Teraz jest 2016-08-24, 17:09


Glupie pytanie ,jak wymienic swiece w silniku z16se

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

darek1947

VIP

  • Posty: 1719
  • Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
  • Lokalizacja: Płońsk
  • Imię: Darek
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 160
  • GG: 3079965
  • Telefon: samsung solid
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Paskuda dziadka darka

Glupie pytanie ,jak wymienic swiece w silniku z16se

Post2009-07-19, 18:45

Dzis wymienialem szwagrowi filtry i olej , mialem wymienic swiece a tu d.....Przewody wysokiego napiecia dochodza do dlugich ok 10 cm rur ,balem siciągnac zeby czegos nie urwac,Jest to silnik na wielopunkcie 62 kW, a tak przy okazji dowiedzialem sie ze rzeczywiscie sa 1.6 na 8 wentylach i moca nie 75 a 84 kucy,zeby bylo smieszniej to ja mu wyszukalem ten samochod a tu taki niby fachowiec nie umie wymienic swiec,poratujcie w wiedze dziadka darka z gory dziekuje

GRZEGORZ

2009-07-19, 18:54

Offline
Avatar użytkownika

Derley

Forumowicz

  • Posty: 473
  • Dołączył(a): 2008-09-28, 23:06
  • Lokalizacja: WZ
  • Imię: Maciej
  • Silnik: Z20LET
  • KM: 200
  • GG: 4177822
  • Telefon: 604094155
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Opel Astra II 1.8 16V By Derley

Post2009-07-19, 18:54

jesli sie nie myle to poprostu sie wyciaga te rurki wkłada przedłuzke i wykrecasz swiece:>:D
Offline
Avatar użytkownika

darek1947

VIP

  • Posty: 1719
  • Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
  • Lokalizacja: Płońsk
  • Imię: Darek
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 160
  • GG: 3079965
  • Telefon: samsung solid
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Paskuda dziadka darka

Post2009-07-19, 19:02

Derley, Tak to bylo w asconach i kadetach,a tu te rury tkwia w bloku silnika a u gory maja naciecia jakby pod klucz,do tej rury dochodza fajki WN ale niedaje sie ich delikatnie wyciagnac
Offline
Avatar użytkownika

Lucek

Przyjaciel

  • Posty: 650
  • Dołączył(a): 2008-12-13, 14:57
  • Lokalizacja: NO
  • Imię: Jacek
  • Silnik: X16SZR
  • KM: 180KM 410Nm
  • GG: 12607991
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Post2009-07-19, 21:02

Chyba trochę nie ten dział ... Wyciągasz przewody ciągnąc zdecydowanie siedzą bardzo ciasno. Rurek nie wykręcisz. Po wyjęciu przewodów na dnie zobaczysz świece, klucz 16 ze specjalną gumką (gumka jest po to żeby świeca się trzymała klucza przy wyciąganiu). Powodzenia.
Offline
Avatar użytkownika

zen

Forumowicz

  • Posty: 676
  • Dołączył(a): 2008-11-15, 15:52
  • Lokalizacja: Poznan/Pniewy
  • Imię: ZENek
  • Silnik: X16XEL
  • KM: ciągle niedosyt
  • GG: 7701773
  • Województwo: Wielkopolskie
  • Garaż: asia by zen86

Post2009-07-19, 21:29

fajki do gory, mocno.Bez obawy- nic sie nie stanie. Miałem taką sama budowe w c14se. A do świec długi klucz.

a co do silnikow to jest 1.6 8v - x16szr - 75 KM
oraz 1.6 8v oznaczenia nie pamiętam (z16se??) - 85 kM



Powrót do Pb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości