Wentylator klimy

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

Wentylator klimy

przez gabson » 2009-04-20, 09:16

Witam all .... Mam taki problem. Ostatnio przy zwiększonej temperaturze otoczenia włączyłem klime i zauważyłem że słabo chłodzi. Podjechałem do faceta od tych rzeczy aby sprawdzić stan gazu. A okazało się że wentylator się nie załącza. Po powrocie do domu wymontowałem wentylator i sprawdziłem go podłączając go pod inne źródło prądu i co? Działa!!!. A na kostce którą podpinam do wentylatora nie ma prądu. Gdzie mogę szukać przyczyny tej awarii - w kablach czy w bezpiecznikach jak to sprawdzić.????



 
Posty: 3
Dołączył(a): 2009-04-20, 09:02
Lokalizacja: Siedlce/Puławy

przez GRZEGORZ » 2009-04-20, 09:33

Polecamy Wam:

GRZEGORZ

 

przez Ice » 2009-04-20, 09:33

gabson, uzupełnij profil to coś podpowiem :mrgreen:
Ice AGC #06
albo ASTRA, albo nic...
Astra by Ice http://astra-g.pl/viewtopic.php?t=787

Blog by Ice
http://knandzik.blogspot.com/

Serwis rowerowy 40% rabatu dla KLUBOWICZY ASTRA-G CLUB

Masz problem z rowerem pisz na: http://www.icebiketeamm.blogspot.com z pewnością pomożemy :D

Ekspert

 
Posty: 1256
Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
Imię: Ice
Silnik: X20DTL
Województwo: Śląskie

przez szary » 2009-04-20, 23:38

Ice napisał(a):gabson, uzupełnij profil to coś podpowiem :mrgreen:



Kolega Gabson ma grzechotnika 1.7 Isuzu :>
Astra GTC 1.9 CDTI 150 KM Z19DTH bez DPF :D

Przyjaciel
Avatar użytkownika
 
Posty: 259
Dołączył(a): 2008-10-24, 15:01
Lokalizacja: Węgrów
Imię: Paweł
Silnik: Z22SE
KM: 147
GG: 1396546
Telefon: Ładny mam
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Szary Opel Astra Coupe Bertone

przez darol » 2009-05-10, 08:28

Mam ten sam problem :( Ile może kosztować naprawa takiej usterki i co ją powoduje ?


Avatar użytkownika
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2009-05-10, 08:22
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Darek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 12779831
Województwo: Mazowieckie

przez Ice » 2009-05-10, 11:55

mógł paść sterownik wentylatorów koszt około 150zł używka :)
Ice AGC #06
albo ASTRA, albo nic...
Astra by Ice http://astra-g.pl/viewtopic.php?t=787

Blog by Ice
http://knandzik.blogspot.com/

Serwis rowerowy 40% rabatu dla KLUBOWICZY ASTRA-G CLUB

Masz problem z rowerem pisz na: http://www.icebiketeamm.blogspot.com z pewnością pomożemy :D

Ekspert

 
Posty: 1256
Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
Imię: Ice
Silnik: X20DTL
Województwo: Śląskie

przez darol » 2009-05-10, 18:40

Dzięki za informację. Musze się w takim razie rozejrzeć za tym modułem :|


Avatar użytkownika
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2009-05-10, 08:22
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Darek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 12779831
Województwo: Mazowieckie

przez Ice » 2009-05-11, 07:45

najpierw sprawdź sobie czy sygnał z modułu wychodzi bo może to być jeszcze coś innego :/
Ice AGC #06
albo ASTRA, albo nic...
Astra by Ice http://astra-g.pl/viewtopic.php?t=787

Blog by Ice
http://knandzik.blogspot.com/

Serwis rowerowy 40% rabatu dla KLUBOWICZY ASTRA-G CLUB

Masz problem z rowerem pisz na: http://www.icebiketeamm.blogspot.com z pewnością pomożemy :D

Ekspert

 
Posty: 1256
Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
Imię: Ice
Silnik: X20DTL
Województwo: Śląskie

przez darol » 2009-05-11, 11:05

Czy jest jakaś łatwa możliwość sprawdzenia tego modułu ?


Avatar użytkownika
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2009-05-10, 08:22
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Darek
Silnik: Y17DT
KM: 75
GG: 12779831
Województwo: Mazowieckie

przez Ice » 2009-05-12, 09:05

darol, musisz sprawdzić czy wychodzi sygnał z modułu po włączeniu klimy ale to samemu ciężko będzie najlepiej jakbyś inny założył i byś miał pewność w 100% czy to on padł :) a i może być główny bezpiecznik uszkodzony :/
Ice AGC #06
albo ASTRA, albo nic...
Astra by Ice http://astra-g.pl/viewtopic.php?t=787

Blog by Ice
http://knandzik.blogspot.com/

Serwis rowerowy 40% rabatu dla KLUBOWICZY ASTRA-G CLUB

Masz problem z rowerem pisz na: http://www.icebiketeamm.blogspot.com z pewnością pomożemy :D

Ekspert

 
Posty: 1256
Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
Imię: Ice
Silnik: X20DTL
Województwo: Śląskie

przez gabson » 2009-07-26, 10:22

Witam panowie ..... Klima uruchomiona wyciek gazu był ale jeszcze jest taka sprawa że czujnik ciśnienia cieczy chłodzącej który wysyła info do sterownika jest prawdopodobnie walnięty, ponieważ wentylator powinien mieć 2 stopnie prędkości a chodzi na jednej.
Z tego co powiedział mi znachor od klim to przy 18 barach włącza mi się dopiero pierwszy stopień prędkości wentylatora a powinien już być drugi.

Pozdrowienia dla Szarego



 
Posty: 3
Dołączył(a): 2009-04-20, 09:02
Lokalizacja: Siedlce/Puławy

Re: Wentylator klimy

przez Antek » 2010-05-11, 19:23

jako ze moja post zostal zamkniety :cisza: a temat jest podobny do sie dopisze ze swoim problemem :)

Oznaki: wentylator chlodnicy klimatyzacji chodzi tylko na 2 biegu, dpoiero jak cisnienie znacznie wzrosnie i auto bedzie rozgrzane, podlaczony prosto z aku chodzi zarowno na 1 jak i drugim biegu. Cisnienie sprawdzone i uzupelnione.

Sprawdzilem z mechesem prady na kostkach i do kostki wentylatora prad dochodzi zarowno do 1 jak i 2 bieg. Zdaniem "magika" ktory to sprawdzal to jakas cewka, kondensator czy inne ustrojstwo zamontowane wlasnie w tej wtyczce padlo (dla zainteresowanych: dostepne tylko w ASO, koszt ok 90 pln).

Mial ktos z Was podobny przypadek?
Trudno sie wymienia taki kondensator?
Byle mechanik z kluczem to ogarnie czy tylko serwis?
Pol przodu trzeba rozebrac zeby sie tam dostac czy jest jakas metoda "na szybko" ? :wesoly:
Nie dyskutuj z idiotą: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 189
Dołączył(a): 2010-02-07, 17:32
Lokalizacja: Płońsk
Imię: Marcin
Silnik: Y20DTH
KM: 101
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Astra Y20DTH by Antek

Re: Wentylator klimy

przez Antek » 2010-06-09, 09:47

jako ze nikt mi nie pomogl musialem sobie radzic sam :P chociez efektu nadal nie ma i klima nie dziala :samui:

wymontowalem opornik wentylatora chlodnicy klimy i jest on sprawny, prad dochodzi do wentylatora zarowno na 1 jak i 2 bieg. Klima nabita. Wentylator na 1 biegu powinien sie wlaczac w gdy cisnieine osiaga 5-7 barow, niestety wlacza sie dopiero 2 bieg gdy cisnienie jest w ok 12-13. Wentylator podpiety pod aku dziala bez problemow na 1 i 2 biegu.

Ma ktos jakis pomysl gdzie szukac przyczyny? Czy winny moze byc jakis czujnik klimy? gdzie go szukac? :)
Nie dyskutuj z idiotą: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 189
Dołączył(a): 2010-02-07, 17:32
Lokalizacja: Płońsk
Imię: Marcin
Silnik: Y20DTH
KM: 101
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Astra Y20DTH by Antek

Re: Wentylator klimy

przez kamo502 » 2010-06-09, 12:15

czujnik klimatyzacji jest w okolicach osuszacza. obok chlodnicy klimatyzacji.

patrzac z przodu auta to po lewej stronie

Ekspert
Avatar użytkownika
 
Posty: 1140
Dołączył(a): 2009-06-12, 21:31
Lokalizacja: Płońsk
Imię: Kamil
Silnik: X18XE1
KM: 115
GG: 9486761
Województwo: Mazowieckie
Garaż: Black 3D by Kamo >>Sezon 2012<< >> Borsukowe foty<<

Re: Wentylator klimy

przez Lukass » 2011-04-04, 18:58

Witam, po włączeniu klimy powinien chodzić cały czas wentylator na chłodnicy klimy czy co jakiś czas powinien się włączać?
Silnik 1,6 8V.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 125
Dołączył(a): 2010-11-11, 13:28
Lokalizacja: Zabrze
Imię: Łukasz
Silnik: X16SZR
KM: 75
GG: 7351329
Województwo: Śląskie

Re: Wentylator klimy

przez kadafi » 2011-04-04, 21:19

Lukass napisał(a):Witam, po włączeniu klimy powinien chodzić cały czas wentylator na chłodnicy klimy czy co jakiś czas powinien się włączać?
Silnik 1,6 8V.


W zależności od potrzeby.

Forumowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 150
Dołączył(a): 2008-10-01, 10:56
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Imię: Adam
Silnik: X16XEL
KM: 100
Telefon: nokia 500
Województwo: Śląskie

Następna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości