Teraz jest 2016-02-09, 16:41


Wentylator klimy

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

gabson

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 2009-04-20, 09:02
  • Lokalizacja: Siedlce/Puławy

Wentylator klimy

Post2009-04-20, 09:16

Witam all .... Mam taki problem. Ostatnio przy zwiększonej temperaturze otoczenia włączyłem klime i zauważyłem że słabo chłodzi. Podjechałem do faceta od tych rzeczy aby sprawdzić stan gazu. A okazało się że wentylator się nie załącza. Po powrocie do domu wymontowałem wentylator i sprawdziłem go podłączając go pod inne źródło prądu i co? Działa!!!. A na kostce którą podpinam do wentylatora nie ma prądu. Gdzie mogę szukać przyczyny tej awarii - w kablach czy w bezpiecznikach jak to sprawdzić.????

GRZEGORZ

2009-04-20, 09:33

Offline

Ice

VIP

  • Posty: 1257
  • Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
  • Imię: Ice
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Śląskie

Post2009-04-20, 09:33

gabson, uzupełnij profil to coś podpowiem :mrgreen:
Offline
Avatar użytkownika

szary

Przyjaciel

  • Posty: 263
  • Dołączył(a): 2008-10-24, 15:01
  • Lokalizacja: Węgrów
  • Imię: Paweł
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 147
  • GG: 1396546
  • Telefon: Ładny mam
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Szary Opel Astra Coupe Bertone

Post2009-04-20, 23:38

Ice napisał(a):gabson, uzupełnij profil to coś podpowiem :mrgreen:



Kolega Gabson ma grzechotnika 1.7 Isuzu :>
Offline
Avatar użytkownika

darol

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2009-05-10, 08:22
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Imię: Darek
  • Silnik: Y17DT
  • KM: 75
  • GG: 12779831
  • Województwo: Mazowieckie

Post2009-05-10, 08:28

Mam ten sam problem :( Ile może kosztować naprawa takiej usterki i co ją powoduje ?
Offline

Ice

VIP

  • Posty: 1257
  • Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
  • Imię: Ice
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Śląskie

Post2009-05-10, 11:55

mógł paść sterownik wentylatorów koszt około 150zł używka :)
Offline
Avatar użytkownika

darol

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2009-05-10, 08:22
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Imię: Darek
  • Silnik: Y17DT
  • KM: 75
  • GG: 12779831
  • Województwo: Mazowieckie

Post2009-05-10, 18:40

Dzięki za informację. Musze się w takim razie rozejrzeć za tym modułem :|
Offline

Ice

VIP

  • Posty: 1257
  • Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
  • Imię: Ice
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Śląskie

Post2009-05-11, 07:45

najpierw sprawdź sobie czy sygnał z modułu wychodzi bo może to być jeszcze coś innego :/
Offline
Avatar użytkownika

darol

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2009-05-10, 08:22
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Imię: Darek
  • Silnik: Y17DT
  • KM: 75
  • GG: 12779831
  • Województwo: Mazowieckie

Post2009-05-11, 11:05

Czy jest jakaś łatwa możliwość sprawdzenia tego modułu ?
Offline

Ice

VIP

  • Posty: 1257
  • Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
  • Imię: Ice
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Śląskie

Post2009-05-12, 09:05

darol, musisz sprawdzić czy wychodzi sygnał z modułu po włączeniu klimy ale to samemu ciężko będzie najlepiej jakbyś inny założył i byś miał pewność w 100% czy to on padł :) a i może być główny bezpiecznik uszkodzony :/
Offline

gabson

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 2009-04-20, 09:02
  • Lokalizacja: Siedlce/Puławy

Post2009-07-26, 10:22

Witam panowie ..... Klima uruchomiona wyciek gazu był ale jeszcze jest taka sprawa że czujnik ciśnienia cieczy chłodzącej który wysyła info do sterownika jest prawdopodobnie walnięty, ponieważ wentylator powinien mieć 2 stopnie prędkości a chodzi na jednej.
Z tego co powiedział mi znachor od klim to przy 18 barach włącza mi się dopiero pierwszy stopień prędkości wentylatora a powinien już być drugi.

Pozdrowienia dla Szarego
Offline
Avatar użytkownika

Antek

Forumowicz

  • Posty: 189
  • Dołączył(a): 2010-02-07, 17:32
  • Lokalizacja: Płońsk
  • Imię: Marcin
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Astra Y20DTH by Antek

Re: Wentylator klimy

Post2010-05-11, 19:23

jako ze moja post zostal zamkniety :cisza: a temat jest podobny do sie dopisze ze swoim problemem :)

Oznaki: wentylator chlodnicy klimatyzacji chodzi tylko na 2 biegu, dpoiero jak cisnienie znacznie wzrosnie i auto bedzie rozgrzane, podlaczony prosto z aku chodzi zarowno na 1 jak i drugim biegu. Cisnienie sprawdzone i uzupelnione.

Sprawdzilem z mechesem prady na kostkach i do kostki wentylatora prad dochodzi zarowno do 1 jak i 2 bieg. Zdaniem "magika" ktory to sprawdzal to jakas cewka, kondensator czy inne ustrojstwo zamontowane wlasnie w tej wtyczce padlo (dla zainteresowanych: dostepne tylko w ASO, koszt ok 90 pln).

Mial ktos z Was podobny przypadek?
Trudno sie wymienia taki kondensator?
Byle mechanik z kluczem to ogarnie czy tylko serwis?
Pol przodu trzeba rozebrac zeby sie tam dostac czy jest jakas metoda "na szybko" ? :wesoly:
Offline
Avatar użytkownika

Antek

Forumowicz

  • Posty: 189
  • Dołączył(a): 2010-02-07, 17:32
  • Lokalizacja: Płońsk
  • Imię: Marcin
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Astra Y20DTH by Antek

Re: Wentylator klimy

Post2010-06-09, 09:47

jako ze nikt mi nie pomogl musialem sobie radzic sam :P chociez efektu nadal nie ma i klima nie dziala :samui:

wymontowalem opornik wentylatora chlodnicy klimy i jest on sprawny, prad dochodzi do wentylatora zarowno na 1 jak i 2 bieg. Klima nabita. Wentylator na 1 biegu powinien sie wlaczac w gdy cisnieine osiaga 5-7 barow, niestety wlacza sie dopiero 2 bieg gdy cisnienie jest w ok 12-13. Wentylator podpiety pod aku dziala bez problemow na 1 i 2 biegu.

Ma ktos jakis pomysl gdzie szukac przyczyny? Czy winny moze byc jakis czujnik klimy? gdzie go szukac? :)
Offline
Avatar użytkownika

kamo502

Ekspert

Re: Wentylator klimy

Post2010-06-09, 12:15

czujnik klimatyzacji jest w okolicach osuszacza. obok chlodnicy klimatyzacji.

patrzac z przodu auta to po lewej stronie
Offline
Avatar użytkownika

Lukass

Forumowicz

  • Posty: 128
  • Dołączył(a): 2010-11-11, 13:28
  • Lokalizacja: Zabrze
  • Imię: Łukasz
  • Silnik: X16SZR
  • KM: 75
  • GG: 7351329
  • Województwo: Śląskie

Re: Wentylator klimy

Post2011-04-04, 18:58

Witam, po włączeniu klimy powinien chodzić cały czas wentylator na chłodnicy klimy czy co jakiś czas powinien się włączać?
Silnik 1,6 8V.
Offline
Avatar użytkownika

kadafi

Forumowicz

  • Posty: 153
  • Dołączył(a): 2008-10-01, 10:56
  • Lokalizacja: Tarnowskie Góry
  • Imię: Adam
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 100
  • Województwo: Śląskie
  • Wiek: 39

Re: Wentylator klimy

Post2011-04-04, 21:19

Lukass napisał(a):Witam, po włączeniu klimy powinien chodzić cały czas wentylator na chłodnicy klimy czy co jakiś czas powinien się włączać?
Silnik 1,6 8V.


W zależności od potrzeby.
Następna strona



Powrót do Klimatyzacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość