Teraz jest 2016-09-29, 02:36




Zawór EGR Astra G Z22SE 2.2 16v i odczytanie błedów

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość

robertforum

Zawór EGR Astra G Z22SE 2.2 16v i odczytanie błedów

Post2008-11-09, 18:09

Witam.

Czy wie ktoś ja odczytać błędy w Z22SE "domowymi metodami" ?
dziękuję bardzo
Ostatnio edytowano 2008-11-12, 16:02 przez robertforum, łącznie edytowano 3 razy

GRZEGORZ

2008-11-09, 18:53

Offline
Avatar użytkownika

szymik

Forumowicz

  • Posty: 93
  • Dołączył(a): 2008-05-05, 20:57
  • Lokalizacja: Lubliniec

Post2008-11-09, 18:53

Silników z serii Zxxxx nie da się zczytać domowymi metodami...no chyba, że masz w domu odpowiedni interfejs, laptopa z rs232 i program.

robertforum

Post2008-11-09, 19:17

Mam problem taki ze zapala mi sie czasem check , autko delikatnie szarpie , tzn jak jade np na 4 biegu powiedzmy 70 km/h trzymam gaz w stałej pozycji a czuje jak delikatnie zwalnia i przyspiesza... pewnie to EGR...
Czy komputer pamięta błąd i bedzie możliwe sczytanie mimo ze check zgaśnie ?
Czy jak wykręcę EGR i wł. zapłon to da sie zaobserwować jakiś ruch ( o ile jest sprawny) ?
Offline
Avatar użytkownika

szymik

Forumowicz

  • Posty: 93
  • Dołączył(a): 2008-05-05, 20:57
  • Lokalizacja: Lubliniec

Post2008-11-09, 20:01

robertforum napisał(a):Czy komputer pamięta błąd i bedzie możliwe sczytanie mimo ze check zgaśnie ?


Póki nie wykasujesz komputerowo błędów lub nie odłączysz klem od akumulatora, błędy są zachowane w pamięci.
Offline
Avatar użytkownika

szary

Przyjaciel

  • Posty: 266
  • Dołączył(a): 2008-10-24, 15:01
  • Lokalizacja: Węgrów
  • Imię: Paweł
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 147
  • GG: 1396546
  • Telefon: Ładny mam
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Szary Opel Astra Coupe Bertone

Post2008-11-11, 01:38

Jak odłączenie akumulatora nie pomoże to jedź na techa i tam niech skasują ci błedy. Są ludzie którzy zakłądają LPG każdy bardziej się szanujący gazownik ma wszystkie softy do między innymi Opla. I nie powinno być problemu.

Być może to byc wina EGR zresztą to już temat rzeka. ja bym go nie wymieniał bo to tylk głupi zawór recyrkulacji spalin, do niczego potrzebny a jak trochę idzie spalin wal to. nie takie kpociuchy jeżdzą.

Miałem tak w Tigrze. I ja bym na twoimmiejscu go zaślepił autko będzie jeszcze bardziej przy tym zrywniejsze

robertforum

Post2008-11-11, 19:44

wyczyściłem przepustnice i EGR ... jest o niebo lepiej...ale mam jeszcze problem z wolnymi obrotami ...

przyświeciłem latarką i zobaczyłem co sie dzieje w "dolocie" w miejscu gdzie wchodzi rura od EGR.... i nie mam żadnych pytań ...smoła , syf....

Po takim rozpoznaniu zaślepiam EGR...

Wrcając do "wolnych obrotów" .... jak jest ziny pracuje równo... jak sie rozgrzeje... bardzo delikatnie falują obroty i silnik pracuje troszkę nie równo ...
Zaślepię może przejdzie
Offline
Avatar użytkownika

Hector

Przyjaciel

  • Posty: 441
  • Dołączył(a): 2008-04-29, 16:20
  • Lokalizacja: WaWa
  • Imię: Marcin
  • Silnik: Z20LET
  • KM: 200
  • GG: 13711066
  • Województwo: Mazowieckie

Post2008-11-11, 20:08

Nie w każdej AG da się zaślepić EGRa. Bynajmniej jak byłem w Oplu to powiedziano mi, że dopiero od RM 2003 można zmienić Soft na bez egr. U mnie niestety byłem zmuszony wymienić a mam 2001.
Być może, że to zależy od ASO albo od wersji krajowej lub zagranicznej
Offline
Avatar użytkownika

manyek

Forumowicz

  • Posty: 157
  • Dołączył(a): 2008-08-18, 09:36
  • Imię: Marian
  • Silnik: Y17DT
  • Województwo: Śląskie

Post2008-11-11, 20:56

Czy któryś z moderatorów móglby poprawić temat?
Następna strona



Powrót do Pb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość