Teraz jest 2017-11-19, 20:28


Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Binio

VIP

  • Posty: 5100
  • Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

Post2010-07-20, 06:43

dysiol napisał(a):witam , jakie diody pod MIDa ?

Dodałem linka do tematu o diodach (na 1 stronie jest wszystko napisane), linka do konkretnych aukcji nie bede dawał, bo wygasają.

Dodałem też tłumaczenia komunikatów komputera, z Zafiry ale komunikaty są takie same. (thx lazuch za sugestie :ok:)
Offline

dysiol

Forumowicz

  • Posty: 64
  • Dołączył(a): 2010-05-23, 16:52
  • Imię: Kamil
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: ASTRA DYSIOLA:)

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID CID GID

Post2010-07-20, 07:43

dzięki, Binio zrobiłeś kawał dobrej roboty , u mnie też masz szacun :)
Offline
Avatar użytkownika

Binio

VIP

  • Posty: 5100
  • Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-07-26, 10:45

jako że człowiek uczy się całe życie, i podrążyłem trochę temat wyświetlacza kolegi lukas_piotr z tego tematu : viewtopic.php?f=72&t=380&view=unread#unread - dodałem 5 i ostatni już rodzaj wyświetlacza w astrach - jest to BID, czyli Board Info Display.
Skorygowałem też informacje odnośnie GID-a : ten występował tylko z radiem NCDR1100 lub 1500 (1500 to dodatkowo obsługa telefonu)
Forum Astra-H.pl
Offline

mazee

Forumowicz

  • Posty: 591
  • Dołączył(a): 2008-12-08, 12:44
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Paweł
  • Silnik: Y22DTR
  • Województwo: Śląskie

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-07-28, 10:09

Offline
Avatar użytkownika

Binio

VIP

  • Posty: 5100
  • Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-07-28, 10:16

dziękować za foteczki :ok:
wrzuciłem trzy na 1 stronę :)
Offline
Avatar użytkownika

himtok

Forumowicz

  • Posty: 2110
  • Dołączył(a): 2009-09-18, 22:18
  • Lokalizacja: Bydgoszcz - UK
  • Imię: Karol
  • Silnik: Z17DTL
  • KM: 80
  • Telefon: Nokia 5230
  • Województwo: Kujawsko-Pomorskie
  • Garaż: caravan 1.7 CDTi Z163

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-07-28, 11:10

Podziekowal Binio za super opisik :ok:

/smq prosił, żeby umieszczać tu tylko ważne informacje, a nie podziękowania/Sadystyczny
Offline

ekmir

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2010-07-26, 09:17

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-08-03, 12:24

Binio napisał(a):
BID - Board Info Display (nazwa D1 Triple/Multi Info DisPlay CART/CCRT).
Wyświetlacze te występowały z radiem CCRT700 i umożliwiały obsługę telefonu. Po dodaniu manetki (jeśli nie było jej seryjnie) i aktywowaniu Techem2 mamy dostępne funkcje komputera pokładowego (informacyjne, bez kontrolnych).
Tabela kodów dla tych wyświetlaczy : http://www.hochdrehzahlkonzept.de/IG/MID.htm

Obrazek

4. Czy da się zmienić język wyświetlanych informacji?

Tak da się, jednak jedynie na Techu2. W MID-ach po roku 2002 można zaprogramować język polski, który jest dostępny pod językiem tureckim.


Czy są to kody do BIDa?

W przypadku zestawu CCRT 700 + BID można zmienić język po włożeniu karty SIM i wejściu w menu, wybieramy wtedy z listy kolejno: konfiguracja, a następnie język (oczywiście w języku jaki aktualnie jest wyświetlany na ekranie).
W moim przypadku miałem do dyspozycji w sumie 12 języków (niemiecki, angielski, holenderski, francuski, fiński, duński, hiszpański, włoski, grecki, norweski, szwedzki i portugalski).
Niestety w liście tej brak naszego ojczystego języka i jak widać brak również tureckiego (na razie zmieniłem na angielski).

Czy można jakoś dograć j. polski (np.: Tech 2, wymiana wsadu EPROM)?
Offline
Avatar użytkownika

Binio

VIP

  • Posty: 5100
  • Dołączył(a): 2008-09-03, 21:33
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Imię: Mariusz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: Astra Caravan Binio

Re: Wyświetlacze w Astrze G - TID MID BID CID GID

Post2010-08-03, 15:51

ekmir napisał(a):
Czy są to kody do BIDa?

Tak

ekmir napisał(a):Czy można jakoś dograć j. polski (np.: Tech 2, wymiana wsadu EPROM)?


Z techa2 nie sądzę, tam tylko wybiera się język, nic nie wgrywa. Z epromami w wyswietlaczach z vectry B ludzie juz kombinowali, do astry nie spotkałem się.
Pomijam fakt czy jest to warte, IMHO komunikaty po angielsku są bardziej zrozumiałe niż polskie skróty.
Poprzednia stronaNastępna strona