Teraz jest 2016-09-25, 08:10




nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

hadzii123

Forumowicz

  • Posty: 267
  • Dołączył(a): 2009-08-02, 19:26
  • Lokalizacja: www
  • Imię: Paweł
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2009-12-16, 20:22

Jesteś pewien że to turbina a może czujnik położenia pedału gazu.

GRZEGORZ

2009-12-20, 18:15

Offline

Gorbi

Początkujący

  • Posty: 46
  • Dołączył(a): 2009-03-17, 16:59
  • Lokalizacja: 3 miasto
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Pomorskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2009-12-20, 18:15

Miałem kiedyś podobny problem przy wyższych obrotach silnika check( niebezpieczne przy wyprzedzaniu )Podejchałem na kompa koleś wykasował błąd ale nic konkretnego nie powiedział(tak bywa ).Jadąc do rodziny jakieś 300 km znowu te objawy, ze powyżej 3000 obrotów check i tryb awaryjny. Szwagier umówił mnie u znajomego mechanika ( 4 lata pracował w serwisie opla w Niemczech ) podłączył pod kompa sprawdził numer błędu i okazało się, że była to wina elektrozaworu sterującego ciśnieniem doładowania turbiny. Na dole po lewej stronie koło turbiny.Odłączyliśmy przewody poruszaliśmy zaworem i do tej pory mam spokój.To wygląda jak pudełeczko okrągłe i u dołu odchodzi taka rurka z takim jakby sitkiem
Offline
Avatar użytkownika

szup87

Klubowicz

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2009-12-20, 20:38

lajcik6 napisał(a):blad to 1122 brak podcisnienia doładowania cos takiego chyba ,tak sie jeszcze zastanawiam moze przepływomierz

tez mialem problem z tym elektrozaworkiem, czasem wystarczy przeczyscic jak to nie pomoze to trzeba wymienic. ja go odkrecilem przedmuchalem powietrzem, wpuscilem troche WD-40 jeszcze raz przedmuchalem i jak reka odjal, do tej pory dziala
Offline

driver1979

Początkujący

  • Posty: 22
  • Dołączył(a): 2009-05-11, 17:47
  • Lokalizacja: Żory

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2009-12-31, 11:34

tez mialem problem z tym elektrozaworkiem, czasem wystarczy przeczyscic jak to nie pomoze to trzeba wymienic. ja go odkrecilem przedmuchalem powietrzem, wpuscilem troche WD-40 jeszcze raz przedmuchalem i jak reka odjal, do tej pory dziala

_________________
wrzuc jakies foto jak to wyglada bo mi tez tak sie dzieje ale od czasu do czasu oswieca sie check i po chwili gasnie
Offline

lajcik6

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): 2009-09-26, 21:37
  • Lokalizacja: kraków

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-01-05, 20:43

no i właśnie ten zaworek był przyczyną takiej reakcji silnika, przedmuchałem wężyki
i autko chodzi jak nowe jak zrobi się ciepło wykręce go i dokładnie wyczyszcze.
Wielkie dzięki koledzy i thx dla forum :tak: :mruga: :mruga: :jupi: :jupi:
Offline

Mat

Początkujący

  • Posty: 80
  • Dołączył(a): 2010-02-11, 23:43
  • Imię: Paweł
  • Silnik: Y17DT
  • KM: 75
  • Telefon: Monte
  • Województwo: Opolskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-03-15, 20:49

hadzii123 napisał(a):Jesteś pewien że to turbina a może czujnik położenia pedału gazu.


Gdzie on się znajduje? jak go sprawdzić ewentualnie naprawić?

Panowie czemu nie ma tu jakiś zdjęć danego silnika i na nim zaznaczone te zawory? opisane co to jest i objawy jak jest padnięty...Piszecie o tych zaworach a nie wiadomo gdzie ich szukać... Zależy mi akurat na y17dt ale powinien być każdy tak opisany... Np powiedzcie mi gdzie jest chłodniczka oleju w tym silniku bo w szukajce prawie nic nie ma! Po proszę o jakieś foto.
Offline
Avatar użytkownika

Pidu

Ekspert

  • Posty: 1530
  • Dołączył(a): 2008-10-11, 22:26
  • Lokalizacja: EX / ZS
  • Imię: Piotr
  • Silnik: --- wybierz ---
  • Województwo: Zachodniopomorskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-03-15, 20:56

Mat napisał(a):Panowie czemu nie ma tu jakiś zdjęć danego silnika i na nim zaznaczone te zawory? opisane co to jest i objawy jak jest padnięty...Piszecie o tych zaworach a nie wiadomo gdzie ich szukać... Zależy mi akurat na y17dt ale powinien być każdy tak opisany... Np powiedzcie mi gdzie jest chłodniczka oleju w tym silniku bo w szukajce prawie nic nie ma! Po proszę o jakieś foto.


Twoje roszczeniowe podejście powala, nie ma to jak być miesiąc na forum i wymagać. Może wykażesz odrobinę własnej inicjatywy? Google nie gryzie, książka "Sam naprawiam" - bardzo Ci się przyda. A przy okazji naprawiając auto zrób foty, wstaw, opisz, czekamy na Twój wkład w zawartość merytoryczną forum.
Offline

Mat

Początkujący

  • Posty: 80
  • Dołączył(a): 2010-02-11, 23:43
  • Imię: Paweł
  • Silnik: Y17DT
  • KM: 75
  • Telefon: Monte
  • Województwo: Opolskie

Re: nie chodzi turbina brak mocy 2.0 dtl

Post2010-03-15, 21:14

oczywiście niczego nie żądam i nie mam takiego zamiaru! Zadałem tylko pytanie chociaż może słabo to ująłem.

Co do naprawiania samochodu zawsze pisze co było usterką, co pomogło a co nie, nigdy nie zostawiam tematu bez odpowiedzi - o ile ją znalazłem.
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do ON

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości