Teraz jest 2016-08-31, 06:58


Sinik kręci, nie odpala.

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Kamilqwerty

Przyjaciel

  • Posty: 68
  • Dołączył(a): 2013-01-19, 20:57
  • Imię: Kamil
  • Silnik: X16SZR
  • KM: 75
  • GG: 7556879
  • Województwo: Zachodniopomorskie
  • Garaż: Astra w najszybszym kolorze :D

Sinik kręci, nie odpala.

Post2013-12-21, 16:55

Witam.
Potrzebuje pomocy, mianowicie w niedzielę wieczorem postawiłem auto na parkingu i było wszystko w porządku. Następnego dnia rano gdy chciałem odpalić, już się nie dało. Myślałem, że będzie to wina pompy paliwa i sterownika do niej, i po ich wymianie dalej to samo, silnik kręci ale nie odpala.
(i tu jeszcze moje pytanie, czy pompa powinna wydać jakiś dźwięk po przekręceniu zapłonu na pierwszą pozycję?)
Po tym wszystkim postanowiłem sprawdzić czy jest wgl iskra na świecy, i okazało się że nie ma i co może być przyczyną? Stawiałem na moduł ale nie jestem pewien.

GRZEGORZ

2013-12-21, 17:46

Offline
Avatar użytkownika

LuMpY

Moderator

  • Posty: 6065
  • Dołączył(a): 2013-06-04, 18:52
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Małopolskie
  • Garaż: Astra G 2.0 DTL by LuMpY

Re: Sinik kręci, nie odpala.

Post2013-12-21, 17:46

wadliwe świece?
zator w przewodach paliwowych?

błędów nie ma? nie ma "check"a czy innych kontrolek podczas prób rozruchu?
Offline
Avatar użytkownika

Kamilqwerty

Przyjaciel

  • Posty: 68
  • Dołączył(a): 2013-01-19, 20:57
  • Imię: Kamil
  • Silnik: X16SZR
  • KM: 75
  • GG: 7556879
  • Województwo: Zachodniopomorskie
  • Garaż: Astra w najszybszym kolorze :D

Re: Sinik kręci, nie odpala.

Post2013-12-21, 19:43

Żaden check się nie świeci. Co do świec to istnieje możliwość, że tak nagle przestały działać? Nie miałem wcześniej żadnych objawów.
Offline
Avatar użytkownika

Animus

Forumowicz

  • Posty: 784
  • Dołączył(a): 2013-11-22, 08:42
  • Lokalizacja: 19°28'E 51°47'N
  • Imię: Paweł
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Województwo: Łódzkie
  • Garaż: Silver Angel

Re: Sinik kręci, nie odpala.

Post2013-12-21, 19:45

odkrec swiece i zobacz czy masz wogole prad kable tez sprawdz
jak smierdzi ci pod maska paliwem pompa dziala po takim dluzszym kreceniu powinienes cos czuc
Offline
Avatar użytkownika

Kamilqwerty

Przyjaciel

  • Posty: 68
  • Dołączył(a): 2013-01-19, 20:57
  • Imię: Kamil
  • Silnik: X16SZR
  • KM: 75
  • GG: 7556879
  • Województwo: Zachodniopomorskie
  • Garaż: Astra w najszybszym kolorze :D

Re: Sinik kręci, nie odpala.

Post2013-12-21, 19:55

Problem tkwi w tym, że pompa powinna po przekręceniu zapłonu na pierwszą pozycję zaciągnąć paliwo czemu towarzyszy taki charakterystyczny szum, a u mnie tego nie ma (a pompę kupiłem nową) a gdy odpiąłem wężyk od niej i zacząłem "kręcić silnikiem" to pompa pryska paliwem. I dlatego nie wiem co jest nie tak.
Offline
Avatar użytkownika

Animus

Forumowicz

  • Posty: 784
  • Dołączył(a): 2013-11-22, 08:42
  • Lokalizacja: 19°28'E 51°47'N
  • Imię: Paweł
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Województwo: Łódzkie
  • Garaż: Silver Angel

Re: Sinik kręci, nie odpala.

Post2013-12-21, 20:07

czyli pompa dziala sprawdzales czy masz prad ??
moze jakis ukryty wylacznik ?
Offline
Avatar użytkownika

Kamilqwerty

Przyjaciel

  • Posty: 68
  • Dołączył(a): 2013-01-19, 20:57
  • Imię: Kamil
  • Silnik: X16SZR
  • KM: 75
  • GG: 7556879
  • Województwo: Zachodniopomorskie
  • Garaż: Astra w najszybszym kolorze :D

Re: Sinik kręci, nie odpala.

Post2013-12-21, 20:14

Odkręciłem jedną świecę i na niej nie było iskry. A żadnego takiego wyłącznika nie posiada moja astra, chyba że były montowane seryjnie. A może to jakiś czujnik odcina prąd?
Offline
Avatar użytkownika

Kamilqwerty

Przyjaciel

  • Posty: 68
  • Dołączył(a): 2013-01-19, 20:57
  • Imię: Kamil
  • Silnik: X16SZR
  • KM: 75
  • GG: 7556879
  • Województwo: Zachodniopomorskie
  • Garaż: Astra w najszybszym kolorze :D

Re: Sinik kręci, nie odpala.

Post2013-12-23, 12:48

Po wymianie czujnika położenia wału nadal auto nie odpalało więc wymieniłem też cewkę, która także nie przyniosła poprawy. I tu moje pytanie czy możliwe, że immo jest walnięte? Bo iskry nie ma na żadnej ze świec.
Następna strona



Powrót do Silnik i układ wydechowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości