Teraz jest 2017-01-21, 05:19


Jaki kupic akumulator do 1.6 ? ile ah i jakiej firmy :|

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

szymko1995

Forumowicz

  • Posty: 150
  • Dołączył(a): 2014-08-08, 19:13
  • Lokalizacja: Bytom
  • Imię: Szymon
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Studentowóz Astra G 1.6 x16xel

Re: Jaki kupic akumulator do 1.6 ? ile ah i jakiej firmy :|

Post2016-01-01, 17:55

Mam aktualnie kanger vertigo 56ah 480a. Astra jest z klimatyzacją i mam podłączony wzmacniacz alpine 4x50W (do 70W).
Licząc wg sprawności moc pobieraną to ok. 400-500W.
Obecny akumulator ma już 4-5 lat i pewnie niedługo wyzionie ducha, samochód przy mrozach -5 odpala bez problemu, ale nie jest idealnie.

W pobliskim zakładzie detalilingu zroblili wyprzedaż, w związku z czym mam pytanie, polecicie mi wymianę na aku o podobnych parametrach, a może słabszy lub mocniejszy?
Ze względu na obciążenie wzmacniaczem akumulator może nie ładować się idealnie, jeśli będzie o zbyt dużej pojemności.

Mają aku exide i bosch'a z dobrym rabatem, tylko niestety powinienem brać wg szukajki s3 001, a oni mają 004, 004 i 0006. Będzie pasował?
Z exide jeszcze nie wiem, co mają.
Offline
Avatar użytkownika

wesol

Forumowicz

  • Posty: 4166
  • Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
  • Lokalizacja: Goleniów

Re: Jaki kupic akumulator do 1.6 ? ile ah i jakiej firmy :|

Post2016-01-02, 20:16

Jak powiedzial kiedys moj kolega. Akumulatr bierz eudzial tylko podczas odpalania. On ma byc caly czas naladowany w 100%. Alternaotr jest od tego by juz na pracujacym silniku zaopatrzyc cale auto w prad. Akumualtor w tym momencie nie bierze udzialu. Jedynie co to alternator doladowuje go w sume nieduzym pradem jak jedziemy bo okolo 5 amper. To czy to bedzi eakumulator 50 Ah czy 200Ah nie ma znaczenia. Wielkosc akumualtora to wypadkowa tego jaki ma prad rozruchowy. Czyli smialo mozna zalozyc sobie do diesla akumualtor nawet 40Ah jelsi to no bedzie akumuator np OPTMA red top itp. Przy tak malej pojemnisci dysponuje duzo wiekszym pradem rozruchowym jak taki zwykly tradycyjny nawet 90 Ah. Jakos nie jest rozwalany przez alternator co nie z powodujakiego tejmniczego przeladowywania.
Offline
Avatar użytkownika

sanon

Klubowicz

  • Posty: 993
  • Dołączył(a): 2011-06-09, 18:28
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Imię: Marcin
  • Silnik: Z20LET
  • KM: 220
  • GG: 9829768
  • Telefon: mam
  • Województwo: Zachodniopomorskie
  • Wiek: 33
  • Garaż: Astra Bertone Turbo by sanon

Re: Jaki kupic akumulator do 1.6 ? ile ah i jakiej firmy :|

Post2016-01-02, 21:11

Nie smaruje sie aluminium pasta miedziana, podstawowa wiedza ze szkoly sredniej (lekcja chemii)
To samo tyczy sie smarowania gwintow swiec w aluminiowej glowicy!!! Nie bede wam tu dawal wykladu, wszystko mozecie sobie poczytac w sieci na temat reakcji chemicznych!

Co do ostatniego posta wesola, nic dodac nic ujac. Cala prawda.
Jesli ktos uwaza inaczej to znaczy ze brak mu wiedzy i teoretycznej i praktycznej i czas sie doedukowac.
Offline
Avatar użytkownika

jamesoki

Forumowicz

  • Posty: 372
  • Dołączył(a): 2014-01-23, 13:14
  • Lokalizacja: Białystok
  • Imię: Grzegorz
  • Silnik: Z16SE
  • KM: 84
  • Województwo: Podlaskie

Re: Jaki kupic akumulator do 1.6 ? ile ah i jakiej firmy :|

Post2016-01-04, 09:40

Prawda prawdą tylko skąd się dowiedzieć jaki prąd rozruchowy powinien reprezentować akumulator do danego silnika/rozrusznika skoro instrukcja nie mówi nawet jakiej pojemności ma on być. Zakup OPTIMA red top to wydatek rzędu 4÷5 akumulatorów zwykłych i chyba jednak wolałbym mieć te 4 zwykłe do dyspozycji i dłużej bym na tym secie pojeździł zakładając że wymieniałbym nawet co 2 lata chociaż 3 to powinien bez łaski wytrzymać to mam juz 8 lat eksploatacji za te pieniadze. To optima 8 lat nie wytrzyma.

Wywód ciągnę dla tego bo rozglądam się za nowym aku i urodziło się we mnie pytanie jakiego prądu rozruchowego oczekiwać po moim Z16SE?
Offline
Avatar użytkownika

sanon

Klubowicz

  • Posty: 993
  • Dołączył(a): 2011-06-09, 18:28
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Imię: Marcin
  • Silnik: Z20LET
  • KM: 220
  • GG: 9829768
  • Telefon: mam
  • Województwo: Zachodniopomorskie
  • Wiek: 33
  • Garaż: Astra Bertone Turbo by sanon

Re: Jaki kupic akumulator do 1.6 ? ile ah i jakiej firmy :|

Post2016-01-04, 11:28

Nie mozna okreslic jednakowej pojemnosci akumulatora do kazdego 1.6, z tego wzgledu ze moga roznic sie wyposazeniem, czym wiecej odbionikow w aucie, tym wiekszy akumulator. A sam prad rozruchowy, jak sama nazwa wskazuje musi byc wystarczajacy aby uruchomic pojazd w warunkach najbardziej ekstremalnych przewidzianych przez producenta. Inny prad potrzebuje auto z nowym rozrusznikiem w lato na syntetyku, a inny bedzie potrzebowalo auto z uzywanym rozrusznikiem przy polsyntetyku w temperaturze -25*C

Zobacz parametry akumulatora seryjnego przewidzianego dla swojego samochodu i kup taki sam, a najlepiej mozliwie jak najwiekszy co bedzie oczywiscie skutkowalo wiekszym pradem rozruchowym.
Offline
Avatar użytkownika

jamesoki

Forumowicz

  • Posty: 372
  • Dołączył(a): 2014-01-23, 13:14
  • Lokalizacja: Białystok
  • Imię: Grzegorz
  • Silnik: Z16SE
  • KM: 84
  • Województwo: Podlaskie

Re: Jaki kupic akumulator do 1.6 ? ile ah i jakiej firmy :|

Post2016-01-04, 14:02

sanon napisał(a):Nie mozna okreslic jednakowej pojemnosci akumulatora do kazdego 1.6, z tego wzgledu ze moga roznic sie wyposazeniem, czym wiecej odbionikow w aucie, tym wiekszy akumulator. .


czy przypadkiem nie przyklasnąłeś dalej niż jeden post wyżej teorii że odbiorniki nie siedzą na akumulatorze a na alternatorze. Co ma radio czy elektryczne szyby do prądu rozruchowego. Nie chcę się czepiać ale przynajmniej w instrukcji dostarczonej do samochodu producent milczy na temat pojemności o producencie nie wpsominając więc chyba nie sposobna określić "niemniejszy" W efekcie robi się tak że kupuje się pojemności większej niż "zalecana" głownie po namowie sprzedawcy który "zapewnia" co już jak sobie powiedzieliśmy nijak nie ma się do prądu rozruchowego. Pewnie zacząłem się czepiać? :-)
Offline
Avatar użytkownika

sanon

Klubowicz

  • Posty: 993
  • Dołączył(a): 2011-06-09, 18:28
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Imię: Marcin
  • Silnik: Z20LET
  • KM: 220
  • GG: 9829768
  • Telefon: mam
  • Województwo: Zachodniopomorskie
  • Wiek: 33
  • Garaż: Astra Bertone Turbo by sanon

Re: Jaki kupic akumulator do 1.6 ? ile ah i jakiej firmy :|

Post2016-01-04, 15:12

Gdybys przez chwile pomyslal nie musial bym meczyc palcow.
Kazdy producent samochodu daje akumulator wg wyposazenia auta, w przypadku MB np producent przewiduje 2 rozne akumulatory do jednej pojemnosci ale roznych wariantow wyposazenia. Dlaczego? to bardzo roste - glownie kasa. Ale teraz wyobraz sobie ze masz full wersje, grzane szyby, grzane dupska, klimatronik, skladane/grzane/elektryczne lustra, elektryczne fotele z pamiecia, elektryczna kiera itd... a akumulator z wersji clasic lipa co? chwila zabawy wszystkim na pastoju i klops - nie pojedziemy.

Zawsze podczas montazu dodatkowych odbiornikow w aucie ( w moim przypadku Car-audio) zawsze zalecam klientowi wymiane akumulatora na wiekszy.

Zaden producent nie da ci wiekszego akumulatora niz jest potrzebny w danym modelu. Wzgledy oszczednosciowe (nikt nie da ci wiecej za mniej)

Skonczmy juz ta dyskusje o akumulatorach, bo wg mnie wszystko zostalo juz napisane.
Chyba ze zejdziemy na temat pradu rozruchowgo, bo to juz inna sprawa.
Offline
Avatar użytkownika

wesol

Forumowicz

  • Posty: 4166
  • Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
  • Lokalizacja: Goleniów

Re: Jaki kupic akumulator do 1.6 ? ile ah i jakiej firmy :|

Post2016-01-08, 18:59

sanon napisał(a):Nie smaruje sie aluminium pasta miedziana, podstawowa wiedza ze szkoly sredniej (lekcja chemii)
To samo tyczy sie smarowania gwintow swiec w aluminiowej glowicy!!! Nie bede wam tu dawal wykladu, wszystko mozecie sobie poczytac w sieci na temat reakcji chemicznych!



Tak kiedys Bogumił Wargenau u mastersa napisal jak sie to robi by nie bylo problemow. Kreda smarujemy gwity swiecy i wkrecamy w glowice. Ot cala filozofia. Smarowanie wazelinami, smarami to niezbyt daje by nie powiedziec ze czasami nawet pogarsza. Owszem sam tam czasem posmaruje u siebie swieczki miedzianym ale ja te swieczki wykrecam w autach przynajmniej dwa razy w roku a nie od wielkiego dzwonu jak sie przepalily wkoncu trzy to bede je wymieniał.
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Układ elektryczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości