Teraz jest 2016-07-01, 10:43


Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

scianawdn

Forumowicz

  • Posty: 78
  • Dołączył(a): 2010-04-20, 15:14
  • Imię: Wojtek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 1457974
  • Województwo: Lubuskie
  • Garaż: nowa coupe z lubuskiego

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2010-08-07, 13:54

panowie jest problem ja mam inaczej mimo wszystko
Obrazek
obudowa filtra jest zamknieta poprzez zapinki a nie srubki. nie powiem dalo mi to troche do myslenia ale wytrwalem;)
filtr od behr a nie jak myslalem delphi(znalazem na kablach metke delphi i stad zamotka)
poradzilem i smiga;)

GRZEGORZ

2011-01-22, 13:00

Offline

bart4all

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 2011-01-22, 12:47

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2011-01-22, 13:00

Witam!

Mam takie pytanie, po pierwsze, czy zapchany/stary filtr kabinowy, może być przyczyną zwiększonego parowania szyb, a jeśli tak, to co jeszcze oprócz niego mogłoby to zjawisko spowodować?

A po drugie, ile tak na oko taki filtr może kosztować, bo pewnie nie jest to wielka kwota :D

Z góry dziękuję za pomoc!

PZDR!
Offline
Avatar użytkownika

Binio

VIP

  • Posty: 5540
  • Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2011-01-22, 13:04

Może być przyczyną i na pewno jest ;) A co do ceny, to coś koło 30-35zł. Tylko są dwa rodzaje : behr albo delphi. Najlepiej wyciągnąć stary i podjechać do sklepu.
Offline

bart4all

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 2011-01-22, 12:47

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2011-01-23, 03:11

Dziękuję bardzo za pomoc! :)

Już wiem o co chodzi dokładnie z parowaniem szyb, a musiałem to sprawdzić, bo problem pojawił mi się nagle, właściwie w tym tygodniu, wcześniej był spokój, a nagrzewnica wymieniona została w zeszłym roku, bo się z niej lało. Więc zdziwił mnie taki nagły objaw parowania.
W związku z tym zapoznałem się z tematem:
viewtopic.php?f=71&t=541

i jutro (chociaż jest niedziela, no ale trudno... xD) rozbieram schowek i pozagladam co tam się dzieje z filtrem i z silniczkiem obiegu wewnętrznego :D Mam nadzieję, że problem znajdę i rozwiążę :)

Pzdr!
Offline

eminaest

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 2012-05-13, 11:30
  • Lokalizacja: Białystok / Czarna Białostocka
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: Z16XE
  • KM: 101
  • Województwo: Podlaskie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-05, 20:00

Podpinam się pod temat, żeby nie zakładać nowego.

Udało mi się w miarę bezboleśnie wyciągnąć filtr, spisałem numer, i chcąc znaleźć cenę takiego w internecie, pojawiła się zagwozdka.

Filtr, po poprzednim właścicielu, ma oznaczenie "Norauto 1161". Poszukałem takiego w sieci i nie dość, że 1161 jest do Mazdy, to ma jeszcze zupełnie inne wymiary (20 cm x 20 cm). Mój ma wymiary mniej więcej 30 cm na 20 cm. I teraz nie wiem jakiego filtra mam szukać?

Z poszukiwań na filtronie wynikałoby, że to k1014, ale nie mam pewności, czy to taki. Jak rozpoznać jaki filtr mam kupić?
Offline
Avatar użytkownika

Bartek.

Przyjaciel

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-05, 21:24

ja kupowałem po modelu i silniku... w każdym sklepie jak powiesz że chcesz do astry g 1.6 16v to Ci dadzą :D
Offline
Avatar użytkownika

Cinu

Klubowicz

  • Posty: 6099
  • Dołączył(a): 2010-08-05, 01:44
  • Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X20XER
  • KM: 161Km/189Nm
  • GG: 8535467
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: opc1 no 0822 -ArdenBlau

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-05, 21:41

zależy do którego rocznika, z tego co pamiętam to do classica dadzą mu jeden, bo wczesniej były 2 rodzaje.

Najlepiej zrobić tak jak pisali już wcześniej. Zabrać stary i z nim kupować nowy.
Offline

iliag

Forumowicz

  • Posty: 175
  • Dołączył(a): 2012-02-25, 14:04
  • Imię: iliag
  • Silnik: Y17DT
  • KM: ok 75
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-07, 20:44

Cześć,
pytanie poniekąd związane z filtrem, bo ostatnio go wymieniłem i znalazłem tam wolną wtyczkę i nie wiem do czego jest. Są to dwa cienkie kabelki zakończone czarną małą kostką. Przewody prowadzą w kierunku środka deski. Jak znajdę foto to zapodam, chyba że ktoś już wie..
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Ogólne pytania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości