Teraz jest 2017-01-20, 18:58


Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

K0LUMBIA

Forumowicz

  • Posty: 76
  • Dołączył(a): 2011-06-20, 12:21
  • Lokalizacja: Szczecinek
  • Imię: Radek
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 147
  • Województwo: Zachodniopomorskie
  • Wiek: 21

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-06-22, 08:48

Czujnik ciśnienia to presostat niech ci podmienią na nowy i sprawdza czy działa, jak nie to sprawdź sprężarke na krótko może cewka juz siada


Jak szczelna i nabita to tylko: sprężarka(może być sama cewka spalona ) albo presostat. U mnie ostatnio było ok a okazało się, że układ nie był drożny auto było bite i mimo że szczelny u nas działał ale po czasie układ był nie wydajny i cały do wymiany ale to był wyjątek ;)
Offline
Avatar użytkownika

Ayson

  • Posty: 14
  • Dołączył(a): 2015-11-27, 22:50
  • Lokalizacja: Olsztynek
  • Imię: Paweł
  • Silnik: Z20LET
  • KM: 190
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie
  • Wiek: 21

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-06-22, 18:38

sprezarka na krotko działa, tylko z jakiegoś powodu wariuje, włączą sie i wyłącza. musze ten czujnik wymienic
sprawdzilem wtyczke ktora idzie do kompresora, nie podaje napiecia
Offline
Avatar użytkownika

K0LUMBIA

Forumowicz

  • Posty: 76
  • Dołączył(a): 2011-06-20, 12:21
  • Lokalizacja: Szczecinek
  • Imię: Radek
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 147
  • Województwo: Zachodniopomorskie
  • Wiek: 21

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-06-22, 21:33

Jak nie podaje napięcie to może być presostat i poszukaj bezpiecznikow. A no i same przed zasilające sprawdź :)


Właśnie! Sprawdź czy wentylatory się zalaczaja :boy:
Offline
Avatar użytkownika

Ayson

  • Posty: 14
  • Dołączył(a): 2015-11-27, 22:50
  • Lokalizacja: Olsztynek
  • Imię: Paweł
  • Silnik: Z20LET
  • KM: 190
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie
  • Wiek: 21

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-06-22, 22:12

Sprawdzilem bezpieczniki, wszystkie całe, wentylatory wchodza w tryb "awaryjny" i cały czas sie kreca jak wyskoczy check od układu chlodzenia, ogólnie jak czasami klima działa to i kompresor i wentylator prawidłowo sie załącza.

Wychodzi na to, że albo coś gdzieś nie łączy, albo presostat..
Offline

aro821

Forumowicz

  • Posty: 247
  • Dołączył(a): 2014-08-07, 12:34
  • Lokalizacja: Proszowice/Kraków
  • Imię: Arek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 2483751
  • Województwo: Małopolskie

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-06-23, 17:13

Co do klimy tez mam problem w tamtym roku byla wymieniana chlodnic klimy a zaraz po niej cewka sprezarki i wszystko chodzilo co prawda bledem moim bylo nie wlaczanie klimy przez zime noi teraz nie ma prawie wcale czynnika i sprezarka sie nie zalacza teraz co sie moglo stac? Jak bylem u goscia co sie tym zajmuje to powiedzial ze trzeba zostawic auto bo mogla sie pojawic jakas nieszczelnosc gdzies i trzeba to sprawdzić a wy co mozecie powiedziec na ten temat?
Offline
Avatar użytkownika

wesol

Forumowicz

  • Posty: 4166
  • Dołączył(a): 2008-05-05, 22:03
  • Lokalizacja: Goleniów

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-06-24, 05:29

czy wlaczasz czy nei wlaczasz to zadne znaczenie. Wlcza sei tylko po to by olej poszedl po calosci i przesmarowal kompresor. Tak jak auto sie przepala od czasu do czasu bo lepiej jak chodzi jak ma stac pol roku.
Gdzies jest dziura i czynnik ucieka. Pewnie popradnim razem nie sprawdzono pozdnie szczelnosci i tyle w temacie.
Offline
Avatar użytkownika

Ayson

  • Posty: 14
  • Dołączył(a): 2015-11-27, 22:50
  • Lokalizacja: Olsztynek
  • Imię: Paweł
  • Silnik: Z20LET
  • KM: 190
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie
  • Wiek: 21

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-06-25, 12:21

Czujnik wymieniony, bład juz sie nie pojawia, teraz jest natomiast inny problem. Po podłaczeniu wtyczki od sprezarki pali bezpiecznik klimatyzacji, na wtyczce sprezarki pokazuje około 5ohmow, wiec cewka raczej ok. co moze byc nie tak ?
Offline

nyquist

Forumowicz

  • Posty: 236
  • Dołączył(a): 2011-12-15, 22:32
  • Lokalizacja: 3miasto
  • Imię: Radziu
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • GG: 6570735
  • Województwo: Pomorskie

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-06-29, 15:44

K0LUMBIA napisał(a):nyquist sprawdzić ciśnienia i czy odpowiednia ilość czynnika jest bo jak wszystko działa to wychodzi na to ze coś jest nie tak z ciśnieniem albo i układ niedrożny, a w tedy to może filtr osuszacz


Muszę niestety wrócic do tematu. Rozebrali mi sprężarkę, uszkodzona była cewka (zwarcie) i sprzęgło. Po wymianie sprężarka chodzi. Klimę nabito, działała 2 dni. Teraz po załączeniu kompresor się załącza na 1-2 sekundy i rozłącza - tak w kołko, sprzęgło łapie, puszcza, łapie puszcza. Wróciłem do mechanika, szuka przyczyny, ale na tą chwilę nie wiadomo co jest źle, a nie chce wymieniać wszystkiego po kolei - spotkał się ktoś z czymś takim ?
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Klimatyzacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości