Teraz jest 2016-02-08, 22:01


licznik nie dzialaaa - prędkościomierz

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

STT

Forumowicz

  • Posty: 55
  • Dołączył(a): 2009-01-29, 18:07
  • Lokalizacja: z kątowni

licznik nie dzialaaa - prędkościomierz

Post2009-09-10, 16:26

gdzie szukac przyczyny nie działającego przedkościomierza ..???? ..kontrolki, obrotek - hula...

GRZEGORZ

2009-09-10, 18:34

Offline
Avatar użytkownika

Browarek

Moderator

  • Posty: 2400
  • Dołączył(a): 2009-01-05, 21:57
  • Lokalizacja: Krzyżanowice
  • Imię: Janusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • GG: 1743265
  • Telefon: 506907081
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: ASTRA G OPC2 WAGON by BROWAREK

Post2009-09-10, 18:34

Może czujnik??
Offline
Avatar użytkownika

kolin

Forumowicz

  • Posty: 240
  • Dołączył(a): 2009-08-30, 13:22
  • Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
  • Imię: Mateusz
  • Silnik: X20DTL
  • KM: Mało
  • Województwo: Wielkopolskie

Post2009-09-10, 19:25

Sprawdź czujnik co wchodzi do skrzyni, do którego podłączony jest licznik
Offline
Avatar użytkownika

lol72

Forumowicz

  • Posty: 287
  • Dołączył(a): 2008-11-17, 18:23
  • Lokalizacja: Żory
  • Silnik: X16XEL
  • Województwo: Śląskie

Post2009-09-10, 19:46

O ile się nie mylę to sygnał prędkości jest z czujników ABS. A wskazania na liczniku pokazuje na podstawie danych przetworzonych przez "komputer", ale...
Offline
Avatar użytkownika

KaPee

Forumowicz

  • Posty: 535
  • Dołączył(a): 2009-03-18, 15:37
  • Lokalizacja: Kraków
  • Imię: Krzysiek
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • GG: 1771271
  • Telefon: 506971117
  • Województwo: Małopolskie
  • Garaż: Moje Cudko.. ;-)

Post2009-09-10, 20:38

mi nie działał jak zmieniałem zegary ;d za bardzo wcisnołem wskazówke :/
Offline
Avatar użytkownika

STT

Forumowicz

  • Posty: 55
  • Dołączył(a): 2009-01-29, 18:07
  • Lokalizacja: z kątowni

Post2009-09-10, 20:39

yyyy.... w którym miejscu jest czujnik przy skrzyni ... ??
Offline
Avatar użytkownika

STT

Forumowicz

  • Posty: 55
  • Dołączył(a): 2009-01-29, 18:07
  • Lokalizacja: z kątowni

Post2009-09-10, 20:41

btw.. jesli by to mialo isc z ABS-u to cala pompa z czujnikami wywalona :hyhy:
Offline
Avatar użytkownika

ash

Forumowicz

  • Posty: 286
  • Dołączył(a): 2009-08-08, 16:21
  • Lokalizacja: Łódź
  • Imię: Adam
  • Silnik: C20XE
  • KM: 166
  • Telefon: 792 77 88 85
  • Województwo: Łódzkie

Post2009-09-11, 03:01

z tego co wiem to nie działa to z abs-em. jak wypniesz czujniki predkosciomierz dalej hula a z abs-em jest połączony TC. najpewniej czujnik w skrzyni jak to wyzej opisano.
Offline
Avatar użytkownika

wesol

Forumowicz

  • Posty: 3994
  • Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
  • Lokalizacja: Goleniów

Post2009-09-11, 09:17

AG nie ma czujnika na skrzyni. Predkosc jest brana z czujnika predkosci lewego przedniego kola( tego co tez sluzy do absu). Przerwa w obwodzie albo walniety czujnik w piascie. Nie wymienia sie samego czujnika bo jest niewymienny tylko cala piaste. Na probe mozna podpiac na "krotko" kabelkami wtyczke od lewego przedniego kola z piasta od prawego kola i przejechac sie i obserwowac czy dziala predkosciomierz.
Offline

Kwinto

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 2009-09-24, 19:35
  • Lokalizacja: szczecin

Post2009-09-25, 13:15

U mnie w tym przypadku byłuszkodzony czujnik ABS,wymienia się go z całą piastą jest poprostu tam wtopiony
Offline

staff

Forumowicz

  • Posty: 83
  • Dołączył(a): 2009-11-01, 08:55
  • Lokalizacja: Pszczyna
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Śląskie

Post2009-11-10, 20:39

nigdzie na forum nie znalazłem jak wymienić taka piaste.
nie działa mi prędkościomierz i świeci kontrolka abs, byłem na kompie i jest to czujnik lewego koła. Czy mozna taka piaste wymienić samemu przy pomocy kluczy czy też trzeba wysyłać to na jakieś prasy? byłem dziś u mechanika i mówił że to trzeba robic na prasach, zaciskać piaste a w celu zdjecia starej trzeba zdemontowac przednią oś i trzeba auto zostawić. coś czuję ze wciskał kit.
Offline
Avatar użytkownika

Łukasz

Klubowicz

  • Posty: 221
  • Dołączył(a): 2009-01-03, 16:34
  • Lokalizacja: BKL
  • Imię: Łukasz
  • Silnik: X25XE
  • KM: było 68 jest 2xx
  • GG: 8366216
  • Województwo: Podlaskie
  • Garaż: Astra v6 MSD Łukasza

Post2009-11-10, 22:14

samemu bez problemu mozesz to wymienic max godzina roboty
Offline

hadzii123

Forumowicz

  • Posty: 267
  • Dołączył(a): 2009-08-02, 19:26
  • Lokalizacja: www
  • Imię: Paweł
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Post2009-11-11, 13:29

Sygnał do prędkościomierza zbierany jest ze wszystkich kół jeśli jest ABS, jeżeli niem to taki czujnik umieszczany jest w lewym przednim kole/piaście. Sprawdź kabelki do tego czujnika lubą się przecierać. Jeszcze jedna sprawa zegar prędkości jest zależny od zegara obrotów silnika. Poszukaj na tym forum już to było.
Offline

staff

Forumowicz

  • Posty: 83
  • Dołączył(a): 2009-11-01, 08:55
  • Lokalizacja: Pszczyna
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Śląskie

Post2009-11-11, 16:32

czyli jak wymienie piaste w lewym przednim kole to szybkosciomierz i tak nie ruszy jesli bedzie walniety czujnik w jeszcze innym kole?

po podłączeniu pod kompa wyskoczył P0500
-? Za mocne wejście obwodu sensora prędkości pojazdu
-? Wadliwe działanie układu krytycznego 2 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki)
-? Wadliwe działanie układu krytycznego 1 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki)

dodam że nie działa predkościomierz i nie liczy przebiegu samochodu.
co to moze być? świeci cały czas kontrolka ABS

16.12.2009
wymieniłem lewą przednią piaste i prędkościomierz zaczął działać, abs również.
Offline
Avatar użytkownika

suchy

Przyjaciel

  • Posty: 499
  • Dołączył(a): 2009-01-14, 12:27
  • Lokalizacja: Będzin
  • Imię: Tomek
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Śląskie

Re: licznik nie dzialaaa - prędkościomierz

Post2010-05-27, 20:04

Na początku pragnę przeprosić moderatorów za stworzenie nowego tematu w innym dziale. Wydawało mi się, że problem jest na tyle nietypowy, że tak będzie dobrze. :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Próbuję pomóc w usunięciu usterki. Problem wydaje się prosty, świeci się kontrolka ABS i jednocześnie brak sygnału prędkości na zegarach i MID'zie. Pierwsze, co nasuwa się to uszkodzenie piasty LP.
Chciałem sprawdzić kompem sygnały z czujników z piast w trakcie jazdy i tu pojawił się problem, nie da się połączyć zarówno ze sterownikiem ABS jak i jakimkolwiek innym modułem, w tym sterownikiem silnika. Totalna blokada złącza diagnostycznego. ABS mechanicznie nie działa, przy mocniejszym hamowaniu koła się ślizgają. przycisk TC również zimny.
Wczoraj udało mi się załapać na moment, kiedy usterka zniknęła. Połączyłem się bez problemu. W sterowniku ABS błędów nie było. W sterowniku silnika:

P1571 – PWM Traction Control, nieważny sygnał
P0500 - Nieprawidłowy sygnał prędkości pojazdu

Zajrzałem do schematów z których wynika, że sygnały z każdego koła idą bezpośrednio do sterownika ABS a ze sterownika trafiają już jednym przewodem do prędkościomierza.
Nie jestem pewny, uświadomcie mnie proszę, sygnał prędkości wychodzący ze sterownika ABS zależny jest w tym przypadku nie tylko od prawidłowego funkcjonowania czujnika w lewym przednim kole, uszkodzenie każdego z czujników powoduje nieprawidłowości w działaniu układu??
Wydaje mi się że sterownik w jakiś sposób uśrednia wskazania z każdego z kół, bo w innym przypadku prędkościomierz wskazywał by głupoty np. przy blokadzie jednego konkretnego koła i zadziałaniu ABS, tudzież jego uślizgu podczas ruszania.

Jednak niepokoi mnie brak możliwości diagnostyki w trakcie wystąpienia usterki. Czyżby problem ze sterownikiem ABS? Wypytałem o częstotliwość pojawiania się usterki. Rano z reguły działa. Po dłuższej jeździe zaczynają się problemy. Może to jakieś zimne luty w sterowniku, rano jak zimny działa, jak się lekko zagrzeje to wariuje.

Spotkał się ktoś z takim problemem?
Następna strona



Powrót do Układ elektryczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: roki i 6 gości