Glupie pytanie ,jak wymienic swiece w silniku z16se

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Glupie pytanie ,jak wymienic swiece w silniku z16se

przez darek1947 » 2009-07-19, 18:45

Dzis wymienialem szwagrowi filtry i olej , mialem wymienic swiece a tu d.....Przewody wysokiego napiecia dochodza do dlugich ok 10 cm rur ,balem siciągnac zeby czegos nie urwac,Jest to silnik na wielopunkcie 62 kW, a tak przy okazji dowiedzialem sie ze rzeczywiscie sa 1.6 na 8 wentylach i moca nie 75 a 84 kucy,zeby bylo smieszniej to ja mu wyszukalem ten samochod a tu taki niby fachowiec nie umie wymienic swiec,poratujcie w wiedze dziadka darka z gory dziekuje

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 1719
Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
Lokalizacja: Płońsk
Imię: Darek
Silnik: Z22SE
KM: 160
GG: 3079965
Telefon: samsung solid
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Paskuda dziadka darka

przez GRZEGORZ » 2009-07-19, 18:54

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

przez Derley » 2009-07-19, 18:54

jesli sie nie myle to poprostu sie wyciaga te rurki wkłada przedłuzke i wykrecasz swiece:>:D

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 475
Dołączył(a): 2008-09-28, 23:06
Lokalizacja: WZ
Imię: Maciej
Silnik: Z20LET
KM: 200
GG: 4177822
Telefon: 604094155
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Opel Astra II 1.8 16V By Derley

przez darek1947 » 2009-07-19, 19:02

Derley, Tak to bylo w asconach i kadetach,a tu te rury tkwia w bloku silnika a u gory maja naciecia jakby pod klucz,do tej rury dochodza fajki WN ale niedaje sie ich delikatnie wyciagnac

VIP
Avatar użytkownika
 
Posty: 1719
Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
Lokalizacja: Płońsk
Imię: Darek
Silnik: Z22SE
KM: 160
GG: 3079965
Telefon: samsung solid
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Paskuda dziadka darka

przez Lucek » 2009-07-19, 21:02

Chyba trochę nie ten dział ... Wyciągasz przewody ciągnąc zdecydowanie siedzą bardzo ciasno. Rurek nie wykręcisz. Po wyjęciu przewodów na dnie zobaczysz świece, klucz 16 ze specjalną gumką (gumka jest po to żeby świeca się trzymała klucza przy wyciąganiu). Powodzenia.
Obrazek

Shit happens...all the time

Szybka jazda jest zbyt wolna

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 648
Dołączył(a): 2008-12-13, 14:57
Lokalizacja: NO
Imię: Jacek
Silnik: X16SZR
KM: 180KM 410Nm
GG: 12607991
Województwo: Warmińsko-Mazurskie

przez zen » 2009-07-19, 21:29

fajki do gory, mocno.Bez obawy- nic sie nie stanie. Miałem taką sama budowe w c14se. A do świec długi klucz.

a co do silnikow to jest 1.6 8v - x16szr - 75 KM
oraz 1.6 8v oznaczenia nie pamiętam (z16se??) - 85 kM

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 676
Dołączył(a): 2008-11-15, 15:52
Lokalizacja: Poznan/Pniewy
Imię: ZENek
Silnik: X16XEL
KM: ciągle niedosyt
GG: 7701773
Województwo: Wielkopolskie
Garaż: asia by zen86


Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości