Teraz jest 2017-01-23, 03:25


Op-Com - obsługa - poradnik

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

adams

Forumowicz

  • Posty: 1515
  • Dołączył(a): 2009-04-12, 20:41
  • Imię: Adam
  • Silnik: --- wybierz ---
  • Województwo: Mazowieckie

Re: kabel diagnostyczny

Post2012-08-27, 08:38

Czy ktoś dysponuje instrukcją co można zrobić w ASTRZE G za pomocą OP-COM?
Offline
Avatar użytkownika

shakal84

Forumowicz

  • Posty: 203
  • Dołączył(a): 2010-01-31, 10:54
  • Lokalizacja: Mordor ;P
  • Imię: Adamo
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • Telefon: Xperia Ray
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Blu made in shakal84

Re: kabel diagnostyczny

Post2012-08-27, 19:08

w sumie to nie ma chyba czegoś takiego jak "pełno prawna" instrukcja do OP-COM... pod astre musisz dużo węszyć w sieci to sie troche nauczysz :P zacznij od tego ==> http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... e__st__460
Offline
Avatar użytkownika

IceMan

Przyjaciel

  • Posty: 1570
  • Dołączył(a): 2009-04-09, 12:30
  • Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
  • Imię: Łukasz
  • Silnik: Z16SE
  • KM: 84 + 175 z20net
  • GG: 6988898
  • Województwo: Łódzkie
  • Garaż: "Golas" caravan

Re: kabel diagnostyczny

Post2012-08-27, 20:04

Tyle, że większość rzeczy w tym poradniku dotyczy szyny CAN a tak owej w astrze nie uświadczysz.
W AG posiedzisz z półgodziny i już większość jest znana.
Offline
Avatar użytkownika

Pstry

Klubowicz

  • Posty: 3097
  • Dołączył(a): 2011-04-12, 08:38
  • Lokalizacja: CT
  • Imię: Patryk
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • GG: 4801907
  • Województwo: Kujawsko-Pomorskie

Re: kabel diagnostyczny

Post2012-08-27, 20:05

Żeby mieć takie cudo, to trzeba kupić ori inreface, za 8k PLN. Reszta, to mniej lub bardziej, dzieła artystyczne wschodnich programistów. Różne wersje różnią się od siebie możliwościami, wyglądem, dostępem do różnych części auta itd. Nie ma czegoś takiego jak podręcznik.

Ale w praktyce, jeśli nie jesteś fachowcem przez duże F, to większości rzeczy nie dotykaj. Raptem kilka drobiazgów da się poprzestawiać nie psując silnika + odczytać i skasować błędy.
Offline
Avatar użytkownika

wesol

Forumowicz

  • Posty: 4166
  • Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
  • Lokalizacja: Goleniów

Re: kabel diagnostyczny

Post2012-08-27, 20:47

ale co za poradnik jest potrzebny?? Co jest niejasne?? Chyba da sie panowac nad ikonkami kltore sie klika- nic sie nei dzieje bez naszej wiedzy i samoczynnie. Nie rozumiem problemu? Chyba gdzie sie ktory koniec kabla gdzie wtyka to wiadomo? czy z tym sa wlasnie jakies problemy??
Offline

adams

Forumowicz

  • Posty: 1515
  • Dołączył(a): 2009-04-12, 20:41
  • Imię: Adam
  • Silnik: --- wybierz ---
  • Województwo: Mazowieckie

Re: kabel diagnostyczny

Post2012-08-28, 07:30

Chodzi mi o to czy istnieje jakaś instrukcja/poradnik wykorzystania możliwości OP-COM w astrze G. Chłopaki z forum Zafiry B zrobili bardzo ładny i przejrzysty poradnik ale to jest auto na CAN, a mi chodziło o coś podobnego tylko do ASTRY G... Klikać każdy może ale mi chodzi o to czy można np. aktywować automatyczną blokadę drzwi kiedy auto zaczyna jechać, może da się wyświetlić prędkość na TID (jest taka opcja że jak się przytrzyma przyciski na TID to wyświetla aktualną prędkość pojazdu zamiast daty a ja chciałbym włączyć to na stałe), na youtube są filmiki jak zmienić obroty na biegu jałowym itp. itd. Mi chodzi o taką pigułkę informacji / możliwości np. w *.PDF
http://www.j_d.republika.pl/op-com.pdf - bardzo fajna sprawa ;)
Offline
Avatar użytkownika

Pstry

Klubowicz

  • Posty: 3097
  • Dołączył(a): 2011-04-12, 08:38
  • Lokalizacja: CT
  • Imię: Patryk
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • GG: 4801907
  • Województwo: Kujawsko-Pomorskie

Re: kabel diagnostyczny

Post2012-08-28, 07:44

Ale naprawdę nie ma o czym pisać. Auta na CAN'ie mają możliwość pobawienia się w parametrach, a reszta, to tak jak pisałem ja i wesoł - kilka pierdoł i tyle. Żadnych automatycznych świateł, alarmów, "follow me home" itd itp nie poustawiasz. Możesz aktywować tempomat (nie w każdym aucie i nie każdym programem), zrobić drobną korektę paliwową i tyle. Zafira ma dokładnie taką samą elektronikę jak Astra więc poradnik będzie działał, pod warunkiem że masz CAN. Jak nie masz CAN'a to nie ma do czego robić poradnika, bo interface służy praktycznie tylko do diagnostyki.
Offline
Avatar użytkownika

robertnet

Przyjaciel

  • Posty: 254
  • Dołączył(a): 2008-12-15, 13:39
  • Lokalizacja: Ostrołęka
  • Imię: Robert
  • Silnik: Z20LET
  • KM: 200
  • Województwo: Mazowieckie

Re: kabel diagnostyczny

Post2012-08-28, 09:49

racja racja, w astrze G pobawimy się z diagnostyką, i drobnymi parametrami.
no chybaże w proadniku zawrzeć informację- korekta przebiegu licznika :)- bo to akurat w AG się da zrobić op-comem.
Następna strona



Powrót do Układ elektryczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości