nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez Mat » 2010-03-15, 21:14

oczywiście niczego nie żądam i nie mam takiego zamiaru! Zadałem tylko pytanie chociaż może słabo to ująłem.

Co do naprawiania samochodu zawsze pisze co było usterką, co pomogło a co nie, nigdy nie zostawiam tematu bez odpowiedzi - o ile ją znalazłem.

Początkujący

 
Posty: 80
Dołączył(a): 2010-02-11, 23:43
Imię: Paweł
Silnik: Y17DT
KM: 75
Telefon: Monte
Województwo: Opolskie

przez GRZEGORZ » 2010-03-23, 13:07

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez lukasek85 » 2010-03-23, 13:07

w mojej asi miałem problem z przepływomierzem...otóż turbo czasami pompowało a czasami nie, w trakcie jazdy przy stalej prędkości (w moim przypadku 100km/h) potrafil mi migać check na zegarach. Po zmianie na używaną przepływke problem ustapił całkowicie:)

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 118
Dołączył(a): 2010-03-14, 18:18
Lokalizacja: Częstochowa
Imię: Łukasz
Silnik: X20DTL
KM: 82
Województwo: Śląskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez DoDiEL » 2010-08-19, 12:03

Witam mam taki problem iż,gdy chce przycisnąć np .przy wyprzedaniu to powyżej 2000obrotów słychać głośny hałas jak by powietrza z turbiny i lekkie gwizdy...nie wiem czy czasami turbinka nie pada lub coś w tym stylu bo czyje że ma mniej mocy niż zwykle...


czy ma ktoś zdjęcie tego elektrozaworu od turbiny bo morze wypadało by go przedmuchać ??






**na zdjęciu zaznaczone na zielono dolot gdzie w moim przpadku mam uświniony od oleju
Ostatnio edytowano 2010-08-19, 20:22 przez DoDiEL, łącznie edytowano 1 raz
Życie jest jak gra... Tylko, że nie masz kilku żyć... Jest tylko jedno... Staraj się z niego korzystać... bo w pewnym momencie i tak zobaczysz napis GAME OVER...

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 436
Dołączył(a): 2010-08-03, 21:24
Lokalizacja: Bydgoszcz
Imię: Daniel
Silnik: X20DTL
KM: 82
GG: 33906528
Telefon: xxx
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Garaż: Astra3D byDoDiEL=>17" BYDGOSKA Ferajna

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez pikar133 » 2010-08-19, 19:33

najprawdopodobniej masz nie szczelny kolektor dolotowy zobacz czy wąż się nie obluzował albo pękł ? objawia się to właśnie terkotem i takim jakby szarpaniem.. przy okazji wyczyścił byś dolot. Powodzenia
Obrazek

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 772
Dołączył(a): 2010-07-12, 16:08
Lokalizacja: Wrocław
Imię: Paweł
Silnik: X20DTL
KM: 82
Województwo: Dolnośląskie
Garaż: Black Classic

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez DoDiEL » 2010-08-19, 20:21

spoko popatrze i popracuje nad tym,a gdzie znajduje się ten dolot od kolektora??czy to jest to co zaznaczyłem na obrazku-ta rura>>?? od oleju mam uświnione ale raczej na zewnątrz zaraz przy łączeniu silnika z rurą dolotową,bo do środka nie zaglądałem.

Drodzy koledzy obawiam się ,że niestety to coś innego ,coś bardziej skomplikowanego niż ten dolot.... :( :(



pozdrowionka
Życie jest jak gra... Tylko, że nie masz kilku żyć... Jest tylko jedno... Staraj się z niego korzystać... bo w pewnym momencie i tak zobaczysz napis GAME OVER...

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 436
Dołączył(a): 2010-08-03, 21:24
Lokalizacja: Bydgoszcz
Imię: Daniel
Silnik: X20DTL
KM: 82
GG: 33906528
Telefon: xxx
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Garaż: Astra3D byDoDiEL=>17" BYDGOSKA Ferajna

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez pikar133 » 2010-08-19, 21:21

tak właśnie o to chodzi. jeżeli masz cala rurę w oleju to powinno być to... zresztą popatrz i daj znać co i jak? bo jezeli to sa takie objawy jak pisałem wyżej "właśnie terkotem i takim jakby szarpaniem"
Obrazek

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 772
Dołączył(a): 2010-07-12, 16:08
Lokalizacja: Wrocław
Imię: Paweł
Silnik: X20DTL
KM: 82
Województwo: Dolnośląskie
Garaż: Black Classic

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez DoDiEL » 2010-08-19, 21:36

znaczy wiesz na biegu jałowym terkot musi być bo to w końcu diesel..a ogółem nie szarpie tylko jest szum jak by wsysanego powietrza a wolno się wkręca fura..
Życie jest jak gra... Tylko, że nie masz kilku żyć... Jest tylko jedno... Staraj się z niego korzystać... bo w pewnym momencie i tak zobaczysz napis GAME OVER...

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 436
Dołączył(a): 2010-08-03, 21:24
Lokalizacja: Bydgoszcz
Imię: Daniel
Silnik: X20DTL
KM: 82
GG: 33906528
Telefon: xxx
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Garaż: Astra3D byDoDiEL=>17" BYDGOSKA Ferajna

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez pikar133 » 2010-08-19, 21:47

to ja miałem podobne objawy tylko mi tak jak by szarpało może nie szarpało ale takie przerwy . nie wiem sprawdź to nic nie kosztuje a może pomóc. Powodzenia
Obrazek

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 772
Dołączył(a): 2010-07-12, 16:08
Lokalizacja: Wrocław
Imię: Paweł
Silnik: X20DTL
KM: 82
Województwo: Dolnośląskie
Garaż: Black Classic

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez pax » 2010-08-22, 23:04

Silnik oplowski, autko już nie Astra. Ale wolę tu zapytać niż nowy temat otworzyć :)

Autko to Opel Zafira 2.0 DTI (101 KM).
Auto miało do tej pory wymienione - listwę wtrysków, sterownik wtrysków, okablowanie do turbiny (całość), wszystkie uszczelni, zaciski itp.

A problem jaki był taki jest - Auto po ok 30 minutach jazdy, elegancko trzyma temperaturę, nie zagrzewa się a występuje takie zjawisko: zapala się kontrolka chłodzenia silnik,zapala się check, turbina się odłącza, auto traci moc. Zgaszę silnik, postoi z 1-2 minuty, zapalam i jest ok. Przejedzie się z 10 KM i znowu to samo. Pytanie: co to może być?

powtórzę tylko że temperatura w normie, wszystkie płyny na bieżąco sprawdzanie, okablowanie sprawdzone. Od czego takie coś może występować? Ja mam x17dtl wiec takie rzeczy u mnie nie występują, pytam w imieniu ojca :)

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 203
Dołączył(a): 2009-06-08, 09:55
Lokalizacja: Łódź
Imię: Paweł
Silnik: X17DTL
KM: 9X KUCY?!
Województwo: Łódzkie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez maDmike » 2010-08-25, 10:17

podłącz zafirkę pod kompa ;) kody usterek wszystko powiedzą ;)

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 186
Dołączył(a): 2008-09-25, 15:08
Lokalizacja: LKR
Imię: Krzysiek
Silnik: X20DTL
GG: 5874732
Województwo: Lubelskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez TuReK » 2010-10-08, 08:44

pax napisał(a):Silnik oplowski, autko już nie Astra. Ale wolę tu zapytać niż nowy temat otworzyć :)

Autko to Opel Zafira 2.0 DTI (101 KM).
Auto miało do tej pory wymienione - listwę wtrysków, sterownik wtrysków, okablowanie do turbiny (całość), wszystkie uszczelni, zaciski itp.

A problem jaki był taki jest - Auto po ok 30 minutach jazdy, elegancko trzyma temperaturę, nie zagrzewa się a występuje takie zjawisko: zapala się kontrolka chłodzenia silnik,zapala się check, turbina się odłącza, auto traci moc. Zgaszę silnik, postoi z 1-2 minuty, zapalam i jest ok. Przejedzie się z 10 KM i znowu to samo. Pytanie: co to może być?

powtórzę tylko że temperatura w normie, wszystkie płyny na bieżąco sprawdzanie, okablowanie sprawdzone. Od czego takie coś może występować? Ja mam x17dtl wiec takie rzeczy u mnie nie występują, pytam w imieniu ojca :)


kolego zaproponuj ojcu wizytę u elektryka :)
ja miałem podobne objawy - a powód prozaiczny i błahy acz irytujący
mianowicie rozpięta była kostka zasilająca wiatrak na chłodnicy, w skutek czego gdy silnik się nagrzewał i osiągał wysoką temperaturę cieczy chłodzącej, sterownik wysyłał sygnał do załączenia wiatraka - wiatrak się nie załączał temperatura cieczy dalej rosła, co z kolei powodowało przejście silnika w tryb "oszczędny"
PS
trzeba uważać żeby nie przegiąć - może być konieczny remont uszczelki



 
Posty: 2
Dołączył(a): 2010-10-08, 08:38

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez Bryant_ » 2010-10-14, 21:53

najczesciej takie przczyny z "czekiem" dzieja sie jak jest malo ropy w zbiorniku :)
Bryant_ Garage : Silver StreetFighter

Obrazek
Obrazek



W Moich Żylach Etylina , Zamiast Serca Jest Turbina

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 207
Dołączył(a): 2010-07-26, 17:05
Lokalizacja: Jelenia Góra
Imię: Dawid
Silnik: Y20DTH
KM: 101
GG: 4158433
Telefon: HTC
Województwo: Dolnośląskie
Garaż: Sternsilber II by Bryant_

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez saperek89 » 2011-06-13, 11:33

Mam problem z astra wlancza sie kontrolka silnika auto zwlania co moze byc przyczyna??



 
Posty: 1
Dołączył(a): 2011-06-13, 11:29

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

przez sharkx » 2011-06-13, 18:57

wszystko a co mowi komp?
Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 674
Dołączył(a): 2009-01-27, 18:42
Imię: Krzysztof
Silnik: X20DTL
KM: 109
Telefon: Samsung galaxy s3
Województwo: Zachodniopomorskie

Poprzednia strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości