Teraz jest 2017-01-22, 15:08


Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

bialasek09

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): 2016-07-13, 20:28

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-07-13, 21:04

Na początku chciałbym się przywitać:)

A jak wiadomo problemy to moja specjalność :(

Mam od jakiegoś czasu astrę g rocznik 2002 1,6 16 v 101 KM (na gazie) z Climatronic, i można powiedzieć tylko tyle że ma Climatronic ale nic więcej o ile jakoś w zimie nie mialem jakoś sposobności testować klimatyzacji o tyle w lecie mogę powiedzieć, że nie krew ale pot mnie zalewa.
Postanowiłem wybrać się do magika od nabijania klimy.
i po wydruku z magicznej maszynki wyszło, że:
czynnik odzyskany 0,365 kg,
olej odzyskany 0007 ml
czas wytwarzania próżni 15 min
kontrola szczelności: bez wycieku
napełnienie 0,600 kg - na masce mi pisze że tyle trzeba
olej napełniony 0017 ml
UV kontrast - tak

I po odpaleniu auta, zamknięciu drzwi włączeniu klimy (nawiew wewnętrzny )
Ciśnienie było ok 4 barów, po przygazowaniu w miare ustabilizowało się ok 2 barów +/- 5%
temperatura mierzona termometrem powoli spadła do ok 7-7.5 st C.
(test wykonany w warsztacie - ok 20-22 st C.)

Teraz mój problem nie mineło od tego czasu nawet miesiąc ale co prawda od samego początku włączając klime raczej dmucha mieszanką bardziej ciepłego powietrza aniżeli zimnego, można powiedzieć od samego początku nie było czegoś takiego że załączam klime ustawiam np na Lo, lub 16 stopni i czuje ciarki z zimna, raczej jest że załączam klime i się leje ale ze mnie.

Możecie napisać co mogę ja jako laik zobaczyć sprawdzić etc. nie chciał bym na razie magikom płacić bo i tak troszkę już dołożyłem do normalnych części.
Albo co jeszcze dopisać (ps. mało jestem zorientowany co gdzie jest w klimie)
ściągałem półkę, zamykacz od wewn/zewn działa (raczej tamtędy nie ucieka- przy załączeniu czuć, że tam wciąga powietrze jak jest otwarty). mała nieszczelność jest przy obudowie tej plastikowej za filtrem, ale to raczej nie to, bo przy dociśnięciu nadal wieje ciepłą bryzą.)

Jeżeli można to chętnie poczytam co mogę sprawdzić, ewentualnie podskoczę do kolegi co ma mierniki.
Bo planuje dłuższy wyjazd za jakiś czas z dziećmi tak więc chciałbym im oszczędzić tego co ostatnio sam przeżywam.
Sauna może i dobra jest, ale nie za często.
I jeżeli napiszecie co mam sprawdzić, to gdzie to mniej więcej jest, abym sobie większego bałaganu nie zrobił.

Pozdrawiam.
Offline

nyquist

Forumowicz

  • Posty: 236
  • Dołączył(a): 2011-12-15, 22:32
  • Lokalizacja: 3miasto
  • Imię: Radziu
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • GG: 6570735
  • Województwo: Pomorskie

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-07-29, 13:34

nyquist napisał(a):
K0LUMBIA napisał(a):nyquist sprawdzić ciśnienia i czy odpowiednia ilość czynnika jest bo jak wszystko działa to wychodzi na to ze coś jest nie tak z ciśnieniem albo i układ niedrożny, a w tedy to może filtr osuszacz


Muszę niestety wrócic do tematu. Rozebrali mi sprężarkę, uszkodzona była cewka (zwarcie) i sprzęgło. Po wymianie sprężarka chodzi. Klimę nabito, działała 2 dni. Teraz po załączeniu kompresor się załącza na 1-2 sekundy i rozłącza - tak w kołko, sprzęgło łapie, puszcza, łapie puszcza. Wróciłem do mechanika, szuka przyczyny, ale na tą chwilę nie wiadomo co jest źle, a nie chce wymieniać wszystkiego po kolei - spotkał się ktoś z czymś takim ?


Przyczyną był zapchany osuszacz, ciśnienie rosło ponad normę i odcinało sprężarkę. Osuszacz wymieniony na nowy, przewody przedmuchane, po nabiciu na nowo klima chodzi.
Offline

serek21

  • Posty: 12
  • Dołączył(a): 2011-06-20, 21:54
  • Imię: Arek
  • Silnik: X16XEL
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-08-05, 16:46

Mam Astre G 1.6 X16XEL 98r. Ma ona dwa wentylatory, jeden od chłodnicy wody a drugi od chłodnicy klimatyzacji. Miałem uwalony moduł wentylatorów całkowicie (masa błędów układu chłodzenia). Po wymianie stare problemy znikły, dobiłem klimę i klima też działa natomiast pojawiły się dwa nowe problemy:

1. Gdy silnik osiągnie temperaturę 90 stopni i załączy się wentylator od chłodnicy wody wtedy zapala się na desce lampka chłodnicy niby wszystko działa ale błąd się pokazuje (nie ważne czy kilma włączona czy nie w tym czasie).

2. Klima działa, chłodzi i nie rozłącza jej jest w porządku ale jeszcze nie trafiłem na moment w którym działał by wentylator od chłodnicy klimatyzacji. O dziwo jak odepnę czujnik ciśnienia to się załącza wentylator wtedy więc jest w porządku (chyba że ma więcej niż jeden bieg ? może na 1 biegu nie działa, a jak się odepnie czujnik to załącza 2, nie wiem). Kiedy ten wentylator powinien się załączyć? Jest jakiś czujnik temperatury czy może przy odpowiednio wysokim ciśnieniu? Czy może powinien chodzi zawsze jak załączę klimę?
Offline
Avatar użytkownika

piotrst

Forumowicz

  • Posty: 179
  • Dołączył(a): 2014-08-01, 06:14
  • Lokalizacja: Gdynia
  • Imię: Piotr
  • Silnik: Z16SE
  • KM: 84
  • Województwo: Pomorskie
  • Wiek: 44
  • Garaż: Granatowa koza z Trójmiasta

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-08-07, 16:09

U mnie włącza się od razu po włączeniu klimy. Wygląda na to, że albo nie działa u Ciebie I bieg (oba wentylatory mają dwie szybkości pracy), albo coś ze sterowaniem (moduł wentylatorów ew innej wersji?). Najprościej, to podłączyć się komputerem do sterownika wentylatorów (czyli ,,modułu chłodzenia'') i przetestować działanie obu na obu biegach.
Offline

kp43h8

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2016-06-09, 15:22

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-09-02, 17:16

Witam ponownie, czy ktoś ma pojęcie gdzie mogę kupić lub w jaki sposób zastąpić opornik wentylatora chłodnicy astra g 2003 1.8 benz? Mam jeden wentylator boscha i nie działa 1 oraz 2 bieg, działa tylko 3ci. Dzisiaj wszystko rozkręciłem i jest pęknięta sprężynka. Z tego co widzę to nie można tego zakupić osobno... A dawać 250 za wentylator przez taką pierdołę? Ma ktoś jakiś pomysł? Mam wtyczkę na 4 piny oraz 2 sprężynki jako oporniki.

Pozdrawiam
Offline

Desperados

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): 2015-11-09, 13:34

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-09-03, 13:23

Witam wszystkich mam Opla Astrę z 99 roku Problem w tym że po nabiciu i wymianie chłodnicy klimatyzacji Mani stwierdził że nie działa sprzęgiełko Chciałbym się dowiedzieć gdzie jest przekaźnik klimatyzacji w tym rocznik bo prawdopodobnie nie dochodzi prąd na cewkę
Offline
Avatar użytkownika

LuMpY

Moderator

  • Posty: 6253
  • Dołączył(a): 2013-06-04, 18:52
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Małopolskie
  • Garaż: Astra G 2.0 DTL by LuMpY

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-09-04, 10:37

bezpiecznik tam gdzie reszta bezpieczników, po wyjęciu schowka mas na jego "lewej" stronie rozpiskę który bezpiecznik od czego jest
Offline
Avatar użytkownika

gemcar

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2016-05-27, 09:13
  • Imię: Łukasz
  • Silnik: Z14XE
  • KM: 90
  • Województwo: Mazowieckie
  • Wiek: 32

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-09-11, 20:00

Witam, dziś mi się coś stało z klimą w astrze g 2004 1.4 z lpg. Nadmienię że dosłownie w czwartek wymieniałem zawór od klimy i ją nabijałem. W piątek zrobiłem 300km autostradą i wszystko działało jak trzeba.
Zdarzyło się nawet że w sobotę około 15 (było ze 27 stopni) po przejechaniu 30 km z klimą ustawioną na 2 biegu na szybę czołową to mroziło tak że z od zewnętrznej strony zaczęła parować.
W niedzielę wracam te 300km i dalej mroziło ( na 2 biegu było nawet za zimno). W pewnym momencie nie wiem co mnie naszło ale chciałem włączyć ten obieg wewnętrzny przy klimie na szybę. Przycisk obiegu nie reagował, wyłączyłem, klimę i na nawiewie na szybę też przycisk od obiegu nie reagował. Po kilkukrotnym wciśnięciu tego przycisku , zmieniłem nawiew z szyby na fotele i przycisk od obiegu zaczął działać ale po zmianie nawiewu znowu na szybę czołową automatycznie się wyłączał.
Po tym włączyłem klimę na szybę i już nie chłodziło w ogóle. Próbowałem włączać i wyłączać i nie było różnicy pomiędzy temperaturą klimy a nawiewem.
Na miejscu wyłączyłem silnik na minute i włączyłem z powrotem ale klima dalej nie chłodziła choć podczas włączania klimy widoczne były wahania obrotów czyli sprężarka się włączała.
Ktoś miał coś podobnie i wie o co chodzi ?
Edit: Doszedłem do tego że sprężarka nie chodzi ale gdy wciskam przycisk od klimy to obroty falują.
Poprzednia strona



Powrót do Klimatyzacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość