakodować.

Z tym kodowaniem kluczyka w stacyjce to chodzi o to, żeby przekręcić zapłon :P - po przekręceniu zapłonu moduł centralnego zamka przez bodajże 10 sekund przechodzi w tryb programowania kluczyków i tak naprawdę chyba jest mu obojętne, czy ten kluczyk faktycznie jest w stacyjce, czy trzymasz go w ręce - ważne, żeby miał dobry sygnał :P

Spróbuj - jak nie pomoże to wtedy chyba trzeba będzie posłużyć się interfejsem i pogrzebać w centralce
Offline
Avatar użytkownika

SveQ

Boss regionalny

Re: Kodowanie kluczyka

Post2012-04-01, 15:03

Musi być blisko, inaczej jak bym widział, że ktoś wsiada do auta to bym sobie zakodował jego "częstotliwość" a później ukradł mu co się da... :P
Offline
Avatar użytkownika

Dżizas

Przyjaciel

  • Posty: 577
  • Dołączył(a): 2011-08-24, 15:07
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Imię: Piotr
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Telefon: X8
  • Województwo: Dolnośląskie
  • Garaż: Zielona - Sesja str.15

Re: Kodowanie kluczyka

Post2012-04-01, 15:37

swieci sie dioda na pilocie?
mozliwe że przy wymianie uszkodziles podstawke od baterii i nie styka troche,

problem może leżeć też po stronie auta .. skoro była wymieniana stacyjka możliwe że nie podłączyli dobrze do auta i centralka nie chce wejść w tryb kodowania po przekręceniu(ja tak miałem) już mi ręce opadały co do tej centralki.
przy samej centralce (koło nóg pasażera z przodu pod plastikiem po prawej stronie patrząc od środka) możesz zrobić tak:

sciągnąć osłone od centralki tak żebyś miał dostęp do płytki drukowanej , i teraz tak : do centralki dochodzą 2 czerwone kable, jeden cienki(zasilanie po przekręceniu kluczyka) drugi gruby( zasilanie ciągłe z aku) po przekręceniu kluczyka w stacyjce powinnien pojawić się napięcie ok12v na cienkim czerwonym kablu- jeżeli się nie pojawia to już wiadomo o co chodzi - nie podłączony przy wymianie stacyjki i centralka nie wchodzi w stan programowania. w tym przypadku ja zwarłem gruby czerwony i cienki czerwony śrubokrętem(po sciągnięciu izolacji) i zakodowałem kluczyk robiąc te zwarcie. i spokojnie...jak zewrzesz tylko te dwa kable to się nic nie stanie bo i na jednym (cienkim) powinno być 12v a z acu też masz 12v


3 miesiące z tym walczyłem....
Ostatnio edytowano 2012-04-01, 15:42 przez Dżizas, łącznie edytowano 1 raz
Offline
Avatar użytkownika

SveQ

Boss regionalny

Re: Kodowanie kluczyka

Post2012-04-01, 15:42

Wcześniej działało. Gadałem z kolesiem, i mówił, że kodował kluczyk przystawiając go do stacyjki.
Kluczyk nie był bardzo długo kodowany i domyślam się, że już za długo i się rozkodował całkiem. Ale zrobię tak jak mówisz, może będzie ok:)

A tak w ogóle to jak będę miał więcej czasu to wyjmę stacyjkę i zaniosę do kolesia, żeby ustawił mi ząbki w stacyjce, żeby pasował do nich klucz od centralnego:) Przełożę immo i będzie wygodniej. Wtedy też spróbuję zakodować. Jak to nie da to lipa i chyba czeka mnie kolejny wydatek. Ale zobaczymy:)
Offline
Avatar użytkownika

Dżizas

Przyjaciel

  • Posty: 577
  • Dołączył(a): 2011-08-24, 15:07
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Imię: Piotr
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Telefon: X8
  • Województwo: Dolnośląskie
  • Garaż: Zielona - Sesja str.15

Re: Kodowanie kluczyka

Post2012-04-01, 15:43

działało kodowanie ? czy otwieranie z pilota?
Następna strona



Powrót do Układ elektryczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości