Astra G 1.6 16V 2003r. spadek mocy i prędkości

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Astra G 1.6 16V 2003r. spadek mocy i prędkości

przez paweł0019 » 2011-05-07, 17:01

witam ! mam taki problem. upatrzyłem sobie wyżej wymienione auto do zakupu. byłem na oględzinach, wszystko ładnie , na wolnych obrotach silnik chodził idealnie ledwo słyszalnie, obroty stale na tym samym poziomie i również samochód poprawnie reagował na wcisnięcie pedału gazu. lecz pdczas jazdy próbnej od razu wyczułem że samochód nie ma mocy.. bardzo powoli rozpędza się na każdym biegu i z trudem osiągnąl predkość około 120 km/h. własciciel na drugi dzień podpiął auto pod komputer i wyświetliło mu bład związany z czujnikiem temperatury silnika, tak pow przez tel, dodał że wskazywał -40 stopni.. dodał również że z nocy samochod działał bez zarzutu jechał zrywnie i doszedł do 180km/h lecz tylko przez chwile, później zaczeło być tak samo. I tu jest moje pytanie czy jest to możliwe że czujnik ten jest przyczyną takiego zachowywania się, czy może ktoś miał podobny przypadek i wogóle jakiekolwiek sugestie ??? z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi gdyż bardzo by mi to pomogło w ocenie sytuacji. Sorki za tak długi opis ale chciałem jak najdokładniej przekazać sytuację. Pozdrawiam
Obrazek

Początkujący
Avatar użytkownika
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2011-05-07, 16:52
Lokalizacja: Płock
Imię: Paweł
Silnik: Z16XE
KM: 101
GG: 4719179
Województwo: Mazowieckie

przez GRZEGORZ » 2011-05-07, 17:47

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: Astra G 1.6 16V 2003r. spadek mocy i prędkości

przez adaśko » 2011-05-07, 17:47

Wymienić czujnik temperatury (cieczy chłodzącej) i powinno być ok
Podpisu nie ma bo administratorowi czasem się nudzi :]

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 294
Dołączył(a): 2010-07-02, 07:59
Lokalizacja: Rzeszów
Imię: Adam
Silnik: X18XE1
KM: 116 na podtlenku LPG
Telefon: wypasiony :P
Województwo: Podkarpackie
Garaż: Astrowy dupciowóz adaśka }:>

Re: Astra G 1.6 16V 2003r. spadek mocy i prędkości

przez lukas71531 » 2011-05-13, 11:27

Jeśli wyskakuje błąd czujnika temp cieczy to może być to.
Silnik zimny, potrzebuje więcej paliwa niż rozgrzany więc dobrze spalał mieszankę.
Silnik rozgrzany dostawał większą dawkę paliwa i po prostu nie przepalał (mieszanka za bogata)
ECU dostawał sygnał, że silnik cały czas jest zimny.

Początkujący

 
Posty: 27
Dołączył(a): 2010-06-02, 19:46
Lokalizacja: Kalisz
Imię: Łukasz
Silnik: X16XEL
KM: 101
Województwo: Wielkopolskie


Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości