Teraz jest 2017-07-21, 01:31


zmiana umiejscowienia termostatu w silniku z16SE

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

jammo

Forumowicz

  • Posty: 764
  • Dołączył(a): 2013-12-21, 00:04
  • Lokalizacja: Jasło
  • Imię: Janusz
  • Silnik: Z16SE
  • KM: 84
  • Telefon: komórkowy
  • Województwo: Podkarpackie

zmiana umiejscowienia termostatu w silniku z16SE

Post2015-04-30, 19:27

witam,niedawno zmieniałem termostat w swojej asterce z silnikiem benzynowym z16 SE, i o zgrozo dowiedziałem się , że trzeba rozbierać przy okazji cały rozrząd , no a wiadomo wiąże się to z dodatkowymi kosztami. W związku z tym postanowiłem zrobić u siebie małego moda i umiejscowić termostat na węży łączącym oryginalną obudowę tego termostatu z chłodnicą . Oczywiście musimy pamiętać, aby w ori obudowie zamontować ramkę ze starego termostatu wraz z uszczelką , aby nie było przecieków płynu. Ja po prostu wyciąłem środek termostatu wraz z tą ze sprężynką a resztę wsadziłem z powrotem do obudowy..Następną czynnością było wytoczenie obudowy pod nowe mocowanie termostatu i umiejscowienie go w wężu przy chłodnicy.Dla lepszego zobrazowania zrobiłem parę fotek jak to wygląda . Na ostatniej fotce pokazałem całość już po zamontowaniu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

exon

Forumowicz

  • Posty: 152
  • Dołączył(a): 2011-05-14, 11:17
  • Imię: Grzegorz
  • Silnik: Z16SE
  • KM: 84
  • Województwo: Śląskie

Re: zmiana umiejscowienia termostatu w silniku z16SE

Post2015-05-11, 12:13

Super pomysł i chęć wytoczenia elementów :super:

Dla leniwych, po niższej cenie
http://www.astraownersclub.com/vb/showt ... thermostat
Offline
Avatar użytkownika

jammo

Forumowicz

  • Posty: 764
  • Dołączył(a): 2013-12-21, 00:04
  • Lokalizacja: Jasło
  • Imię: Janusz
  • Silnik: Z16SE
  • KM: 84
  • Telefon: komórkowy
  • Województwo: Podkarpackie

Re: zmiana umiejscowienia termostatu w silniku z16SE

Post2015-05-13, 09:45

no można i tak ,ale jak by ktoś jednak chciał sobie wytoczyć, to zrobiłem dla ułatwienia mały rysunek techniczny.Dla ułatwienia dodam , że można to zrobić prościej niż toczyć z całości tak jak ja . Mianowicie ,jak mamy zrobione już wycięte z blachy 8mm te dwie kryzy z otworami oraz podtoczeniem w środku fazy na termostat z uszczelka ,to z zewnątrz po prostu można dospawać dwa kawałki 3 cm zwykłej rurki stalowej o wymiarach zewnętrznych fi 42, jest taka ori i mamy gotową obudowę.
a to wymiary:
Obrazek
Forum Astra-H.pl
Offline
Avatar użytkownika

angel_dark666

Przyjaciel

  • Posty: 2772
  • Dołączył(a): 2012-06-21, 15:48
  • Lokalizacja: Irlandia, Macroom
  • Imię: angel_dark666
  • Silnik: --- wybierz ---
  • Telefon: satsuma
  • Województwo: Podkarpackie
  • Wiek: 2

Re: zmiana umiejscowienia termostatu w silniku z16SE

Post2015-05-13, 18:28

Masz tokarke?? Manual i pomysł super.
Offline
Avatar użytkownika

jammo

Forumowicz

  • Posty: 764
  • Dołączył(a): 2013-12-21, 00:04
  • Lokalizacja: Jasło
  • Imię: Janusz
  • Silnik: Z16SE
  • KM: 84
  • Telefon: komórkowy
  • Województwo: Podkarpackie

Re: zmiana umiejscowienia termostatu w silniku z16SE

Post2015-05-19, 07:19

Witam, chcę przedstawić swoje spostrzeżenia po przeróbce umiejscowienia termostatu . Niedawno jak wymieniałem nowy termostat, który był jeszcze oryginalnie umiejscowiony w obudowie bloku,temperatura po wymianie wahała się na zegarze w granicach max 85-87 stopni, no wiadomo , że nie określi się po skali dokładnie ,ale nigdy nie nabiła pełnych 90 st.natomiast teraz jak zrobiłem termostat na wężu to zegar stoi na 90 st. Nie wiem na ile faktycznie zmiana tego umiejscowienia ma wspólnego z podwyższeniem temperatury ,ale u mnie wyszło na plus,
Offline

miezwa191

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): 2016-12-07, 21:01

Re: zmiana umiejscowienia termostatu w silniku z16SE

Post2016-12-07, 21:18

Witam kolego od tego moda. Zrobiłem tak jak napisałeś, dotoczylem sobie obudowę, kupiłem termostat i wszystko ładnie założyłem identycznie jak u Ciebie i niestety tu zaczęły się problemy....temperatura po odpaleniu silnika do pierwszego otwarcia tego termostatu dochodzi do 95-98 stopni na desce...jak już otworzy to spada do ok 89 i znowu podbija do tych prawie stu....od 92 stopni już wariuje mi pierwszy wiatrak a przy 98 to już obydwa jadą na maksa...powiedz mi kolegi nie miałeś takich problemów po montażu tego patentu? Może macie jakiś pomysł co mogłem spierdzielic....
Offline
Avatar użytkownika

jammo

Forumowicz

  • Posty: 764
  • Dołączył(a): 2013-12-21, 00:04
  • Lokalizacja: Jasło
  • Imię: Janusz
  • Silnik: Z16SE
  • KM: 84
  • Telefon: komórkowy
  • Województwo: Podkarpackie

Re: zmiana umiejscowienia termostatu w silniku z16SE

Post2016-12-08, 10:06

U mnie bez zmian ,czyli od modyfikacji wszystko w jak najlepszym porządku. Moim zdaniem , zmiana umiejscowienia termostatu , czy to w silniku , czy na wężu , nie ma wpływu na jego działanie, pozdrawiam.
Offline

PIOTR8V

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): 2016-12-22, 09:11

Re: zmiana umiejscowienia termostatu w silniku z16SE

Post2016-12-22, 09:24

Witam serdecznie proszę o pomoc
Wiec tak .
Na postoju temperatura rośnie do około 92 c ale słabo wieje nawiew prawie zimne
ale podczas jazdy strasznie szybko spada wskazówka nawet poniżej 80 ale za to zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem ale zegar temperatury w ogóle nie rośnie dopóki się nie zatrzymam.
Może ktoś miał podobny przypadek
Następna strona