Teraz jest 2017-01-20, 17:06


Klimatyzacja nie działa

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

danielsonn

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 2016-08-18, 09:53

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-19, 08:18

Panowie bez łapania za słówka. Czy macie jakiś pomysł jak rozwiązać tę kwestię ?
Offline
Avatar użytkownika

magneto500

Moderator

  • Posty: 1029
  • Dołączył(a): 2014-06-12, 17:08
  • Lokalizacja: Ostrowiec/Warszawa
  • Imię: Tomek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 5001449
  • Telefon: komórkowy
  • Województwo: Świętokrzyskie
  • Garaż: Z18XE by magneto500

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-19, 09:07

Do wentylatora jest zamocowany rezystor wentylatora (w okolicach dolnej części chłodnicy). Reguluje on obroty wentylatora gdy w klimie rośnie ciśnienie czyli np. na postoju w korku. Prawdopodobnie ten rezystor Ci umarł.

Piszę to na podstawie wiedzy magika od klimy.


http://forum.samnaprawiam.com/wymiana-w ... vt1960.htm


Wysłano z mojego Huawei P8 Lite przy użyciu Tapatalk.
Offline

danielsonn

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 2016-08-18, 09:53

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-19, 11:11

a orientujesz się czy temat dotyczył wersji z 1 czy z 2 wiatrakami ?
Offline
Avatar użytkownika

magneto500

Moderator

  • Posty: 1029
  • Dołączył(a): 2014-06-12, 17:08
  • Lokalizacja: Ostrowiec/Warszawa
  • Imię: Tomek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 5001449
  • Telefon: komórkowy
  • Województwo: Świętokrzyskie
  • Garaż: Z18XE by magneto500

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-19, 13:10

Ja mam wersję z jednym wentylatorem. Rezystor mam przepalony, ale jeszcze nie wymieniałem.
Offline

danielsonn

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 2016-08-18, 09:53

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-19, 13:21

ok. Rezystor jest po osłoną wiatraka - widoczny po jego demontażu (taka sprężynka w metalowej dziurkowanej blaszce)?.
PS
Masz taki sam problem tj nie włącza się wiatrak po włączeniu klimy ?
jak sprawdzić sprawność tego rezystora ?
Offline
Avatar użytkownika

Dzidek

Forumowicz

  • Posty: 316
  • Dołączył(a): 2011-08-19, 19:53
  • Imię: Jacek
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Województwo: Pomorskie

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-19, 13:34

Od jakiegoś czasu mam problem z klimą - przestała działać. Dzisiaj byłem ją nabić z myślą, że może brak czynnika, ale po nabiciu okazuje się, że klima dalej nie działa, nie włącza się sprężarka. Jakiś czas temu miałem robiony rozrusznik i chłodnice wody, myślałem, że może poprzedni mechanik coś źle podłączył, ale wygląda na to, że wszystko jest ok. Co mogę samemu sprawdzić zanim oddam auto z tą klimatyzacją do mechanika ?

Edit:

przed chwilą zostało sprawdzone czy dochodzi napięcie do sprężarki i okazuje się, że dochodzi. Wychodzi zatem na to, że uszkodzona jest sprężarka - od pewnego czasu bardzo hałasowała po włączeniu klimy.
Offline
Avatar użytkownika

magneto500

Moderator

  • Posty: 1029
  • Dołączył(a): 2014-06-12, 17:08
  • Lokalizacja: Ostrowiec/Warszawa
  • Imię: Tomek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 5001449
  • Telefon: komórkowy
  • Województwo: Świętokrzyskie
  • Garaż: Z18XE by magneto500

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-19, 15:51

@danielsonn
jeśli sprężynka jest przepalona to rezystor napewno leci do kosza. U mnie w klimie włącza się tylko najwyższy bieg wentylatora, ale podobno to włączenie pochodzi od silnika, czy coś podobnie.
Offline
Avatar użytkownika

Dzidek

Forumowicz

  • Posty: 316
  • Dołączył(a): 2011-08-19, 19:53
  • Imię: Jacek
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Województwo: Pomorskie

Re: Klimatyzacja nie działa

Post2016-08-19, 18:06

Mam jeszcze pytanie: czy można w łatwy sposób sprawdzić czy to wina cewki czy coś innego posypało się w sprężarce?
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Klimatyzacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości