czujnik położenia wału

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Re: czujnik położenia wału

przez pawlo0508 » 2011-08-13, 08:39

A i jest to opel astra G 1.6 silnik Z16XE



 
Posty: 2
Dołączył(a): 2011-08-13, 08:28

przez GRZEGORZ » 2011-08-13, 15:00

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: czujnik położenia wału

przez topor » 2011-08-13, 15:00

Wymieniłem czujnik. Aśka od razu chodzi jak marzenie :super:
Podsumowując może komuś to się jeszcze przyda padnięty czujnik położenia wału może wywołać:
- zaczyna się od pojedynczych i sporadycznych szarpnięć
- mulenie i spadek mocy przy ciepłym silniku (nawet niebieski dymek z tyłu)
- opadający obrotomierz (u mnie tego nie było!)
- tryb awaryjny (brak turbo)
Koledzy dziękuję za wszystkie podpowiedzi!
Pozdrawiam! :)



 
Posty: 7
Dołączył(a): 2011-07-28, 07:12
Imię: Tomek
Silnik: Y17DT
Województwo: Lubelskie

Re: czujnik położenia wału

przez kitoo » 2011-11-23, 12:38

Dołącze się do tematu. Czy ktoś mógłby pomóc?
U mnie wszystko było dobrze do momentu gdy zrobili rozrząd.
Po tym padł czujnik i kontrolka 'check engine' paliła się cały czas. Wtedy auto nie miało mocy i nic więcej.

KILKA DNI PÓŹNIEJ CZUJNIK ZOSTAŁ WYMIENIONY NA NOWY – (ZAMIENNIK ZA OK. 200ZŁ, NIE PAMIĘTAM NAZWY). PO TEJ ZAMIANIE ZAPALA SIĘ KONTROLKA CHECK ENGINE – ALE
- ZAPALA SIĘ OD CZASU DO CZASU TYLKO PRZY ODPALANIU – BEZ ZNACZENIA CZY SILNIK CIEPŁY CZY ZIMNY (NA ZIMNYM RZADZIEJ).
- JAK SIĘ ZAPALI, ZAWSZE WYSTARCZY ZGASIĆ I NA NOWO ODPALIĆ – ZAWSZE GAŚNIE.
- KIEDY SIĘ ZAPALA TO WTEDY KRĘCI DŁUŻEJ, JAK KRĘCI SIĘ KRÓTKO TO WTEDY NIGDY SIĘ NIE ZAPALA
- NIE ZAPALA SIĘ W TRAKCIE JAZDY
- NIE MA SZARPANIA
- NIE MA SKAKANIA WSKAZÓWEK – OBROTY RÓWNO UTRZYMUJĄ SIĘ NA TYM SAMYM POZIOMIE
- WYDAJE MI SIĘ ŻE JEST SPADEK MOCY (JEZDZIŁEM PRZEZ TYDZIEN ASTRA COMBI 2003, 1,6 I ZBIERAŁ SIĘ SZYBCIEJ NIŻ MÓJ 1,8 )

OD TEJ ZAMIANY JAKOŚ MI TO NIE PRZESZKADZAŁO ZBYTNIO – POMYŚLAŁEM ŻE NIE ZOSTAŁ WYKASOWANY BŁĄD NA KOMPIE.
PRZY WYMIANIE OLEJU (16TYŚ KM PÓŹNIEJ) POSTANOWILIŚMY PODŁĄCZYĆ GO DO KOMPA – BŁĄD SKASOWALIŚMY I … ‘CHECK ENGINE’ ZAPALIŁO SIĘ NA NOWO. STWIERDZILIŚMY, CZUJNIK PEWNIE OD POCZĄTKU BYŁ WADLIWY. WYMIENILIŚMY NA NOWY I KOMPLETNIE NIC SIĘ NIE POPRAWIŁO. ZAPALA SIĘ JAK ZAPALAŁ DO TEJ PORY.
PODŁĄCZYLIŚMY JESZCZE MASĘ Z CZUJNIKA DODATKOWO – ALE NIC NIE POMOGŁO.
P0340 JAK BYŁO TAK JEST. CO TO MOŻE BYĆ?

CZYTAŁEM TO CO WCZEŚNIEJ PISANO JUŻ NA FORUM, ALE OBJAWY MAM INNE

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2011-02-28, 23:06
Lokalizacja: Kraków, Bochnia, Przemyśl, Stalowa Wola, Paszkówka
Imię: Piotr
Silnik: X18XE1
KM: 115
Telefon: HTC
Województwo: Małopolskie
Garaż: Złota Strzała by Kitoo

Re: czujnik położenia wału

przez kitoo » 2011-11-28, 15:04

Proszę ponownie w sprawie powyżej. Czy ktoś mógły mi pomóc, doradzić? Miał podobne objawy, co zrobił?

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2011-02-28, 23:06
Lokalizacja: Kraków, Bochnia, Przemyśl, Stalowa Wola, Paszkówka
Imię: Piotr
Silnik: X18XE1
KM: 115
Telefon: HTC
Województwo: Małopolskie
Garaż: Złota Strzała by Kitoo

Re: czujnik położenia wału

przez suru81 » 2011-11-28, 17:13

Mam nadzieje, że nie to samo, ale........
mi po tym jak w X18XE olej zarzuciło na świece i trochę silnik pogłupiał na gazie, wywaliło błąd czujnika...
wymiana jednego, podróbka - NIC
wymiana drugiego, niby oryginał - NIC
podpięcie, rozcięcie wiązek, sprawdzanie w serwisie Opla - NIC
DIAGNOZA - uszkodzony komputer sterujący :kwasny:

Udało się go reanimować przez wymianę jakiegoś podzespołu w sterowniku i wgranie nowego programy (z Vectry i straciłem immobiliser :()

trochę kasy niepotrzebnie poszło się....., ale w końcu udało się go reanimować
....prawie....robi wielką róznicę....OPC

Początkujący
Avatar użytkownika
 
Posty: 199
Dołączył(a): 2009-05-19, 17:47
Lokalizacja: SanOK
Imię: suru
Silnik: Z20LET
KM: 200...
Województwo: Podkarpackie

Re: czujnik położenia wału

przez empir » 2012-09-03, 15:34

Podbije temat, przy dużym obciążeniu silnika - długi podjazd pod górę z dużą prędkością(120km/h) lub prosta płaska droga, ale prędkość 150-160km/h wywala mi check'a, sczytałem błędy - 0335 - czujnik wału.

Teraz pytanie - w tej chwili błąd pojawia się w skrajnych przypadkach(jak powyżej) - czy trzeba go wymienić? Może on mieć jakieś negatywne skutki dla silnika? Podczas normalnej jazdy, chociażby po mieście, ewentualnie po za, ale z wykorzystaniem pełnego zakresu obrotów wszystko jest w jak najlepszym porządku. Czekać aż zacznie częściej sypać błędami?

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 1592
Dołączył(a): 2008-12-23, 19:09
Lokalizacja: Częstochowa
Imię: Peter
Silnik: Y17DT
Województwo: Śląskie
Garaż: SSH - szara seria H

Re: czujnik położenia wału

przez fan_dieseli » 2012-09-03, 21:31

Wtyczka Ci się przypadkiem nie luzuje?

Z doświadczenia wiem że jak pada taki czujnik położenia wału to są problemy z uruchomieniem silnika, z gaśnięciem na wolnych obrotach wtedy napewno będziesz dłużej/częściej kręcił rozrusznikiem co może spowodować jego uszkodzenie.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 133
Dołączył(a): 2011-01-22, 10:30
Lokalizacja: DG
Imię: Sławek
Silnik: Y17DT
KM: 75
Województwo: Śląskie

Re: czujnik położenia wału

przez ŚwiętyG-no » 2012-09-03, 21:43

Tak też kiedyś miałem, jak silnik się dobrze rozgrzał to Asia gasła na wolnych obrotach a żeby ją odpalić musiałem chwilę poczekać aż się trochę silnik schłodzi. Na gorącym mogłem kręcić i kręcić, i nic...
Kto nie próbuje, nic nie osiąga.
Kto dąży do celu, osiąga wszystko...

Obrazek

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2042
Dołączył(a): 2012-08-30, 20:56
Lokalizacja: Gniezno/Konin
Imię: Patryk
Silnik: Z17DTL
KM: 80 / 175Nm
Województwo: Wielkopolskie

Re: czujnik położenia wału

przez McDmen » 2012-09-26, 10:22

To i ja opisze swój obecny problem. Podczas jazdy Astra nagle gaśnie i nie można jej odpalić dopóki nie odłącze aku. Nie czekałem aż do ostygnięcia silnika z braku czasu, poza tym ostatnio zgasła nawet na nierozgrzanym. Zdarza się to ale nie zawsze, jednak zaczyna się to robić niebezpieczne. Do tego dochodzi jeszcze delikatne szarpanie podczas zmiany biegów i zdarza się że dziwnie się dławi na zimnym. Błędów żadnych nie pokazuje. Czy to też wina czujnika wału korbowego?

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 214
Dołączył(a): 2011-05-07, 11:20
Lokalizacja: Łódź
Imię: Damian
Silnik: --- wybierz ---
KM: 115
GG: 9955535
Telefon: Galaxy SIII ;P
Województwo: Łódzkie
Garaż: Czarnulka McDmen'a - projekt zakończony

Re: czujnik położenia wału

przez gezzini » 2013-04-09, 12:17

suru81 napisał(a):Mam nadzieje, że nie to samo, ale........
mi po tym jak w X18XE olej zarzuciło na świece i trochę silnik pogłupiał na gazie, wywaliło błąd czujnika...
wymiana jednego, podróbka - NIC
wymiana drugiego, niby oryginał - NIC
podpięcie, rozcięcie wiązek, sprawdzanie w serwisie Opla - NIC
DIAGNOZA - uszkodzony komputer sterujący :kwasny:

Udało się go reanimować przez wymianę jakiegoś podzespołu w sterowniku i wgranie nowego programy (z Vectry i straciłem immobiliser :()

trochę kasy niepotrzebnie poszło się....., ale w końcu udało się go reanimować



Olej na świece, tzn. jak dokładnie to się stało, z pod świec, czy z pokrywy zaworów poleciało na świece?
Zapraszam Wszystkich na moje ogólnotematyczne FORUM pożytecznej i praktycznej wiedzy, nazwa projektu to ForumWiedzy.pl, proszę o wsparcie w rozwoju :):

Forum: http://www.ForumWiedzy.pl - zarejestruj się
YouTube: http://www.youtube.com/user/BogdanLigeza - subskrybuj kanał
FaceBook: https://www.facebook.com/ForumWiedzyPL - polub Nas
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Opel-Astra-G-Polska/269574229867876 - Strona dla fanów astry 2 - zapraszam do polubienia, dodaję różne filmy, opisy, jak samemu coś naprawić, wymienić w samochodzie - CZEKAM tu na Was :)

Przy okazji - Szczęśliwego Nowego Roku :)

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 470
Dołączył(a): 2010-06-27, 14:56
Lokalizacja: Bytom - Centrum
Imię: Bogdan
Silnik: X16XEL
KM: 101
GG: 5472425
Województwo: Śląskie

Re: czujnik położenia wału

przez Sonni » 2013-04-22, 07:53

Chciałbym odświeżyć temat bo nie wiem czy i mnie nie dotyczy czujnik położenia wału....

Jakiś czas temu samochód na gorącym silniku nie chciał odpalać ale wystarczyło trochę odczekać aż przestygnie i odpalał czemu od czasu do czasu towarzyszyła chmurka z tyłu. Wymieniłem czujnik położenia wału korbowego (zamiennik) i problem był nadal. Następnie wymieniłem czujnik wałka rozrządu (oryginał) i od tej pory problemu z odpalaniem na ciepłym nie ma. Mam za to inny problem, gdy samochód się rozgrzeje i ruszam ze skrzyżowania lub pod górkę pojawia się znowu niebieski dymek. O ile problem pojawiałby się za każdym razem na rozgrzanym silniku to wiedziałbym w czym tkwi problem o tyle ten dymek pojawia się co jakiś czas. Gdy podczas ruszania pojawia się dymek, zatrzymam się, zgaszę silnik na kilkanaście minut i po tym czasie znowu go odpalę to problem już się nie pojawia.

I tu jest moje pytanie, czy dymek który pojawia się podczas ruszania np ze skrzyżowania na rozgrzanym silniku może być spowodowany zamiennikiem jaki został włożony w miejsce oryginalnego czujnika położenia wału? I mam wrażenie że jakby miał mniej mocy na rozgrzanym silniku


Jakieś pomysły, czy już nikt nie zagląda na to forum???



 
Posty: 13
Dołączył(a): 2010-12-20, 13:00
Lokalizacja: Elbląg/Olsztyn
Imię: Bartek
Silnik: X20XEV
KM: 136
GG: 3142508
Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Re: czujnik położenia wału

przez adams » 2013-05-03, 12:15

empir napisał(a):Podbije temat, przy dużym obciążeniu silnika - długi podjazd pod górę z dużą prędkością(120km/h) lub prosta płaska droga, ale prędkość 150-160km/h wywala mi check'a, sczytałem błędy - 0335 - czujnik wału.

Teraz pytanie - w tej chwili błąd pojawia się w skrajnych przypadkach(jak powyżej) - czy trzeba go wymienić? Może on mieć jakieś negatywne skutki dla silnika? Podczas normalnej jazdy, chociażby po mieście, ewentualnie po za, ale z wykorzystaniem pełnego zakresu obrotów wszystko jest w jak najlepszym porządku. Czekać aż zacznie częściej sypać błędami?


Rozwiązałeś swój problem? mnie złapał ten problem przy 140km/h na A2. Zapalił się CHECK i zjechałem na najbliższy parking. Zgasiłem auto i zrobiłem odczyt gaz-hamulec. Wyszło p0335 czyli ten czujnik... Odpaliłem auto normalnie, było rozgrzane i w sumie jeździ ale nie świeci mi błąd a auto głośniej chodzi tak jakby metalicznie stukały zawory :/ Też tak miałeś?
Obrazek<-- Realne spalanie przy ciężkiej nodze ;-)
Moja dokładka FRONT SZPOJLER - http://www.jcdesign.be/a/astragba.htm - Sprzedam

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 1400
Dołączył(a): 2009-04-12, 20:41
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Adams
Silnik: Y17DT
KM: ZA MAŁO!
Województwo: Mazowieckie

Re: czujnik położenia wału

przez gezzini » 2013-05-06, 11:07

chyba mam ten sam problem. opóźniony zapłon przy zapalaniu zimnego ok 3 sek krecenia.
Ostatnio edytowano 2013-05-16, 09:30 przez gezzini, łącznie edytowano 1 raz
Zapraszam Wszystkich na moje ogólnotematyczne FORUM pożytecznej i praktycznej wiedzy, nazwa projektu to ForumWiedzy.pl, proszę o wsparcie w rozwoju :):

Forum: http://www.ForumWiedzy.pl - zarejestruj się
YouTube: http://www.youtube.com/user/BogdanLigeza - subskrybuj kanał
FaceBook: https://www.facebook.com/ForumWiedzyPL - polub Nas
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Opel-Astra-G-Polska/269574229867876 - Strona dla fanów astry 2 - zapraszam do polubienia, dodaję różne filmy, opisy, jak samemu coś naprawić, wymienić w samochodzie - CZEKAM tu na Was :)

Przy okazji - Szczęśliwego Nowego Roku :)

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 470
Dołączył(a): 2010-06-27, 14:56
Lokalizacja: Bytom - Centrum
Imię: Bogdan
Silnik: X16XEL
KM: 101
GG: 5472425
Województwo: Śląskie

Re: czujnik położenia wału

przez Dydek » 2013-05-14, 15:21

Witam, mam problem z moją astra 2.0 dti 16v. Mianowicie, w zeszłym tygodniu, gdy wracałem do domu, zapaliła mi się kontrolka układu chłodzenia i check engine, obrotomierz padł na zero, a obroty silnika zaczęły falować. Po dojechaniu do domu poszperałem w internecie i szybko znalazłem przyczynę: uszkodzony czujnik położenia wału korbowego, podjechałem na warsztat podpięto kompa zczytano błędy i wymieniono czujnik. Wszystko wróciło do normy, astra śmigała bez problemu. Z tym że po paru dniach znowu stało się to samo, tzn. padł czujnik, wymieniłem po raz drugi tamten reklamowałem. Astra na razie działa normalnie. Być może była to po prostu usterka tamtego czujnika, jednak jeżeli nie to mam pytanie:
Co może powodować uszkodzenie tego czujnika? W internecie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Czy ktoś z was miał podobny problem??

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 208
Dołączył(a): 2012-12-11, 19:58
Lokalizacja: Toruń/ Łubianka
Imię: Dawid
Silnik: Y20DTH
KM: 101
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Garaż: Niebieska Astra Sport 2.0 DTI up. Zdjęcia s.4

Re: czujnik położenia wału

przez adams » 2013-05-14, 19:30

Ten czujnik co padł po paru dniach był oryginalny?
Obrazek<-- Realne spalanie przy ciężkiej nodze ;-)
Moja dokładka FRONT SZPOJLER - http://www.jcdesign.be/a/astragba.htm - Sprzedam

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 1400
Dołączył(a): 2009-04-12, 20:41
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Adams
Silnik: Y17DT
KM: ZA MAŁO!
Województwo: Mazowieckie

Poprzednia stronaNastępna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości