| Autor |
Wiadomość |
|
bzland
Imię: Łukasz
Województwo: Łódzkie
|
 Re: Sportowe sprężyny
Dobra pytanie do znawców różnica miedzy eibach pro kit a weitec sprężyny które lepiej polecacie najlepiej jakby ktoś się wypowiedział co pomykał na tych dwóch rodzajach sprężyn.
|
| 2010-07-12, 00:34 |
|
 |
|
Fiołas
Silnik: Z20LET
KM: za mało :(
GG: 3456800
Województwo: Mazowieckie
Garaż: OPC1 #2174
|
weitec jest bardzo twardy w całym zakresie dzialania - eibach jest miekki na małych wybojach, a na wiekszych robi sie twardo
_________________ http://astra-g.pl/viewtopic.php?t=2876
|
| 2010-07-12, 10:43 |
|
 |
|
arti
Imię: Artur
Silnik: Z18XE
KM: 125
Telefon: 997
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Garaż: arti @ bertone
|
Mam sprężyny Weiteca i są one nieznacznie twardsze od serii. Jest to kompromis między trakcją i frajdą z jazdy po zakrętach a wygodą. Z samochodu nie robi się twarda taczka, a jazda nawet po nierównej nawierzchni nie jest masakryczną udręką bo zawias jeszcze wybiera nierówności (sprężyny mam zestawione z amorkami MTS-Technik przeznaczonymi do niższych sprężyn). Praktycznie cała gama sprężyn Weiteca ma dosyć miękką charakterystykę tłumienia i dlatego dziwi mnie to co napisał Fiołas
IV Zlot AGC I miejsce - w konkursie na najładniejsze auto I miejsce - w konkursie na najładniejszą felgę II miejsce - w konkursie na najładniejsze wnętrze III Zlot AGC I miejsce - w konkursie na najładniejsze wnętrze II miejsce - w konkursie na najładniejszą felgę III miejsce - w konkursie na najładniejsze auto I Zlot AGC I miejsce - w konkursie na najładniejsze auto
|
| 2010-07-12, 19:39 |
|
 |
|
marcinpsk
Imię: abc
Województwo: Mazowieckie
|
| 2010-07-12, 21:26 |
|
 |
|
mrdread
Silnik: Z14XE
KM: 90
GG: 3502557
Telefon: SE X10
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra by MrDread
|
Trudno mi sie wypowiadać do innych sprężyn - ale mam porównanie serii oraz Waiteca (wraz z amorami MTS-Technik). Faktycznie tak jak pisze arti jest troszką twardziej na weiteku- ale jeżdząc po drogach śląska (czyt. pełno dziur i tarki po tirach z węglem) nie traci sie na komforcie jazdy na dziurach, a na zakretach zdecydowanie lepiej sie prowadzi. Wprawdzie przejechałem dopiero 150 km, ale takie mam moje pierwsze odczucia.
|
| 2010-07-24, 22:46 |
|
 |
|
jerzu
Imię: Bartek
KM: 150+
GG: 7609082
Telefon: E72
Województwo: Łódzkie
|
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale Eibach robi sprężyny progresywne, a weitec to po prostu "zwykłe". I dla tego Eibach wydaję się być bardziej miękki.
|
| 2010-07-25, 10:16 |
|
 |
|
mrdread
|
|
| 2010-07-25, 12:22 |
|
 |
|
Binio
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
GG: 1626523
Garaż: Astra Caravan Binio
|
a to weitec nie jest juz zielony?
_________________ Biniowy kombolot :)
|
| 2010-07-25, 12:24 |
|
 |
|
mrdread
|
No kolorek jaki dostełem to zółty - pasuje idealnie do koloru amorów z MTS
|
| 2010-07-25, 16:13 |
|
 |
|
Rob@k
KM: całe stado
Telefon: N95
Garaż: Red&Black Asterix by Rob@k
|
tyle co ja moge powiedzieć na temat weitecka to faktycznie ma miękką charakterystyke ja miałem zielone tylne i też były bodajże progresywne bo miały nierównomiernie ułożone zwoje tzn z jednej strony były bardziej zagęszczone z drugiej mniej
_________________ 1 miejsce w waleniu do ryja w domku nr 10 i 11 na IV ogólnopolskim zlocie w ośrodku "wawrzkowizna" :D
POZDROWIENIA Z MIASTA SYPIALNI
|
| 2010-08-01, 11:04 |
|
 |
|
smq
Imię: Kamil
Silnik: X16XEL
KM: 101 ...z wiatrem :]
Województwo: Zachodniopomorskie
Garaż: Monster Kiwi by SMQ
|
Fiołas, marcinpsk, obaj macie bardzo dużą wiedzę. Może powiecie coś więcej na temat tych Weitec'ów skoro twierdzicie, że są one twarde. Ja również mam je u siebie i też wydawało mi się, że bardzo miękko i przyjemnie się na nich jeździ.
_________________ IV Zlot AGC: II miejsce - w konkursie wiedzy o Astrze-G III miejsce - w konkursie na najładniejsze wnętrze
|
| 2010-08-03, 09:30 |
|
 |
|
pimper
Imię: piotr
GG: 677346
Województwo: Lubelskie
|
Kto mi doradzi???? mam sprezyni 40/40 (czerwone) i seryjne amorki KYB do tego fele 17 et41 i oponki 215/45. Opony maja na serynym zawieszeniu nakies 3cm zapasu do nadkola i chowaja sie jakies 2 cm w glab nadkola. Pytanie takie- Czy bedzie obcierala opona z przodu o nadkole(blotnik) przy ostrym skrecie. O tyl nie pytam bo sie fajnie chowa felga w nadkolu ale boje sie zakladac tych sprezynek na przod. A moze poszezanie samego nadkola??
|
| 2010-08-18, 16:07 |
|
 |
|
Pawliko
Imię: Paweł
Silnik: X20DTL
KM: 82
GG: 9708050
Telefon: Samsung Wave
Garaż: Astra by Pawliko / 17" / gleba / front QP / wiele innych ;)
|
nie powinno trzeć... jaka szerokość felgi? szkoda że masz 215/45 założone
_________________ 5D-Coupe :D by Pawliko

|
| 2010-08-18, 17:18 |
|
 |
|
pimper
Imię: piotr
GG: 677346
Województwo: Lubelskie
|
szerokosc 7 cala wlasnie mi to samo powiedzial znajomy mechanik ze za szeroka opona i za duzy profil:/ a wie ktos cos o poszezaniu nadkola przedniego. chyba zciagne sprezyne i zrobie przymiarke do starej i wtedy zadecyduje najwyzej pojezdze z tydzien i jak bedzie nie do wytrzemania do znienie na standard albo bede szukal jakiegos gwintowanego.
|
| 2010-08-18, 17:25 |
|
 |
|
Pawliko
Imię: Paweł
Silnik: X20DTL
KM: 82
GG: 9708050
Telefon: Samsung Wave
Garaż: Astra by Pawliko / 17" / gleba / front QP / wiele innych ;)
|
jak postawisz 2 spręzyny obok siebie to jak chcesz wywnioskować czy ci to będzie tarło, czy nie? różnica w ich wysokości nie ma nic do obniżenia!
_________________ 5D-Coupe :D by Pawliko

|
| 2010-08-18, 17:39 |
|
|