Teraz jest 2016-02-09, 10:44


nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Mat

Początkujący

  • Posty: 80
  • Dołączył(a): 2010-02-11, 23:43
  • Imię: Paweł
  • Silnik: Y17DT
  • KM: 75
  • Telefon: Monte
  • Województwo: Opolskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-03-15, 21:14

oczywiście niczego nie żądam i nie mam takiego zamiaru! Zadałem tylko pytanie chociaż może słabo to ująłem.

Co do naprawiania samochodu zawsze pisze co było usterką, co pomogło a co nie, nigdy nie zostawiam tematu bez odpowiedzi - o ile ją znalazłem.

GRZEGORZ

2010-03-23, 13:07

Offline
Avatar użytkownika

lukasek85

Forumowicz

  • Posty: 126
  • Dołączył(a): 2010-03-14, 18:18
  • Lokalizacja: Częstochowa
  • Imię: Łukasz
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Śląskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-03-23, 13:07

w mojej asi miałem problem z przepływomierzem...otóż turbo czasami pompowało a czasami nie, w trakcie jazdy przy stalej prędkości (w moim przypadku 100km/h) potrafil mi migać check na zegarach. Po zmianie na używaną przepływke problem ustapił całkowicie:)
Offline
Avatar użytkownika

DoDiEL

Forumowicz

  • Posty: 436
  • Dołączył(a): 2010-08-03, 21:24
  • Lokalizacja: Bydgoszcz
  • Imię: Daniel
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • GG: 33906528
  • Telefon: xxx
  • Województwo: Kujawsko-Pomorskie
  • Garaż: Astra3D byDoDiEL=>17" BYDGOSKA Ferajna

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-08-19, 12:03

Witam mam taki problem iż,gdy chce przycisnąć np .przy wyprzedaniu to powyżej 2000obrotów słychać głośny hałas jak by powietrza z turbiny i lekkie gwizdy...nie wiem czy czasami turbinka nie pada lub coś w tym stylu bo czyje że ma mniej mocy niż zwykle...


czy ma ktoś zdjęcie tego elektrozaworu od turbiny bo morze wypadało by go przedmuchać ??






**na zdjęciu zaznaczone na zielono dolot gdzie w moim przpadku mam uświniony od oleju
Ostatnio edytowano 2010-08-19, 20:22 przez DoDiEL, łącznie edytowano 1 raz
Offline
Avatar użytkownika

pikar133

Klubowicz

  • Posty: 860
  • Dołączył(a): 2010-07-12, 16:08
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Imię: Paweł
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Dolnośląskie
  • Garaż: Black Classic

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-08-19, 19:33

najprawdopodobniej masz nie szczelny kolektor dolotowy zobacz czy wąż się nie obluzował albo pękł ? objawia się to właśnie terkotem i takim jakby szarpaniem.. przy okazji wyczyścił byś dolot. Powodzenia
Offline
Avatar użytkownika

DoDiEL

Forumowicz

  • Posty: 436
  • Dołączył(a): 2010-08-03, 21:24
  • Lokalizacja: Bydgoszcz
  • Imię: Daniel
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • GG: 33906528
  • Telefon: xxx
  • Województwo: Kujawsko-Pomorskie
  • Garaż: Astra3D byDoDiEL=>17" BYDGOSKA Ferajna

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-08-19, 20:21

spoko popatrze i popracuje nad tym,a gdzie znajduje się ten dolot od kolektora??czy to jest to co zaznaczyłem na obrazku-ta rura>>?? od oleju mam uświnione ale raczej na zewnątrz zaraz przy łączeniu silnika z rurą dolotową,bo do środka nie zaglądałem.

Drodzy koledzy obawiam się ,że niestety to coś innego ,coś bardziej skomplikowanego niż ten dolot.... :( :(



pozdrowionka
Offline
Avatar użytkownika

pikar133

Klubowicz

  • Posty: 860
  • Dołączył(a): 2010-07-12, 16:08
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Imię: Paweł
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Dolnośląskie
  • Garaż: Black Classic

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-08-19, 21:21

tak właśnie o to chodzi. jeżeli masz cala rurę w oleju to powinno być to... zresztą popatrz i daj znać co i jak? bo jezeli to sa takie objawy jak pisałem wyżej "właśnie terkotem i takim jakby szarpaniem"
Offline
Avatar użytkownika

DoDiEL

Forumowicz

  • Posty: 436
  • Dołączył(a): 2010-08-03, 21:24
  • Lokalizacja: Bydgoszcz
  • Imię: Daniel
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • GG: 33906528
  • Telefon: xxx
  • Województwo: Kujawsko-Pomorskie
  • Garaż: Astra3D byDoDiEL=>17" BYDGOSKA Ferajna

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-08-19, 21:36

znaczy wiesz na biegu jałowym terkot musi być bo to w końcu diesel..a ogółem nie szarpie tylko jest szum jak by wsysanego powietrza a wolno się wkręca fura..
Offline
Avatar użytkownika

pikar133

Klubowicz

  • Posty: 860
  • Dołączył(a): 2010-07-12, 16:08
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Imię: Paweł
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Dolnośląskie
  • Garaż: Black Classic

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-08-19, 21:47

to ja miałem podobne objawy tylko mi tak jak by szarpało może nie szarpało ale takie przerwy . nie wiem sprawdź to nic nie kosztuje a może pomóc. Powodzenia
Offline
Avatar użytkownika

pax

Forumowicz

  • Posty: 203
  • Dołączył(a): 2009-06-08, 09:55
  • Lokalizacja: Łódź
  • Imię: Paweł
  • Silnik: X17DTL
  • KM: 9X KUCY?!
  • Województwo: Łódzkie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-08-22, 23:04

Silnik oplowski, autko już nie Astra. Ale wolę tu zapytać niż nowy temat otworzyć :)

Autko to Opel Zafira 2.0 DTI (101 KM).
Auto miało do tej pory wymienione - listwę wtrysków, sterownik wtrysków, okablowanie do turbiny (całość), wszystkie uszczelni, zaciski itp.

A problem jaki był taki jest - Auto po ok 30 minutach jazdy, elegancko trzyma temperaturę, nie zagrzewa się a występuje takie zjawisko: zapala się kontrolka chłodzenia silnik,zapala się check, turbina się odłącza, auto traci moc. Zgaszę silnik, postoi z 1-2 minuty, zapalam i jest ok. Przejedzie się z 10 KM i znowu to samo. Pytanie: co to może być?

powtórzę tylko że temperatura w normie, wszystkie płyny na bieżąco sprawdzanie, okablowanie sprawdzone. Od czego takie coś może występować? Ja mam x17dtl wiec takie rzeczy u mnie nie występują, pytam w imieniu ojca :)
Offline
Avatar użytkownika

maDmike

Forumowicz

  • Posty: 186
  • Dołączył(a): 2008-09-25, 15:08
  • Lokalizacja: LKR
  • Imię: Krzysiek
  • Silnik: X20DTL
  • GG: 5874732
  • Województwo: Lubelskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-08-25, 10:17

podłącz zafirkę pod kompa ;) kody usterek wszystko powiedzą ;)
Offline

TuReK

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 2010-10-08, 08:38

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-10-08, 08:44

pax napisał(a):Silnik oplowski, autko już nie Astra. Ale wolę tu zapytać niż nowy temat otworzyć :)

Autko to Opel Zafira 2.0 DTI (101 KM).
Auto miało do tej pory wymienione - listwę wtrysków, sterownik wtrysków, okablowanie do turbiny (całość), wszystkie uszczelni, zaciski itp.

A problem jaki był taki jest - Auto po ok 30 minutach jazdy, elegancko trzyma temperaturę, nie zagrzewa się a występuje takie zjawisko: zapala się kontrolka chłodzenia silnik,zapala się check, turbina się odłącza, auto traci moc. Zgaszę silnik, postoi z 1-2 minuty, zapalam i jest ok. Przejedzie się z 10 KM i znowu to samo. Pytanie: co to może być?

powtórzę tylko że temperatura w normie, wszystkie płyny na bieżąco sprawdzanie, okablowanie sprawdzone. Od czego takie coś może występować? Ja mam x17dtl wiec takie rzeczy u mnie nie występują, pytam w imieniu ojca :)


kolego zaproponuj ojcu wizytę u elektryka :)
ja miałem podobne objawy - a powód prozaiczny i błahy acz irytujący
mianowicie rozpięta była kostka zasilająca wiatrak na chłodnicy, w skutek czego gdy silnik się nagrzewał i osiągał wysoką temperaturę cieczy chłodzącej, sterownik wysyłał sygnał do załączenia wiatraka - wiatrak się nie załączał temperatura cieczy dalej rosła, co z kolei powodowało przejście silnika w tryb "oszczędny"
PS
trzeba uważać żeby nie przegiąć - może być konieczny remont uszczelki
Offline
Avatar użytkownika

Bryant_

Przyjaciel

  • Posty: 207
  • Dołączył(a): 2010-07-26, 17:05
  • Lokalizacja: Jelenia Góra
  • Imię: Dawid
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • GG: 4158433
  • Telefon: HTC
  • Województwo: Dolnośląskie
  • Garaż: Sternsilber II by Bryant_

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-10-14, 21:53

najczesciej takie przczyny z "czekiem" dzieja sie jak jest malo ropy w zbiorniku :)
Offline

saperek89

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): 2011-06-13, 11:29

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2011-06-13, 11:33

Mam problem z astra wlancza sie kontrolka silnika auto zwlania co moze byc przyczyna??
Offline
Avatar użytkownika

sharkx

Forumowicz

  • Posty: 675
  • Dołączył(a): 2009-01-27, 18:42
  • Imię: Krzysztof
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 109
  • Telefon: Samsung galaxy s3
  • Województwo: Zachodniopomorskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2011-06-13, 18:57

wszystko a co mowi komp?
Poprzednia strona



Powrót do ON

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: AlphaFTN i 2 gości