Teraz jest 2016-02-12, 08:34


Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

scianawdn

Forumowicz

  • Posty: 78
  • Dołączył(a): 2010-04-20, 15:14
  • Imię: Wojtek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 1457974
  • Województwo: Lubuskie
  • Garaż: nowa coupe z lubuskiego

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2010-08-07, 13:54

panowie jest problem ja mam inaczej mimo wszystko
Obrazek
obudowa filtra jest zamknieta poprzez zapinki a nie srubki. nie powiem dalo mi to troche do myslenia ale wytrwalem;)
filtr od behr a nie jak myslalem delphi(znalazem na kablach metke delphi i stad zamotka)
poradzilem i smiga;)

GRZEGORZ

2011-01-22, 13:00

Offline

bart4all

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 2011-01-22, 12:47

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2011-01-22, 13:00

Witam!

Mam takie pytanie, po pierwsze, czy zapchany/stary filtr kabinowy, może być przyczyną zwiększonego parowania szyb, a jeśli tak, to co jeszcze oprócz niego mogłoby to zjawisko spowodować?

A po drugie, ile tak na oko taki filtr może kosztować, bo pewnie nie jest to wielka kwota :D

Z góry dziękuję za pomoc!

PZDR!
Offline
Avatar użytkownika

Binio

VIP

  • Posty: 5540
  • Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2011-01-22, 13:04

Może być przyczyną i na pewno jest ;) A co do ceny, to coś koło 30-35zł. Tylko są dwa rodzaje : behr albo delphi. Najlepiej wyciągnąć stary i podjechać do sklepu.
Offline

bart4all

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 2011-01-22, 12:47

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2011-01-23, 03:11

Dziękuję bardzo za pomoc! :)

Już wiem o co chodzi dokładnie z parowaniem szyb, a musiałem to sprawdzić, bo problem pojawił mi się nagle, właściwie w tym tygodniu, wcześniej był spokój, a nagrzewnica wymieniona została w zeszłym roku, bo się z niej lało. Więc zdziwił mnie taki nagły objaw parowania.
W związku z tym zapoznałem się z tematem:
viewtopic.php?f=71&t=541

i jutro (chociaż jest niedziela, no ale trudno... xD) rozbieram schowek i pozagladam co tam się dzieje z filtrem i z silniczkiem obiegu wewnętrznego :D Mam nadzieję, że problem znajdę i rozwiążę :)

Pzdr!
Offline

eminaest

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 2012-05-13, 11:30
  • Lokalizacja: Białystok / Czarna Białostocka
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: Z16XE
  • KM: 101
  • Województwo: Podlaskie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-05, 20:00

Podpinam się pod temat, żeby nie zakładać nowego.

Udało mi się w miarę bezboleśnie wyciągnąć filtr, spisałem numer, i chcąc znaleźć cenę takiego w internecie, pojawiła się zagwozdka.

Filtr, po poprzednim właścicielu, ma oznaczenie "Norauto 1161". Poszukałem takiego w sieci i nie dość, że 1161 jest do Mazdy, to ma jeszcze zupełnie inne wymiary (20 cm x 20 cm). Mój ma wymiary mniej więcej 30 cm na 20 cm. I teraz nie wiem jakiego filtra mam szukać?

Z poszukiwań na filtronie wynikałoby, że to k1014, ale nie mam pewności, czy to taki. Jak rozpoznać jaki filtr mam kupić?
Offline
Avatar użytkownika

Bartek.

Przyjaciel

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-05, 21:24

ja kupowałem po modelu i silniku... w każdym sklepie jak powiesz że chcesz do astry g 1.6 16v to Ci dadzą :D
Offline
Avatar użytkownika

Cinu

Klubowicz

  • Posty: 6097
  • Dołączył(a): 2010-08-05, 01:44
  • Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X20XER
  • KM: 161Km/189Nm
  • GG: 8535467
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: opc1 no 0822 -ArdenBlau

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-05, 21:41

zależy do którego rocznika, z tego co pamiętam to do classica dadzą mu jeden, bo wczesniej były 2 rodzaje.

Najlepiej zrobić tak jak pisali już wcześniej. Zabrać stary i z nim kupować nowy.
Offline

iliag

Forumowicz

  • Posty: 145
  • Dołączył(a): 2012-02-25, 14:04
  • Imię: iliag
  • Silnik: Y17DT
  • KM: ok 75
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-07, 20:44

Cześć,
pytanie poniekąd związane z filtrem, bo ostatnio go wymieniłem i znalazłem tam wolną wtyczkę i nie wiem do czego jest. Są to dwa cienkie kabelki zakończone czarną małą kostką. Przewody prowadzą w kierunku środka deski. Jak znajdę foto to zapodam, chyba że ktoś już wie..
Offline
Avatar użytkownika

Paul

Forumowicz

  • Posty: 1238
  • Dołączył(a): 2011-07-03, 10:11
  • Lokalizacja: Ciechanów/Gostkowo .
  • Imię: Paweł
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-07, 22:43

Strzelam że od silniczka obiegu wew. :P
Offline

iliag

Forumowicz

  • Posty: 145
  • Dołączył(a): 2012-02-25, 14:04
  • Imię: iliag
  • Silnik: Y17DT
  • KM: ok 75
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-07, 23:50

a czemu odłączony? I gdyby tak było to chyba nie działał by dobrze.. A kostka jest jak cegiełka w miniaturce. Powierzchnia od stroni wejscia to może z 1 cm kw. ma.

Żeby zdjecie wrzucic, to trzeba go gdzieś opublikować? Nie można wkleić, z tego co widzę??
Offline
Avatar użytkownika

Paul

Forumowicz

  • Posty: 1238
  • Dołączył(a): 2011-07-03, 10:11
  • Lokalizacja: Ciechanów/Gostkowo .
  • Imię: Paweł
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-08, 16:50

Bo coś z nim było nie tak pewnie .Wiele osób ma odłączony .Sprawdź to włączając obieg wew. , klapka powinna chodzić .A zdj. można normalnie tu wrzucać . :P
Offline
Avatar użytkownika

arfyc

Klubowicz

  • Posty: 592
  • Dołączył(a): 2012-11-11, 16:28
  • Lokalizacja: leszno
  • Imię: Wiktor
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • Województwo: Wielkopolskie
  • Garaż: BORDOWA Asterka Wictorka

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-08, 17:02

Witam

Mnie dziś spotkało bardzo nietypowe zjawisko związane chyba z filtrem
Gdy Asterka została zasypana śniegiem dzis rano odpaliłem auto włączyłem nawiew na szybe a ja w między czasie odgarniałem snieg z dachu, maski, z całego auta i jakie było moje zdziwienie :szok: jak wchodząc do srodka a tam biało....całe auto pokryte szromem...masakra
oczywiście dla jasności dodam że klimatyzacji nie włączam juz od dawna a nadmuch ustawiony był na grzanie

miał ktos taki problem??
Offline
Avatar użytkownika

ArTurek

Forumowicz

  • Posty: 206
  • Dołączył(a): 2011-08-28, 13:59
  • Lokalizacja: Marki, Zambrów
  • Imię: Artur
  • Silnik: X14XE
  • KM: 90
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Astra G caravan ArTurka

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-08, 17:41

Ja też miałem odpięty silniczek, by nie parowało w środku. Dopiero wymiana filtra pomogła. W starym filtrze garść liści i igieł. Teraz wieje aż miło. Filtr kosztuje 20-50 zł a warto wymieniać go co roku. Po tym co zobaczyłem u siebie polecam to każdemu :)
Offline

iliag

Forumowicz

  • Posty: 145
  • Dołączył(a): 2012-02-25, 14:04
  • Imię: iliag
  • Silnik: Y17DT
  • KM: ok 75
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-08, 18:22

arfyc napisał(a):Witam

Mnie dziś spotkało bardzo nietypowe zjawisko związane chyba z filtrem
Gdy Asterka została zasypana śniegiem dzis rano odpaliłem auto włączyłem nawiew na szybe a ja w między czasie odgarniałem snieg z dachu, maski, z całego auta i jakie było moje zdziwienie :szok: jak wchodząc do srodka a tam biało....całe auto pokryte szromem...masakra
oczywiście dla jasności dodam że klimatyzacji nie włączam juz od dawna a nadmuch ustawiony był na grzanie

miał ktos taki problem??


Ja miałem podobnie w omedze, ale nic z tym już nie robiłem. A u Ciebie być może jest tak, że zostawiłeś bardzo nagrzany samochód w środku i ciepłe powietrze osadziło się i zamarzło. Teraz w astrze troche mi sie tak dzieje kiedy świeci mocne słonce i nagrzewa mi wnetrze. Wilgoć zaczyna parować i osadza się na przedniej szybie. Dlatego zanim zgasisz samochód troche przewietrz go zimnym nawiewem i powinno byc jakotako ok. Sprawdź tez koniecznie filtr kabinowy!!

Aha. W ramach wyjaśnienia:
Szron powstał za noc, a nie w chwili odpalenia auta i włączenia nawiewu, Tylko że miałeś szybę zasypaną śniegiem, to nic nie zobaczyłes. Innej możliwości nie ma.



Odpowiedź do Paul odnosnie kostki.
Wątpię by było to do silniczka, bo, co prawda nie zaglądałem jak on pracuje, ale wiem że dobrze. Po pierwsze słychać zmiane nateżenia przepływu powietrza i mechanizm. A po drugie w deszczowy dzień na wewnętrznym to paruje, a jak wyłączę to jest git. A po trzecie to przewody są za krótkie i tam nie sięgną.
Offline
Avatar użytkownika

arfyc

Klubowicz

  • Posty: 592
  • Dołączył(a): 2012-11-11, 16:28
  • Lokalizacja: leszno
  • Imię: Wiktor
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • Województwo: Wielkopolskie
  • Garaż: BORDOWA Asterka Wictorka

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2012-12-08, 18:39

Szron powstał za noc, a nie w chwili odpalenia auta i włączenia nawiewu, Tylko że miałeś szybę zasypaną śniegiem, to nic nie zobaczyłes. Innej możliwości nie ma.


własnie problem polega na tym iz wchodząc do srodka aby odpalic autko było ok, a gdy auto spokojnie na postoju sie grzało a nawiew dmuchał wyleciał ten schron

To tak wyglądało jak by z przewodów wyleciało ...od kolegi usłyszałem ze moge miec zle zamontowany filter i gdy odgarniałem snieg wleciało wszystko przez niego do kabiny ...

tylko kilka dni wczesniej takze odgarniałe w ten sam sposób tego problemu nie było
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Ogólne pytania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości