Teraz jest 2017-01-20, 03:00


Klimatyzacja nie działa

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

dhaeraow

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 2016-08-02, 14:30

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-03, 07:04

Odkopię temat. Mam podobny problem. Nie mam napięcia na sprężarce. Przekaźnik sprężarki nie zaskakuje, na jednym zacisku cewki przekaźnika mam 13V na drugim pływa 1-4V. Po włączeniu klimy obroty lekko podnoszą się czyli ECU zaskakuje. Podobnie jak wypiąłem czujnik ciśnienia to po ponownym wpięciu obroty się podniosły (czyli jakby działa). Czynnik w układzie jest. Na schematach jakie znalazłem w sieci to tylko wersja bez przekaźnika. Ktoś może mi powiedzieć gdzie znajdę sterownik sterujący tym przekaźnikiem? Ponoć gdzieś w lewym nadkolu jest ten sterownik ale nigdzie go nie widzę (z tego co tu piszecie to wynika że ECU w tym modelu steruje klimą). Włącznik klimy działa, w sensie zapala się kontrolka.
Astra G 1,8 16V Z18XE 2002 rok
Offline

danielsonn

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 2016-08-18, 09:53

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-18, 10:01

witam,

Posiadam astrę G kombi r prod 2004. Silnik Z16YNG. Ostatnio wymieniłem sprężarkę klimatyzacji (poprzedni kompresor hałasował) i po uruchomieniu tej nowej - nie włącza się wentylator na chłodnicy (wersja z 1 wentylatorem). Ciśnienie w układzie ponad 22 bar. Podobno jest tak że po włączeniu klimy wentylator również musi się w łączyć żeby ciśnienie w układzie spadło do około 15 bar. Czujnik ciśnienia OK podmieniany na nowy. Czy macie jakieś pomysły co może być przyczyną ? Nie chcę zaorać drugiego kompresora z tego powodu.
Offline

leszek1970

Forumowicz

  • Posty: 224
  • Dołączył(a): 2015-07-13, 10:51
  • Imię: Leszek
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • Województwo: Podlaskie

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-18, 12:14

Klima nabita po wymianie sprężarki? Może za dużo czynnika.
Offline

danielsonn

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 2016-08-18, 09:53

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-18, 12:23

tak nabita po wymianie. Czynnika jest wg instrukcji - 600g.
Offline

leszek1970

Forumowicz

  • Posty: 224
  • Dołączył(a): 2015-07-13, 10:51
  • Imię: Leszek
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • Województwo: Podlaskie

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-18, 13:19

A skąd wiesz, że ciśnienie wzrasta do 22 barów? Podpinałeś opcoma? Jak tak to zobacz jakie błędy są.
Offline
Avatar użytkownika

wesol

Forumowicz

  • Posty: 4166
  • Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
  • Lokalizacja: Goleniów

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-18, 16:35

daruj sobei sprawdzanie opcomem cisnien. Sprawdza sie na manometrach a nie na opcomie takie rzeczy.
Offline

danielsonn

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 2016-08-18, 09:53

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-18, 16:38

Ciśnienie sprawdzał mechanik jak wymienił kompresor i nabiał klime na manometrze.
Offline

leszek1970

Forumowicz

  • Posty: 224
  • Dołączył(a): 2015-07-13, 10:51
  • Imię: Leszek
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • Województwo: Podlaskie

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-19, 07:57

Czy ja napisałem żeby sprawdził ciśnienie opcomem? Napisałem skąd wie, że ma takie ciśnienie. Napisałem także żeby sprawdził błędy jak podepnie kompa, prawda?
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Klimatyzacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość