licznik nie dzialaaa - prędkościomierz

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

licznik nie dzialaaa - prędkościomierz

przez STT » 2009-09-10, 16:26

gdzie szukac przyczyny nie działającego przedkościomierza ..???? ..kontrolki, obrotek - hula...

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2009-01-29, 18:07
Lokalizacja: z kątowni

przez GRZEGORZ » 2009-09-10, 18:34

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

przez Browarek » 2009-09-10, 18:34

Może czujnik??
VI Zlot Ogólnopolski AGC Wąsosze 2011
II miejsce 1/4 mili klasa MIDI

VII Zlot Ogólnopolski AGC Czaplinek 2012
II miejsce 1/4 mili klasa MIDI
II miejsce w konkursie wiedzy o AGC
III miejsce na najładniejszą komorę silnika

IX Zlot Ogólnopolski AGC Ślesin 2014
I miejsce w konkursie na najładniejszą felgę zlotu
I miejsce w konkursie na najładniejsze kombi zlotu

Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 2341
Dołączył(a): 2009-01-05, 21:57
Lokalizacja: Krzyżanowice
Imię: Janusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
GG: 1743265
Telefon: 506907081
Województwo: Śląskie
Garaż: ASTRA G OPC2 WAGON by BROWAREK

przez kolin » 2009-09-10, 19:25

Sprawdź czujnik co wchodzi do skrzyni, do którego podłączony jest licznik

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 240
Dołączył(a): 2009-08-30, 13:22
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Imię: Mateusz
Silnik: X20DTL
KM: Mało
Województwo: Wielkopolskie

przez lol72 » 2009-09-10, 19:46

O ile się nie mylę to sygnał prędkości jest z czujników ABS. A wskazania na liczniku pokazuje na podstawie danych przetworzonych przez "komputer", ale...
Obrazek

Obrazek Jak by ktoś szukał schematów, instrukcji to są (free transfer)

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 287
Dołączył(a): 2008-11-17, 18:23
Lokalizacja: Żory
Silnik: X16XEL
Województwo: Śląskie

przez KaPee » 2009-09-10, 20:38

mi nie działał jak zmieniałem zegary ;d za bardzo wcisnołem wskazówke :/

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 532
Dołączył(a): 2009-03-18, 15:37
Lokalizacja: Kraków
Imię: Krzysiek
Silnik: X16XEL
KM: 101
GG: 1771271
Telefon: 506971117
Województwo: Małopolskie
Garaż: Moje Cudko.. ;-)

przez STT » 2009-09-10, 20:39

yyyy.... w którym miejscu jest czujnik przy skrzyni ... ??

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2009-01-29, 18:07
Lokalizacja: z kątowni

przez STT » 2009-09-10, 20:41

btw.. jesli by to mialo isc z ABS-u to cala pompa z czujnikami wywalona :hyhy:

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2009-01-29, 18:07
Lokalizacja: z kątowni

przez ash » 2009-09-11, 03:01

z tego co wiem to nie działa to z abs-em. jak wypniesz czujniki predkosciomierz dalej hula a z abs-em jest połączony TC. najpewniej czujnik w skrzyni jak to wyzej opisano.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 286
Dołączył(a): 2009-08-08, 16:21
Lokalizacja: Łódź
Imię: Adam
Silnik: C20XE
KM: 166
Telefon: 792 77 88 85
Województwo: Łódzkie

przez wesol » 2009-09-11, 09:17

AG nie ma czujnika na skrzyni. Predkosc jest brana z czujnika predkosci lewego przedniego kola( tego co tez sluzy do absu). Przerwa w obwodzie albo walniety czujnik w piascie. Nie wymienia sie samego czujnika bo jest niewymienny tylko cala piaste. Na probe mozna podpiac na "krotko" kabelkami wtyczke od lewego przedniego kola z piasta od prawego kola i przejechac sie i obserwowac czy dziala predkosciomierz.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 3587
Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
Lokalizacja: Goleniów

przez Kwinto » 2009-09-25, 13:15

U mnie w tym przypadku byłuszkodzony czujnik ABS,wymienia się go z całą piastą jest poprostu tam wtopiony



 
Posty: 3
Dołączył(a): 2009-09-24, 19:35
Lokalizacja: szczecin

przez staff » 2009-11-10, 20:39

nigdzie na forum nie znalazłem jak wymienić taka piaste.
nie działa mi prędkościomierz i świeci kontrolka abs, byłem na kompie i jest to czujnik lewego koła. Czy mozna taka piaste wymienić samemu przy pomocy kluczy czy też trzeba wysyłać to na jakieś prasy? byłem dziś u mechanika i mówił że to trzeba robic na prasach, zaciskać piaste a w celu zdjecia starej trzeba zdemontowac przednią oś i trzeba auto zostawić. coś czuję ze wciskał kit.

Forumowicz

 
Posty: 83
Dołączył(a): 2009-11-01, 08:55
Lokalizacja: Pszczyna
Silnik: X20DTL
KM: 82
Województwo: Śląskie

przez Łukasz » 2009-11-10, 22:14

samemu bez problemu mozesz to wymienic max godzina roboty

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 212
Dołączył(a): 2009-01-03, 16:34
Lokalizacja: BKL
Imię: Łukasz
Silnik: X25XE
KM: było 68 jest 2xx
GG: 8366216
Województwo: Podlaskie
Garaż: Astra v6 MSD Łukasza

przez hadzii123 » 2009-11-11, 13:29

Sygnał do prędkościomierza zbierany jest ze wszystkich kół jeśli jest ABS, jeżeli niem to taki czujnik umieszczany jest w lewym przednim kole/piaście. Sprawdź kabelki do tego czujnika lubą się przecierać. Jeszcze jedna sprawa zegar prędkości jest zależny od zegara obrotów silnika. Poszukaj na tym forum już to było.
hadzii123

Forumowicz

 
Posty: 267
Dołączył(a): 2009-08-02, 19:26
Lokalizacja: www
Imię: Paweł
Silnik: X20DTL
KM: 82
Województwo: Warmińsko-Mazurskie

przez staff » 2009-11-11, 16:32

czyli jak wymienie piaste w lewym przednim kole to szybkosciomierz i tak nie ruszy jesli bedzie walniety czujnik w jeszcze innym kole?

po podłączeniu pod kompa wyskoczył P0500
-? Za mocne wejście obwodu sensora prędkości pojazdu
-? Wadliwe działanie układu krytycznego 2 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki)
-? Wadliwe działanie układu krytycznego 1 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki)

dodam że nie działa predkościomierz i nie liczy przebiegu samochodu.
co to moze być? świeci cały czas kontrolka ABS

16.12.2009
wymieniłem lewą przednią piaste i prędkościomierz zaczął działać, abs również.

Forumowicz

 
Posty: 83
Dołączył(a): 2009-11-01, 08:55
Lokalizacja: Pszczyna
Silnik: X20DTL
KM: 82
Województwo: Śląskie

Re: licznik nie dzialaaa - prędkościomierz

przez suchy » 2010-05-27, 20:04

Na początku pragnę przeprosić moderatorów za stworzenie nowego tematu w innym dziale. Wydawało mi się, że problem jest na tyle nietypowy, że tak będzie dobrze. :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Próbuję pomóc w usunięciu usterki. Problem wydaje się prosty, świeci się kontrolka ABS i jednocześnie brak sygnału prędkości na zegarach i MID'zie. Pierwsze, co nasuwa się to uszkodzenie piasty LP.
Chciałem sprawdzić kompem sygnały z czujników z piast w trakcie jazdy i tu pojawił się problem, nie da się połączyć zarówno ze sterownikiem ABS jak i jakimkolwiek innym modułem, w tym sterownikiem silnika. Totalna blokada złącza diagnostycznego. ABS mechanicznie nie działa, przy mocniejszym hamowaniu koła się ślizgają. przycisk TC również zimny.
Wczoraj udało mi się załapać na moment, kiedy usterka zniknęła. Połączyłem się bez problemu. W sterowniku ABS błędów nie było. W sterowniku silnika:

P1571 – PWM Traction Control, nieważny sygnał
P0500 - Nieprawidłowy sygnał prędkości pojazdu

Zajrzałem do schematów z których wynika, że sygnały z każdego koła idą bezpośrednio do sterownika ABS a ze sterownika trafiają już jednym przewodem do prędkościomierza.
Nie jestem pewny, uświadomcie mnie proszę, sygnał prędkości wychodzący ze sterownika ABS zależny jest w tym przypadku nie tylko od prawidłowego funkcjonowania czujnika w lewym przednim kole, uszkodzenie każdego z czujników powoduje nieprawidłowości w działaniu układu??
Wydaje mi się że sterownik w jakiś sposób uśrednia wskazania z każdego z kół, bo w innym przypadku prędkościomierz wskazywał by głupoty np. przy blokadzie jednego konkretnego koła i zadziałaniu ABS, tudzież jego uślizgu podczas ruszania.

Jednak niepokoi mnie brak możliwości diagnostyki w trakcie wystąpienia usterki. Czyżby problem ze sterownikiem ABS? Wypytałem o częstotliwość pojawiania się usterki. Rano z reguły działa. Po dłuższej jeździe zaczynają się problemy. Może to jakieś zimne luty w sterowniku, rano jak zimny działa, jak się lekko zagrzeje to wariuje.

Spotkał się ktoś z takim problemem?

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 500
Dołączył(a): 2009-01-14, 12:27
Lokalizacja: Będzin
Imię: Tomek
Silnik: X20DTL
Województwo: Śląskie

Następna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości