wyłącznik TC

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Re: wyłącznik TC

przez Baktor » 2010-09-18, 11:47

znaczy wiesz, kontrolki sa, bo latarka swiecilem i byly ;d

zreszta wiesz, to edycja limitowana niby, pelna elektryka to i to moze jest

W seryjnym wyposażeniu jest: wspomaganie układu kierowniczego, 4 Airbag- Niemcy (wersje eksportowe 2 Airbag), ABS, EBD, Immobiliser.

i takie cos na wikipedii znalazlem jeszcze ;]

jest sens sprawdzac to na kompie?

! połączyłem 3 posty, używaj funkcji edytuj ! //Binio
Opel Astra Edition 2000 1.6 8V


Avatar użytkownika
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2010-07-18, 18:39
Lokalizacja: Wieluń
Imię: Mariusz
Silnik: X16SZR
KM: 75
GG: 5351046
Województwo: Łódzkie

przez GRZEGORZ » 2010-09-18, 11:54

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

Re: wyłącznik TC

przez Barton » 2010-09-18, 11:54

To że są wypasy, to nie znaczy że ABS i TC są

Najlepiej VIN rozkodować

http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja1.swf
Barton

 

Re: wyłącznik TC

przez Baktor » 2010-09-18, 11:55

no moze i tak, ale abs by sie przydal ;] i dzieki za link ;d


a w jaki sposob z tym vin zrobic? bo numery mam ale z tego tylko miejsce prosduckji rok i ile dzwi i typ nadrowia sie rozczytalem
Opel Astra Edition 2000 1.6 8V


Avatar użytkownika
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2010-07-18, 18:39
Lokalizacja: Wieluń
Imię: Mariusz
Silnik: X16SZR
KM: 75
GG: 5351046
Województwo: Łódzkie

Re: wyłącznik TC

przez Binio » 2010-09-18, 22:14

spróbuj ruszyć z piskiem na mało przyczepnej nawierzchni, jak zacznie mrugać kontrolka TC to znaczy że masz, jak nie, to nie masz.

Astra-minator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5535
Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
Lokalizacja: Gliwice
Imię: Mariusz
Silnik: X18XE1
KM: 116
Województwo: Śląskie
Garaż: Astra Caravan Binio

Re: wyłącznik TC

przez wojtasek » 2010-09-18, 23:50

dobrze mówi.... dobrze
!!! tryb Aleks & Maksymilian mode on !!!

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 651
Dołączył(a): 2009-09-16, 23:13
Lokalizacja: Mosina\Poznań
Imię: Wojtek
Silnik: Z18XE
GG: 551848
Województwo: Wielkopolskie

Re: wyłącznik TC

przez Baktor » 2010-09-20, 12:42

probowalem tak ruszac, i poszly piski, ale jak hamowalem to tez z piskiem, abs tez nie swiecil. czyli ze brak i abs i tc?
Opel Astra Edition 2000 1.6 8V


Avatar użytkownika
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2010-07-18, 18:39
Lokalizacja: Wieluń
Imię: Mariusz
Silnik: X16SZR
KM: 75
GG: 5351046
Województwo: Łódzkie

Re: wyłącznik TC

przez wojtasek » 2010-09-20, 18:32

tylko że ABS się raczej nie zaświeci...za to TC lub ESP przy gwałtownym ruszaniu - z tzw. piskiem powinno mrugać ;)
!!! tryb Aleks & Maksymilian mode on !!!

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 651
Dołączył(a): 2009-09-16, 23:13
Lokalizacja: Mosina\Poznań
Imię: Wojtek
Silnik: Z18XE
GG: 551848
Województwo: Wielkopolskie

Re: wyłącznik TC

przez seba697 » 2010-09-20, 18:47

ABS to system zapobiegający blokowaniu się kół podczas hamowania więc jeśli wyhamowałeś z piskiem to twoje autko nie jest wyposażone w system ABS
Obrazek

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 554
Dołączył(a): 2010-02-03, 18:24
Lokalizacja: Łódź
Imię: Sebastian
Silnik: X16XEL
KM: 103
GG: 9539264
Telefon: 697321087
Województwo: Łódzkie
Garaż: astra by Seba697 Electric folding mirrors

Re: wyłącznik TC

przez wojtasek » 2010-09-20, 19:53

kolejnym rozwiązaniem jak sprawdzić czy masz ABS to jadąc oczywiście pedał w dywan i zobaczyć czy będzie Ci pod nogą "pulsował" będziesz czuć :ok:
!!! tryb Aleks & Maksymilian mode on !!!

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 651
Dołączył(a): 2009-09-16, 23:13
Lokalizacja: Mosina\Poznań
Imię: Wojtek
Silnik: Z18XE
GG: 551848
Województwo: Wielkopolskie

Re: wyłącznik TC

przez Baktor » 2010-09-22, 18:09

Wieć Panowie problem rozwiazany, kuzyn ma taka sama aske, edition 2000- posiada abs, wiec u mnie po prosstu musi byc odlaczone ;]
Opel Astra Edition 2000 1.6 8V


Avatar użytkownika
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2010-07-18, 18:39
Lokalizacja: Wieluń
Imię: Mariusz
Silnik: X16SZR
KM: 75
GG: 5351046
Województwo: Łódzkie

Re: wyłącznik TC

przez matrix » 2010-10-17, 14:13

Binio napisał(a):spróbuj ruszyć z piskiem na mało przyczepnej nawierzchni, jak zacznie mrugać kontrolka TC to znaczy że masz, jak nie, to nie masz.

Ja dzisiaj z nudów również znalazłem kostki pod TC i grzania foteli. Niebieska wpięta w blende bez przycisku a reszta luzem.

ABS mam i działa, a kontrolki od TC jeszcze w życiu nie widziałem :)

Aha przy ruszaniu szybko z miejsca na wysokich obrotach czuje takie stukanie ale gumy spalić nie spale.

Jak sprawdzić TC czy działa ale jakąś inną metodą?

Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 112
Dołączył(a): 2009-07-18, 19:09
Lokalizacja: Wrocław/Bełchatów
Imię: Jacek
Silnik: X16SZR
KM: 75
GG: 13628101
Województwo: Dolnośląskie

Re: wyłącznik TC

przez gs2420 » 2010-10-20, 20:43

Koledzy mam TC w mojej ASTRZE przy gwałtownym ruszaniu TC samo się włączy i wyłączy.Mogę też włączyć TC podczas jazdy ręcznie lub wyłączyć .Sterownik o ile mi wiadomo jest przy prawym przed. kole.


Avatar użytkownika
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2010-10-19, 19:57
Imię: seweryn
Silnik: X20XEV
KM: 136
Telefon: NOKIA
Województwo: Śląskie

Re: wyłącznik TC

przez radzik » 2010-12-03, 19:32

ja ma TC (kontrole trakcji) ABS też jest ale nie mam przycisku TC ostatnio szukałem na ebay-u i znalazłem coś takiego http://cgi.ebay.de/TC-Schalter-Astra-G- ... 1408wt_698

(nie mam niebieskiej kostki!!! ZIELONA I CZARNA JEST )

może ktoś wie jak to zamontować???
RADZIK

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 41
Dołączył(a): 2010-06-21, 13:13
Lokalizacja: Chorzów
Imię: -------------
Silnik: Y20DTH
KM: 101
Województwo: Śląskie

Re: wyłącznik TC

przez No.186 » 2010-12-06, 22:37

Mam u siebie trakcje i powiem wam że tak jak ona działa to lepiej żeby jej wogóle niebyło. W astrze działa ona tylko na silnik (przymyka przepustnice) i z zewnątrz wygląda to tak jakby się silnik dusił. A na głębszym śniegu najlepiej to wogóle wyłaczyć bo ani się rozpędzić nie można i potrafi tak zdławić silnik że aż zgaśnie (2 razy tak miałem). Dlatego jeśli Już TC to tylko z ESP.
Tu macie schemat jak to podłaczyć
Obrazek
Nr pinu zależy od samochodu - u mnie to bodajże 22 było (25 był pusty a na 31 niereagował)
Masa nie musi być koniecznie podłaczona przy silniku - ja podpiełem przy zapalniczce.
Guzik do włączania wystarczy taki który zewrze styki tylko podczas wciśnięcia (ma podać tylko chwilowy sygnał do sterownika)
Jeśli podłaczamy taki zwykły guziczek to zapominamy o żółtosiwym kablu (podświetlenie orginalnego)

Oczywiście schemat jest dla tych co niemają pociągniętej instalacji
Przesiadka na Signuma V6 w automacie :)

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 609
Dołączył(a): 2009-09-05, 11:55
Lokalizacja: Ostrołęka
Imię: Artur
Silnik: Z32SE
KM: 211
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Z18XE

Re: wyłącznik TC

przez Worner » 2011-01-30, 16:49

odświeżam lekko temat :) jako to sie u Ciebie(No.186) sprawuje?? czy po zamontowaniu takiego przełącznika i jego włączeniu zapalają Ci sie jakies kontrolki na desce??bo mam ten sam problem,zimą to masakra,nawet porządnie po szaleć nie idzie :(jezeli wsio ok to juz montuje takie cos :)


Avatar użytkownika
 
Posty: 14
Dołączył(a): 2010-12-31, 16:56
Lokalizacja: Zygry
Imię: Dawid
Silnik: Z18XE
KM: 125
Województwo: Łódzkie

Poprzednia stronaNastępna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości