Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez scianawdn » 2010-08-07, 13:54

panowie jest problem ja mam inaczej mimo wszystko
Obrazek
obudowa filtra jest zamknieta poprzez zapinki a nie srubki. nie powiem dalo mi to troche do myslenia ale wytrwalem;)
filtr od behr a nie jak myslalem delphi(znalazem na kablach metke delphi i stad zamotka)
poradzilem i smiga;)
Obrazek

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 78
Dołączył(a): 2010-04-20, 15:14
Imię: Wojtek
Silnik: Z18XE
KM: 125
GG: 1457974
Województwo: Lubuskie
Garaż: nowa coupe z lubuskiego

przez GRZEGORZ » 2011-01-22, 13:00

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez bart4all » 2011-01-22, 13:00

Witam!

Mam takie pytanie, po pierwsze, czy zapchany/stary filtr kabinowy, może być przyczyną zwiększonego parowania szyb, a jeśli tak, to co jeszcze oprócz niego mogłoby to zjawisko spowodować?

A po drugie, ile tak na oko taki filtr może kosztować, bo pewnie nie jest to wielka kwota :D

Z góry dziękuję za pomoc!

PZDR!



 
Posty: 3
Dołączył(a): 2011-01-22, 12:47

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez Binio » 2011-01-22, 13:04

Może być przyczyną i na pewno jest ;) A co do ceny, to coś koło 30-35zł. Tylko są dwa rodzaje : behr albo delphi. Najlepiej wyciągnąć stary i podjechać do sklepu.

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez bart4all » 2011-01-23, 03:11

Dziękuję bardzo za pomoc! :)

Już wiem o co chodzi dokładnie z parowaniem szyb, a musiałem to sprawdzić, bo problem pojawił mi się nagle, właściwie w tym tygodniu, wcześniej był spokój, a nagrzewnica wymieniona została w zeszłym roku, bo się z niej lało. Więc zdziwił mnie taki nagły objaw parowania.
W związku z tym zapoznałem się z tematem:
viewtopic.php?f=71&t=541

i jutro (chociaż jest niedziela, no ale trudno... xD) rozbieram schowek i pozagladam co tam się dzieje z filtrem i z silniczkiem obiegu wewnętrznego :D Mam nadzieję, że problem znajdę i rozwiążę :)

Pzdr!



 
Posty: 3
Dołączył(a): 2011-01-22, 12:47

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez eminaest » 2012-12-05, 20:00

Podpinam się pod temat, żeby nie zakładać nowego.

Udało mi się w miarę bezboleśnie wyciągnąć filtr, spisałem numer, i chcąc znaleźć cenę takiego w internecie, pojawiła się zagwozdka.

Filtr, po poprzednim właścicielu, ma oznaczenie "Norauto 1161". Poszukałem takiego w sieci i nie dość, że 1161 jest do Mazdy, to ma jeszcze zupełnie inne wymiary (20 cm x 20 cm). Mój ma wymiary mniej więcej 30 cm na 20 cm. I teraz nie wiem jakiego filtra mam szukać?

Z poszukiwań na filtronie wynikałoby, że to k1014, ale nie mam pewności, czy to taki. Jak rozpoznać jaki filtr mam kupić?



 
Posty: 3
Dołączył(a): 2012-05-13, 11:30
Lokalizacja: Białystok / Czarna Białostocka
Imię: Mariusz
Silnik: Z16XE
KM: 101
Województwo: Podlaskie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez Bartek. » 2012-12-05, 21:24

ja kupowałem po modelu i silniku... w każdym sklepie jak powiesz że chcesz do astry g 1.6 16v to Ci dadzą :D
Obrazek

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 1224
Dołączył(a): 2011-03-28, 16:15
Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Bartek
Silnik: --- wybierz ---
KM: 150
GG: 9955500
Telefon: Galaxy Note II
Województwo: Śląskie
Garaż: Antracytowy Sedan Audi A6 C5 1.8 Turbo - BBS CH 18'

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez Cinu » 2012-12-05, 21:41

zależy do którego rocznika, z tego co pamiętam to do classica dadzą mu jeden, bo wczesniej były 2 rodzaje.

Najlepiej zrobić tak jak pisali już wcześniej. Zabrać stary i z nim kupować nowy.
Zapraszam na Fanpage

Honorowy obywatel Wielkopolskiego - by Mirek 19.02.2014

Obrazek

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 5791
Dołączył(a): 2010-08-05, 01:44
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Maciek
Silnik: X20XER
KM: 161Km/189Nm
GG: 8535467
Województwo: Śląskie
Garaż: opc1 no 0822 -ArdenBlau- Cinu potrzebuje pomocy

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez iliag » 2012-12-07, 20:44

Cześć,
pytanie poniekąd związane z filtrem, bo ostatnio go wymieniłem i znalazłem tam wolną wtyczkę i nie wiem do czego jest. Są to dwa cienkie kabelki zakończone czarną małą kostką. Przewody prowadzą w kierunku środka deski. Jak znajdę foto to zapodam, chyba że ktoś już wie..
Sprzedam termostat. Nowy!! silnik Y17DT

Obrazek

Forumowicz

 
Posty: 132
Dołączył(a): 2012-02-25, 14:04
Lokalizacja: Radom
Imię: iliag
Silnik: Y17DT
KM: ok 75
Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez Paul » 2012-12-07, 22:43

Strzelam że od silniczka obiegu wew. :P
Obrazek

Moje manuale :lol: :
1.Usunięcie tylnej wycieraczki i montaż zaślepki Hb. :
http://astra-g.pl/viewtopic.php?f=4&t=24435
2.Demontaż, smarowanie i malowanie sprayem klamek zewnętrznych :
http://astra-g.pl/viewtopic.php?f=4&t=25609
3.Malowanie sprayem słupków bocznych :
http://astra-g.pl/viewtopic.php?f=4&t=25649
4. ?

Panowie żyję i sory dla wszystkich że rzadko wchodzę na forum - nie mam czasu, ale mi tego bardzo brakuje ... jak ktoś chce zapytać się o coś z moich manuali, czy wypowiedzi to pisać :) Odpiszę i pomogę .Niebawem powrócę na forum z porządną turbawką , chociaż ciężko o taką ale ulepa na pewno nie kupię .

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 1238
Dołączył(a): 2011-07-03, 10:11
Lokalizacja: Ciechanów/Gostkowo .
Imię: Paweł
Silnik: X16XEL
KM: 101
Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez iliag » 2012-12-07, 23:50

a czemu odłączony? I gdyby tak było to chyba nie działał by dobrze.. A kostka jest jak cegiełka w miniaturce. Powierzchnia od stroni wejscia to może z 1 cm kw. ma.

Żeby zdjecie wrzucic, to trzeba go gdzieś opublikować? Nie można wkleić, z tego co widzę??
Sprzedam termostat. Nowy!! silnik Y17DT

Obrazek

Forumowicz

 
Posty: 132
Dołączył(a): 2012-02-25, 14:04
Lokalizacja: Radom
Imię: iliag
Silnik: Y17DT
KM: ok 75
Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez Paul » 2012-12-08, 16:50

Bo coś z nim było nie tak pewnie .Wiele osób ma odłączony .Sprawdź to włączając obieg wew. , klapka powinna chodzić .A zdj. można normalnie tu wrzucać . :P
Obrazek

Moje manuale :lol: :
1.Usunięcie tylnej wycieraczki i montaż zaślepki Hb. :
http://astra-g.pl/viewtopic.php?f=4&t=24435
2.Demontaż, smarowanie i malowanie sprayem klamek zewnętrznych :
http://astra-g.pl/viewtopic.php?f=4&t=25609
3.Malowanie sprayem słupków bocznych :
http://astra-g.pl/viewtopic.php?f=4&t=25649
4. ?

Panowie żyję i sory dla wszystkich że rzadko wchodzę na forum - nie mam czasu, ale mi tego bardzo brakuje ... jak ktoś chce zapytać się o coś z moich manuali, czy wypowiedzi to pisać :) Odpiszę i pomogę .Niebawem powrócę na forum z porządną turbawką , chociaż ciężko o taką ale ulepa na pewno nie kupię .

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 1238
Dołączył(a): 2011-07-03, 10:11
Lokalizacja: Ciechanów/Gostkowo .
Imię: Paweł
Silnik: X16XEL
KM: 101
Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez arfyc » 2012-12-08, 17:02

Witam

Mnie dziś spotkało bardzo nietypowe zjawisko związane chyba z filtrem
Gdy Asterka została zasypana śniegiem dzis rano odpaliłem auto włączyłem nawiew na szybe a ja w między czasie odgarniałem snieg z dachu, maski, z całego auta i jakie było moje zdziwienie :szok: jak wchodząc do srodka a tam biało....całe auto pokryte szromem...masakra
oczywiście dla jasności dodam że klimatyzacji nie włączam juz od dawna a nadmuch ustawiony był na grzanie

miał ktos taki problem??
Obrazek

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 661
Dołączył(a): 2012-11-11, 16:28
Lokalizacja: leszno
Imię: Wiktor
Silnik: Y20DTH
KM: 101
Województwo: Wielkopolskie
Garaż: BORDOWA Asterka Wictorka

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez ArTurek » 2012-12-08, 17:41

Ja też miałem odpięty silniczek, by nie parowało w środku. Dopiero wymiana filtra pomogła. W starym filtrze garść liści i igieł. Teraz wieje aż miło. Filtr kosztuje 20-50 zł a warto wymieniać go co roku. Po tym co zobaczyłem u siebie polecam to każdemu :)

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 206
Dołączył(a): 2011-08-28, 13:59
Lokalizacja: Marki, Zambrów
Imię: Artur
Silnik: X14XE
KM: 90
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Astra G caravan ArTurka

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez iliag » 2012-12-08, 18:22

arfyc napisał(a):Witam

Mnie dziś spotkało bardzo nietypowe zjawisko związane chyba z filtrem
Gdy Asterka została zasypana śniegiem dzis rano odpaliłem auto włączyłem nawiew na szybe a ja w między czasie odgarniałem snieg z dachu, maski, z całego auta i jakie było moje zdziwienie :szok: jak wchodząc do srodka a tam biało....całe auto pokryte szromem...masakra
oczywiście dla jasności dodam że klimatyzacji nie włączam juz od dawna a nadmuch ustawiony był na grzanie

miał ktos taki problem??


Ja miałem podobnie w omedze, ale nic z tym już nie robiłem. A u Ciebie być może jest tak, że zostawiłeś bardzo nagrzany samochód w środku i ciepłe powietrze osadziło się i zamarzło. Teraz w astrze troche mi sie tak dzieje kiedy świeci mocne słonce i nagrzewa mi wnetrze. Wilgoć zaczyna parować i osadza się na przedniej szybie. Dlatego zanim zgasisz samochód troche przewietrz go zimnym nawiewem i powinno byc jakotako ok. Sprawdź tez koniecznie filtr kabinowy!!

Aha. W ramach wyjaśnienia:
Szron powstał za noc, a nie w chwili odpalenia auta i włączenia nawiewu, Tylko że miałeś szybę zasypaną śniegiem, to nic nie zobaczyłes. Innej możliwości nie ma.



Odpowiedź do Paul odnosnie kostki.
Wątpię by było to do silniczka, bo, co prawda nie zaglądałem jak on pracuje, ale wiem że dobrze. Po pierwsze słychać zmiane nateżenia przepływu powietrza i mechanizm. A po drugie w deszczowy dzień na wewnętrznym to paruje, a jak wyłączę to jest git. A po trzecie to przewody są za krótkie i tam nie sięgną.
Sprzedam termostat. Nowy!! silnik Y17DT

Obrazek

Forumowicz

 
Posty: 132
Dołączył(a): 2012-02-25, 14:04
Lokalizacja: Radom
Imię: iliag
Silnik: Y17DT
KM: ok 75
Województwo: Mazowieckie

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

przez arfyc » 2012-12-08, 18:39

Szron powstał za noc, a nie w chwili odpalenia auta i włączenia nawiewu, Tylko że miałeś szybę zasypaną śniegiem, to nic nie zobaczyłes. Innej możliwości nie ma.


własnie problem polega na tym iz wchodząc do srodka aby odpalic autko było ok, a gdy auto spokojnie na postoju sie grzało a nawiew dmuchał wyleciał ten schron

To tak wyglądało jak by z przewodów wyleciało ...od kolegi usłyszałem ze moge miec zle zamontowany filter i gdy odgarniałem snieg wleciało wszystko przez niego do kabiny ...

tylko kilka dni wczesniej takze odgarniałe w ten sam sposób tego problemu nie było
Obrazek

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 661
Dołączył(a): 2012-11-11, 16:28
Lokalizacja: leszno
Imię: Wiktor
Silnik: Y20DTH
KM: 101
Województwo: Wielkopolskie
Garaż: BORDOWA Asterka Wictorka

Poprzednia stronaNastępna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości