Teraz jest 2016-02-06, 12:21


Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Moderatorzy: Michau, Pstry, Marcin, Binio

  • Autor
  • Wiadomość

yasio

Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2009-05-30, 14:06

Witam!Od pewnego czasu do wnętrza samochodu przez nawiewy wlatuja mi jakies liscie i inny tego typu syf więc moje pytanie brzmi:gdzie się znajduje ten cały filtr kabinowy i jak krok po kroczku go wymienić? :dontgetit:

GRZEGORZ

2009-05-30, 14:17

Offline
Avatar użytkownika

Pawlic

VIP

Post2009-05-30, 14:17

musisz ściągnąć cały schowek od strony pasażera ;) i za nim jest filtr kabinowy. Poradzisz sobie bez problemu :ok:
Offline
Avatar użytkownika

zen

Forumowicz

  • Posty: 676
  • Dołączył(a): 2008-11-15, 15:52
  • Lokalizacja: Poznan/Pniewy
  • Imię: ZENek
  • Silnik: X16XEL
  • KM: ciągle niedosyt
  • GG: 7701773
  • Województwo: Wielkopolskie
  • Garaż: asia by zen86

Post2009-05-30, 14:17

musisz wykrecic schowek pasazera, jest na srubach torx, wyjac go i tam ujrzysz klapke ktora przykrywa ten filtr. Bedzie na wciski lub na sróbke. Są rozne wielkosci filtra (chyba 2 wersje) wiec najlepiej go wyjac i jechac kupic chyba ze ktos wie jaki ma system grzewczy - BEHR lub DELPHI , pomocny bedzie ci pierwszy rysunek z tego linku http://www.astra.auto.pl/content/view/229/48/
mam nadzieje ze pomoglem :]
Offline
Avatar użytkownika

Derley

Przyjaciel

  • Posty: 473
  • Dołączył(a): 2008-09-28, 23:06
  • Lokalizacja: WZ
  • Imię: Maciej
  • Silnik: Z20LET
  • KM: 200
  • GG: 4177822
  • Telefon: 604094155
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Opel Astra II 1.8 16V By Derley

Post2009-05-30, 14:37

ta klapka jest za schowkiem tak jak pisza koledzy po lewej stronie:)

Powodzenia :)

yasio

Post2009-05-30, 14:38

dzieki wielkie za pomoc zen86 piwko odemnie :zdrowko: :super:
Offline
Avatar użytkownika

Luki S

Forumowicz

  • Posty: 244
  • Dołączył(a): 2008-11-07, 18:37
  • Lokalizacja: Gdańsk
  • Imię: Łukasz
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • GG: 4258826
  • Województwo: Pomorskie

Post2009-06-24, 10:56

Przyszedł czas by i u mnie wymienić ten filtr i powstał problem bo wymianę ewidentnie blokuje to okrągłe na środku (otwór na filtr znajduje się znacznie głębiej niż na zdjęciach "filtronu" -> patrz foto niżej). Dostaję białej gorączki i to dalej nie chce wejsć a obudowę nowego filtra już prawie całą połamałem... Czy u was ten otwór też tak daleko siedzi ???

Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

smq

VIP

  • Posty: 5161
  • Dołączył(a): 2008-05-28, 20:27
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Imię: Kamil
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Województwo: Zachodniopomorskie

Post2009-06-24, 11:02

Ten filtr się elegancko zgina. Co prawda u mnie nagrzewnica jest troszeczkę dalej (Delphi, Twoja to chyba Behr), ale też jest dostęp utrudniony i wkładając filtr po prostu go zaginam i wciskam. Później wkładam dłoń do obudowy i rozkładam elegancko jak gdzieś się zaczepił.
Offline
Avatar użytkownika

Luki S

Forumowicz

  • Posty: 244
  • Dołączył(a): 2008-11-07, 18:37
  • Lokalizacja: Gdańsk
  • Imię: Łukasz
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • GG: 4258826
  • Województwo: Pomorskie

Post2009-06-25, 10:30

Dzięki smq, faktycznie trzeba było ostro powyginać i jakoś wlazło ale dostęp tragedia, w wersjach bez klimy to wchodzi bez żadnego problemu. A mam Delphi.
Offline
Avatar użytkownika

Dream_Hunter

Forumowicz

  • Posty: 635
  • Dołączył(a): 2009-05-30, 17:34
  • Lokalizacja: Kutno
  • Imię: Przemek
  • Silnik: X18XE1
  • Województwo: Łódzkie
  • Garaż: Dream_Hunter - PROJECT

Post2009-06-25, 10:57

A nie lepiej odkrecic wentylator i bez zadnego wyginania elegancko go wsunac... ;)
Offline
Avatar użytkownika

scianawdn

Forumowicz

  • Posty: 78
  • Dołączył(a): 2010-04-20, 15:14
  • Imię: Wojtek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 1457974
  • Województwo: Lubuskie
  • Garaż: nowa coupe z lubuskiego

jak wymienic filtr pyłkowy

Post2010-08-05, 20:38

witam jak w temacie ma ktos krok po kroku najlepiej ze zdjeciami jak wymienic ten filtr?
szukalem na forum ale fiasko...
Offline
Avatar użytkownika

wawrzula

Moderator

  • Posty: 3007
  • Dołączył(a): 2009-01-29, 08:47
  • Lokalizacja: Łódź :D
  • Imię: Mateusz
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • Województwo: Łódzkie
  • Garaż: wawrzuli Astra G

Re: jak wymienic filtr pyłkowy

Offline
Avatar użytkownika

scianawdn

Forumowicz

  • Posty: 78
  • Dołączył(a): 2010-04-20, 15:14
  • Imię: Wojtek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 1457974
  • Województwo: Lubuskie
  • Garaż: nowa coupe z lubuskiego

Re: jak wymienic filtr pyłkowy

Post2010-08-05, 20:45

podziękował;)
lepiej wyjac i wtedy kupic czy z katalogu tez bedzie bezpiecznie?
Offline
Avatar użytkownika

marcin89

Forumowicz

  • Posty: 72
  • Dołączył(a): 2010-02-20, 15:44
  • Lokalizacja: Bytom
  • Imię: Marcin
  • Silnik: Y17DT
  • GG: 344444
  • Województwo: Śląskie

Re: jak wymienic filtr pyłkowy

Post2010-08-05, 20:47

ja poszedlem z filtrem do sklepu, bo do mnie byly dwa rodzaje i nie wiedzieli jaki maja mi dac :) wiec bezpiecznie bedzie jak wezniesz sobie ten filtr...
Offline
Avatar użytkownika

wawrzula

Moderator

  • Posty: 3007
  • Dołączył(a): 2009-01-29, 08:47
  • Lokalizacja: Łódź :D
  • Imię: Mateusz
  • Silnik: Y20DTH
  • KM: 101
  • Województwo: Łódzkie
  • Garaż: wawrzuli Astra G

Re: jak wymienic filtr pyłkowy

Post2010-08-05, 20:52

o kurka wodna.....
http://ww.astra-g.pl/viewtopic.php?f=78&t=3009 :rotfl: :wstyd:


scianawdn
, połączyłem tematy.
Offline
Avatar użytkownika

scianawdn

Forumowicz

  • Posty: 78
  • Dołączył(a): 2010-04-20, 15:14
  • Imię: Wojtek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 1457974
  • Województwo: Lubuskie
  • Garaż: nowa coupe z lubuskiego

Re: Jak wymienić filtr kabinowy ?? !!

Post2010-08-06, 06:49

spoko znalazlem tu odpowiedzi' pozdrawiam
Następna strona



Powrót do Ogólne pytania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości