Teraz jest 2016-08-23, 21:59


wyłącznik TC

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

gs2420

  • Posty: 11
  • Dołączył(a): 2010-10-19, 19:57
  • Imię: seweryn
  • Silnik: X20XEV
  • KM: 136
  • Telefon: NOKIA
  • Województwo: Śląskie

Re: wyłącznik TC

Post2010-10-20, 20:43

Koledzy mam TC w mojej ASTRZE przy gwałtownym ruszaniu TC samo się włączy i wyłączy.Mogę też włączyć TC podczas jazdy ręcznie lub wyłączyć .Sterownik o ile mi wiadomo jest przy prawym przed. kole.

GRZEGORZ

2010-12-03, 19:32

Offline
Avatar użytkownika

radzik

Forumowicz

  • Posty: 41
  • Dołączył(a): 2010-06-21, 13:13
  • Lokalizacja: Chorzów
  • Imię: -------------
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • Województwo: Śląskie

Re: wyłącznik TC

Post2010-12-03, 19:32

ja ma TC (kontrole trakcji) ABS też jest ale nie mam przycisku TC ostatnio szukałem na ebay-u i znalazłem coś takiego http://cgi.ebay.de/TC-Schalter-Astra-G- ... 1408wt_698

(nie mam niebieskiej kostki!!! ZIELONA I CZARNA JEST )

może ktoś wie jak to zamontować???
Offline
Avatar użytkownika

No.186

Forumowicz

  • Posty: 609
  • Dołączył(a): 2009-09-05, 11:55
  • Lokalizacja: Ostrołęka
  • Imię: Artur
  • Silnik: Z32SE
  • KM: 211
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Z18XE

Re: wyłącznik TC

Post2010-12-06, 22:37

Mam u siebie trakcje i powiem wam że tak jak ona działa to lepiej żeby jej wogóle niebyło. W astrze działa ona tylko na silnik (przymyka przepustnice) i z zewnątrz wygląda to tak jakby się silnik dusił. A na głębszym śniegu najlepiej to wogóle wyłaczyć bo ani się rozpędzić nie można i potrafi tak zdławić silnik że aż zgaśnie (2 razy tak miałem). Dlatego jeśli Już TC to tylko z ESP.
Tu macie schemat jak to podłaczyć
Obrazek
Nr pinu zależy od samochodu - u mnie to bodajże 22 było (25 był pusty a na 31 niereagował)
Masa nie musi być koniecznie podłaczona przy silniku - ja podpiełem przy zapalniczce.
Guzik do włączania wystarczy taki który zewrze styki tylko podczas wciśnięcia (ma podać tylko chwilowy sygnał do sterownika)
Jeśli podłaczamy taki zwykły guziczek to zapominamy o żółtosiwym kablu (podświetlenie orginalnego)

Oczywiście schemat jest dla tych co niemają pociągniętej instalacji
Offline
Avatar użytkownika

Worner

  • Posty: 14
  • Dołączył(a): 2010-12-31, 16:56
  • Lokalizacja: Zygry
  • Imię: Dawid
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • Województwo: Łódzkie

Re: wyłącznik TC

Post2011-01-30, 16:49

odświeżam lekko temat :) jako to sie u Ciebie(No.186) sprawuje?? czy po zamontowaniu takiego przełącznika i jego włączeniu zapalają Ci sie jakies kontrolki na desce??bo mam ten sam problem,zimą to masakra,nawet porządnie po szaleć nie idzie :(jezeli wsio ok to juz montuje takie cos :)
Offline
Avatar użytkownika

STEPSIK

Forumowicz

  • Posty: 102
  • Dołączył(a): 2010-05-17, 07:59
  • Lokalizacja: Mysłowice
  • Imię: Przemo
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • GG: 3756295
  • Województwo: Śląskie

Re: wyłącznik TC

Post2011-03-10, 20:23

Oświerzenie tematu.Chciałem sie dowiedziec cos na temat TC ???chyba to to samo co ESP.Chciałem o to taki bajer założyc w mojej asi tylko za bardzo nie wiem od czego zacząć jakie koszta i czy warto???chciałbym miec włącznik i wyłącznik wew. autka.Takie cos http://moto.allegro.pl/pompa-abs-tc-kontrola-trakcji-opel-astra-ii-g-ec-i1458376084.html
I czy jestem wstanie to zrobic samemu??z góry dziekuje
Offline
Avatar użytkownika

wojtasek

Forumowicz

  • Posty: 664
  • Dołączył(a): 2009-09-16, 23:13
  • Lokalizacja: Mosina\Poznań
  • Imię: Wojtek
  • Silnik: Z18XE
  • GG: 551848
  • Województwo: Wielkopolskie

Re: wyłącznik TC

Post2011-03-11, 15:07

TC i ESP to nie to samo !! Poczytaj już było wałkowane.
Offline
Avatar użytkownika

STEPSIK

Forumowicz

  • Posty: 102
  • Dołączył(a): 2010-05-17, 07:59
  • Lokalizacja: Mysłowice
  • Imię: Przemo
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • GG: 3756295
  • Województwo: Śląskie

Re: wyłącznik TC

Post2011-03-11, 19:41

chciałbym te obydwie tylko nie wiem za co sie zabrac wymiana pompy abs??
Offline
Avatar użytkownika

onikage7

Forumowicz

  • Posty: 1450
  • Dołączył(a): 2009-09-28, 19:03
  • Lokalizacja: Warszawa/Biała Podlaska
  • Imię: Krystian
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Midnight Black Astra

Re: wyłącznik TC

Post2011-04-01, 21:40

Wie ktoś może czy ta czarna wiązka to jest od wyłącznika TC?
http://img830.imageshack.us/img830/2638/sl372802.jpg
Bo ta zielona to od automatycznej skrzyni chyba...Jeśli ta czarna jest od tc, to wystarczy kupić wyłącznik i już, będzie się dało włączyć/wyłączyć tc?
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Układ elektryczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości