Brak mocy - isuzu

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Re: Brak mocy - isuzu

przez misiek2424 » 2010-05-20, 19:33

dzis zrobiłem jakies 100 km i po jakis 15km zapaliła sie kontorlka check nie zgała do poki nie zgasiłem samochodu bład 0335 i 0400 czujnik obrotóe wału korbowego i egr
a gdy juz wracąlem przed domem na wiadukcie przy podjezdzaniu jak zredukowąłem do trójki a tu nic auto nie przyspiesza obroty nie rosna a samochód jak zółw sie zbiera
po zatrzymaniu i jakiejs godzince zrobiłem krótki odcinek i było juz lepiej prosze o pomoc

Forumowicz

 
Posty: 63
Dołączył(a): 2009-08-22, 11:57
Lokalizacja: gniezno
Imię: misiek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 4387952
Województwo: Wielkopolskie

przez GRZEGORZ » 2010-05-25, 19:49

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: Brak mocy - isuzu

przez misiek2424 » 2010-05-25, 19:49

koledzy prosze o pomoc bo coraz gorzej astra jezdiz juz prawie sie tyoczy i jak wywali blad to nie mozna jej wkrecic powyze 2500 obrotów a mocy zero prosze o porady

Forumowicz

 
Posty: 63
Dołączył(a): 2009-08-22, 11:57
Lokalizacja: gniezno
Imię: misiek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 4387952
Województwo: Wielkopolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez Mat » 2010-05-25, 20:48

ale nie wiem w czym masz problem? pokazało ci błędy to chyba wszystko jasne... czujnik do wymiany a egr rozbierz, wyczyść i sprawdź czy jest sprawny

Początkujący

 
Posty: 80
Dołączył(a): 2010-02-11, 23:43
Imię: Paweł
Silnik: Y17DT
KM: 75
Telefon: Monte
Województwo: Opolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez misiek2424 » 2010-05-26, 16:51

juz raz wymieniałem czujnik obrotów wąłu korbowego na nowy zamiennik i było ok przez 3 miesieace tzn kontrolka sie nie swieciła ale moc w samochodzie nie wróciła a nie chce ponownie wydac 400zł na czujnik bo nie spie na pieniadzach .
Czy napewno wymiana czujnika na orginał cos zmieni ?????? prosze o pomoc
Bo jak pisałem wyzej zamiennik działal 3 miesiace i znów bład wyskakiwał załozyłem po tem ten stary orginalny który juz pokazywał bład i miałem spokój przez jakis czas i znów to samo .
I co teraz robic prosze o opini i rady
A moze jakis dobry mechanik z wielkopolski lub okolic który nie zedrze ze mnie skóry

Forumowicz

 
Posty: 63
Dołączył(a): 2009-08-22, 11:57
Lokalizacja: gniezno
Imię: misiek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 4387952
Województwo: Wielkopolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez Mat » 2010-05-26, 22:41

wcale nie musi być oryginał ale musi być dobrej firmy, sprawdzonej... a ten zamiennik to pewnie najtańszy jaki był? podaj firmę...jeśli to jakiś chinol to wszystko możliwe że padł nie raz kupując nowy potrafi być uszkodzony tak jest ze wszystkim...
spróbuj na początek wyczyścić egr i zobaczysz

Początkujący

 
Posty: 80
Dołączył(a): 2010-02-11, 23:43
Imię: Paweł
Silnik: Y17DT
KM: 75
Telefon: Monte
Województwo: Opolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez misiek2424 » 2010-05-27, 18:11

co do egr to juz mi mechanik czyscil nie było poprawy póżniej sam czysciłem i zwróciłem uwage ze tam jest tłoczek czy cos takeigo które jest sterowane tym podcisnieniem
ale jak dla mnie to te podcisnieeni nie jest wstanie ruszyc tego elementu albo jest za małe albo jest on zapieczony w EGR kontorlka serwisowa sie nie swieciła z tego powodu i nie było błedu 0400 ale kolega mechanik mowił ze mozna zaslepic eegr na dolocie
i tak zrobil i wtedy pojawia sie bład 0400 wiec mysle ze to jest jeden problem
ale nie wiem co do tego tłoczka który steruje jak on powinien chodzic ale przed zaslepeiniem bylo podobnie tylko nie wywałało błedu
czujnik obrotów wału korbowego miałem zamiennik firmy EPS nie znam sie nie wiem czy dobra firma
ale jesli mialbym pewnosc ze to jest to to kupil bym orginal

i zastanawia mnie dosc głosna praca silnika tak jak by było cos nie szczelne moze uszczelka pod EGr jest z nia cos nie tak
nie wiem
co o tym sadzisz

Forumowicz

 
Posty: 63
Dołączył(a): 2009-08-22, 11:57
Lokalizacja: gniezno
Imię: misiek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 4387952
Województwo: Wielkopolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez Mat » 2010-05-27, 22:39

eps/facet to średnia firma nie najgorsza i nie najlepsza... może akurat miałeś pecha i szybko padł... a może okablowanie przy tym czujniku jest przetarte i zwiera lub jest w ogóle przerwane?
ten tłoczek działa na podciśnienie... musi się otwierać ten grzybek naciskając na niego lub podciśnienie musi go wciągać... wklejałem fotki na jakiej zasadzie to działa poszukaj wcześniej

Początkujący

 
Posty: 80
Dołączył(a): 2010-02-11, 23:43
Imię: Paweł
Silnik: Y17DT
KM: 75
Telefon: Monte
Województwo: Opolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez misiek2424 » 2010-05-28, 14:03

a czy u ciebie mogłesz ruszyc tym tłoczkiem recznie lub w jakis inny sposób
no i po co miales skrecony egr sruba stolarska
przewody przy czujniku obrotów wąłu korbowego wygladaja na dobre

Forumowicz

 
Posty: 63
Dołączył(a): 2009-08-22, 11:57
Lokalizacja: gniezno
Imię: misiek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 4387952
Województwo: Wielkopolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez veranoo » 2010-05-29, 11:23

Może przyłącze się do tematu. Mam silnik y20dth, ale to może być ta sama przyczyna. Więc miałem taki problem. Nie chodziła wcale w nim turbina no może chodziła ale tylko 0.2 bara. Był mułem słabo się wkręcał na obroty palił się check. Pojechałem pierwszy raz na kompa wykazał błąd EGR no to go wyczyściłem. Jazda próbna żadnej poprawy. Znowu pojechałem na kompa znowu EGR.

Okazało się że kabelek od sterowania EGR-u się przetarł. Teraz to turbina pompuje nawet 2.2 bara i idzie jak głupi.

Także może się to komuś przydać. Pozdrawiam ;)
Obrazek

Początkujący
Avatar użytkownika
 
Posty: 23
Dołączył(a): 2010-05-21, 12:02
Lokalizacja: Włocławek
Imię: Przemek
Silnik: Y20DTH
KM: 101
GG: 10055005
Telefon: xxx xxx xxx
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Garaż: Asterka G 2.0 DTH Sportive ;)

Re: Brak mocy - isuzu

przez Mat » 2010-05-29, 15:13

tak mogłem ruszać nim ręcznie wkładałem śrubę w dolot i jak naciskałem to grzybek się otwierał... a ściskałem ściskiem żeby móc wyczyścić ten grzybek od środka

Początkujący

 
Posty: 80
Dołączył(a): 2010-02-11, 23:43
Imię: Paweł
Silnik: Y17DT
KM: 75
Telefon: Monte
Województwo: Opolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez misiek2424 » 2010-05-30, 08:09

kolego MAT a co powiesz na bład 0335 czujnik obrotów wału korbowego
jesli po wymianie na zamiennik firmy EPS nie było zadnej różnicy w jezdzie tylko to ze nie wyskakiwał bład przez jakis czas
myśle nad kupnem orginalnego czujnika ale nie chce topic pieniedzy nie majac pewnosci

Forumowicz

 
Posty: 63
Dołączył(a): 2009-08-22, 11:57
Lokalizacja: gniezno
Imię: misiek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 4387952
Województwo: Wielkopolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez Mat » 2010-05-31, 22:51

ja nie miałem takiego przypadku więc trudno mi coś doradzić... a kasowałeś ten błąd?

Początkujący

 
Posty: 80
Dołączył(a): 2010-02-11, 23:43
Imię: Paweł
Silnik: Y17DT
KM: 75
Telefon: Monte
Województwo: Opolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez Palermo » 2010-06-01, 06:55

Ja miałem podobny problem co Ty.Mam Astre 1.7TDI z silnikiem isuzu 75PS. Przy wyprzedzaniu nie mailem mocy ,nie biora pod uwage ze powyzej zawsze zalaczala sie turbinka ok2000obr/min. pojechalem do serwisu Opla gdzie pod komputerem stwierdzili ze mam zapchane wtriskiwacze i astra nie dostaje tej drugiej dawki paliwa.okazało sie to prawda ,zalecali mi wymiane wtryskiwaczy ale z racji tej ze jeden jest w graniczach kosztów ok 1000zł to dałem sobnie spokój. Znajomy polecił mi mechanika w którym dokonuja czyszczenia bezpośrednio na samochodzie, kosztowało mnie to bagatela 250zł. i pomogło astra jak nigdy zaczeła ciągnąć. ale nie trawało to dlugo bo po jakims krotkim czasie znow bylo to samo. wkurzylem sie jadac z reklamacja po czym stwierdzili ze padl mi przeplywomierz powietrza koszt 350zł i do teraz po wymianie astra jezdzi jak nalezy ,fajnie ciagnie i nie boje sie wyprzedzac jak poprzednio jak auto nie mialo mocy. Jestem zadowolony choc nie była to tania inwestycja ale pomocna . Wiec sproboj podejsc z tej strony moze bedzie OK.Pozdrawiam

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 181
Dołączył(a): 2010-05-31, 09:36
Lokalizacja: Opole
Imię: Przemek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 8188961
Województwo: Opolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez misiek2424 » 2010-06-01, 13:54

mowisz ze wtryski były przytkane musze znalezc w okolicy kogos kto mi to sprawdzi i zdiagnozuje narzie dziekuje ale czekam na inne sugestie

Forumowicz

 
Posty: 63
Dołączył(a): 2009-08-22, 11:57
Lokalizacja: gniezno
Imię: misiek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 4387952
Województwo: Wielkopolskie

Re: Brak mocy - isuzu

przez Palermo » 2010-06-02, 06:35

okey to jak uda Ci sie cokolwiek załatwic to potem daj znac co Ci zdiagnozowali .Powodzenia i pozdrawiam

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 181
Dołączył(a): 2010-05-31, 09:36
Lokalizacja: Opole
Imię: Przemek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 8188961
Województwo: Opolskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości