Zawór EGR Astra G Z22SE 2.2 16v i odczytanie błedów

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Zawór EGR Astra G Z22SE 2.2 16v i odczytanie błedów

przez robertforum » 2008-11-09, 18:09

Witam.

Czy wie ktoś ja odczytać błędy w Z22SE "domowymi metodami" ?
dziękuję bardzo
Ostatnio edytowano 2008-11-12, 16:02 przez robertforum, łącznie edytowano 3 razy
robertforum

 

przez GRZEGORZ » 2008-11-09, 18:53

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

przez szymik » 2008-11-09, 18:53

Silników z serii Zxxxx nie da się zczytać domowymi metodami...no chyba, że masz w domu odpowiedni interfejs, laptopa z rs232 i program.
while(alive){
believe("something");
love("somebody");
be("happy");
drive("Astra G");
}

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 93
Dołączył(a): 2008-05-05, 20:57
Lokalizacja: Lubliniec

przez robertforum » 2008-11-09, 19:17

Mam problem taki ze zapala mi sie czasem check , autko delikatnie szarpie , tzn jak jade np na 4 biegu powiedzmy 70 km/h trzymam gaz w stałej pozycji a czuje jak delikatnie zwalnia i przyspiesza... pewnie to EGR...
Czy komputer pamięta błąd i bedzie możliwe sczytanie mimo ze check zgaśnie ?
Czy jak wykręcę EGR i wł. zapłon to da sie zaobserwować jakiś ruch ( o ile jest sprawny) ?
robertforum

 

przez szymik » 2008-11-09, 20:01

robertforum napisał(a):Czy komputer pamięta błąd i bedzie możliwe sczytanie mimo ze check zgaśnie ?


Póki nie wykasujesz komputerowo błędów lub nie odłączysz klem od akumulatora, błędy są zachowane w pamięci.
while(alive){
believe("something");
love("somebody");
be("happy");
drive("Astra G");
}

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 93
Dołączył(a): 2008-05-05, 20:57
Lokalizacja: Lubliniec

przez szary » 2008-11-11, 01:38

Jak odłączenie akumulatora nie pomoże to jedź na techa i tam niech skasują ci błedy. Są ludzie którzy zakłądają LPG każdy bardziej się szanujący gazownik ma wszystkie softy do między innymi Opla. I nie powinno być problemu.

Być może to byc wina EGR zresztą to już temat rzeka. ja bym go nie wymieniał bo to tylk głupi zawór recyrkulacji spalin, do niczego potrzebny a jak trochę idzie spalin wal to. nie takie kpociuchy jeżdzą.

Miałem tak w Tigrze. I ja bym na twoimmiejscu go zaślepił autko będzie jeszcze bardziej przy tym zrywniejsze

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 259
Dołączył(a): 2008-10-24, 15:01
Lokalizacja: Węgrów
Imię: Paweł
Silnik: Z22SE
KM: 147
GG: 1396546
Telefon: Ładny mam
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Szary Opel Astra Coupe Bertone

przez robertforum » 2008-11-11, 19:44

wyczyściłem przepustnice i EGR ... jest o niebo lepiej...ale mam jeszcze problem z wolnymi obrotami ...

przyświeciłem latarką i zobaczyłem co sie dzieje w "dolocie" w miejscu gdzie wchodzi rura od EGR.... i nie mam żadnych pytań ...smoła , syf....

Po takim rozpoznaniu zaślepiam EGR...

Wrcając do "wolnych obrotów" .... jak jest ziny pracuje równo... jak sie rozgrzeje... bardzo delikatnie falują obroty i silnik pracuje troszkę nie równo ...
Zaślepię może przejdzie
robertforum

 

przez Hector » 2008-11-11, 20:08

Nie w każdej AG da się zaślepić EGRa. Bynajmniej jak byłem w Oplu to powiedziano mi, że dopiero od RM 2003 można zmienić Soft na bez egr. U mnie niestety byłem zmuszony wymienić a mam 2001.
Być może, że to zależy od ASO albo od wersji krajowej lub zagranicznej
IV Zlot Ogólnopolski AGC
I miejsce w konkursie wiedzy Astra G
II miejsce na 1/4 mili w klasie Medium
II Zlot Ogólnopolski AGC
III miejsce na najładniejsze auto

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 435
Dołączył(a): 2008-04-29, 16:20
Lokalizacja: WaWa
Imię: Marcin
Silnik: Z20LET
KM: 200
GG: 13711066
Województwo: Mazowieckie

przez manyek » 2008-11-11, 20:56

Czy któryś z moderatorów móglby poprawić temat?
Obrazek

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 157
Dołączył(a): 2008-08-18, 09:36
Imię: Marian
Silnik: Y17DT
Województwo: Śląskie

przez robertforum » 2008-11-12, 16:03

Zieniłem temat troszke... racja
Niech sie wypowiedzą ci co zaślepili EGR w tym silniku.
I moze porozmawiajmy dlaczego nie dało by sie tego zrobić?

Zaślepiam tylko ten otwór w EGR , na "bolec" zostawiam miejesce... zeby sobie pracował.
O ile sondy po analizie spalin nie krzykną ze coś jest nie tak to wszystko powinno byc ok ! ?

Tak myśle...

[ Dodano: 2008-11-13, 16:36 ]
Zaślepiłem po przejechaniu 50 km na razie ok
robertforum

 

przez darziel22 » 2008-11-23, 14:15

Mam pytanie zaślepiłeś EGR jesli tak to prosę napisz z jakim skutkiem ??
Darek Astra G Kombi 1,6 8V



 
Posty: 10
Dołączył(a): 2008-11-19, 20:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

przez mc » 2008-11-23, 17:33

ja zaślepiłem zawór wiosną i jeżdziłem tak do lata. auto było żwawsze i nie szarpało ale. Itu jest ale po nagrzaniu silnika w trasie jak zdjąłem nogę z gazu zapalał się komp.przeczytałem że można wył. EGR tylko u mnie się nie dało .Kupiłem nowy zawór i wada ustąpiła.Znajomy mech. powiedzial mi że wytrzy. 100-120tys km ,u mnie wytrzymał 178tyś.więc mam być zadowolony.POCIESZAJĄCE POZDROWIENIA
astra G caravan

Początkujący

 
Posty: 26
Dołączył(a): 2008-11-16, 14:40
Lokalizacja: Ostrzeszów
Imię: MACIEJ
Silnik: X14XE
KM: 90KM
Województwo: Wielkopolskie

Re:

przez kinio25 » 2010-01-10, 15:29

"stary temat" ale doloze swoje 2 grosze
szymik napisał(a):Silników z serii Zxxxx nie da się zczytać domowymi metodami...no chyba, że masz w domu odpowiedni interfejs, laptopa z rs232 i program.

wlasnie silniki z z serii "z" da rade hamulcem i gazem,i mozesz miec laptopa z usb
http://www.gamedesire.com/player/*kinio*

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 90
Dołączył(a): 2009-07-07, 23:35
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk
Imię: Krzysiek
Silnik: Z14XE
GG: 1269485
Województwo: Pomorskie

Re: Zawór EGR Astra G Z22SE 2.2 16v i odczytanie błedów

przez tombi » 2010-04-13, 07:44

Moje pytanie umieszczę tutaj.
Czy położenie gniazda wtyczki w zaworze egr ma znaczenie. ??
Pytam bo zepsuł mi się egr, kupiłem drugi (używany bo na nowy nie było stać akurat) pisało że do silnika X14XE, i gdy dotarł do mnie to zauważyłem że wtyczka jest po przeciwnej stronie niż w tym zepsutym. Na zdjęciu widnieje stary zepsuty egr i taki tam był a kółkiem czerwonym zaznaczyłem położenie gniazda w tym działającym co mam założony teraz.

Obrazek
Sprzedam antenę cb sirio turbo. Szczegóły PW

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 357
Dołączył(a): 2009-01-20, 16:10
Lokalizacja: okolice Łańcuta
Imię: Tomek
Silnik: X14XE
KM: 90
GG: 10418662
Województwo: Podkarpackie

Re: Zawór EGR Astra G Z22SE 2.2 16v i odczytanie błedów

przez piodi » 2010-04-14, 17:31

Wydaje się że powinien pasować. Najważniejsza kwestia: czy wymieniony zawór EGR działa poprawnie ?
Mój GARAŻ

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 358
Dołączył(a): 2009-08-13, 17:22
Imię: Piotr
Silnik: Y20DTH
KM: 101
GG: 5745856
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra G 2.0 DTI by Piodi

Re: Zawór EGR Astra G Z22SE 2.2 16v i odczytanie błedów

przez tombi » 2010-04-14, 18:42

Po wymianie dalej poszarpuje, pomimo czyszczenia. Znalazłem na allegro sprzedawce i w aukcji napisane jest że trzeba przed kupnem sprawdzić po której stronie jest gniazdo czy u góry po lewej czy po prawej. Pewnie jest jakaś różnica skoro tak pisze.
Sprzedam antenę cb sirio turbo. Szczegóły PW

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 357
Dołączył(a): 2009-01-20, 16:10
Lokalizacja: okolice Łańcuta
Imię: Tomek
Silnik: X14XE
KM: 90
GG: 10418662
Województwo: Podkarpackie

Następna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości