Teraz jest 2017-07-25, 07:55


Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Exodos

Klubowicz

  • Posty: 1480
  • Dołączył(a): 2011-10-09, 09:10
  • Lokalizacja: Bielsko-Biała/Czechowice-Dziedzice
  • Imię: Tomasz
  • Silnik: X18XE1
  • KM: ???
  • GG: 8331420
  • Telefon: 693297525
  • Województwo: Śląskie
  • Wiek: 27
  • Garaż: Astra G by Exodos Air Ride On Board

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 17:42

To z analogami sie tak dzialo, a tutaj przebieg masz przeca cyfrowy.
Offline
Avatar użytkownika

PiotrPP

Klubowicz

  • Posty: 2632
  • Dołączył(a): 2010-11-12, 13:53
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Imię: Piotr
  • Silnik: Y22DTR
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 18:11

Konkluzja jest taka, że i tak wskazówki ustawia się metodą prób i błędów. Ustawiasz, sprawdzasz, ustawiasz, jeździsz, sprawdzasz i znowu poprawiasz. Dobrze jest wiedzieć kiedy zapala się rezerwa, jakie obroty utrzymują się na jałowym i jaką temperaturę osiąga silnik.
Offline
Avatar użytkownika

nik3r

Forumowicz

  • Posty: 201
  • Dołączył(a): 2011-10-26, 23:27
  • Lokalizacja: Bełchatów
  • Imię: Piotrek
  • Silnik: Z16SE
  • GG: 1200946
  • Województwo: Łódzkie

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2014-02-09, 18:51

Jak przerabialem ten problem u siebie to znalazłem info, że:
Obroty i prędkość:
Wkladasz licznik, przekręcasz zapłon i sprawdzasz gdzie jest wskazówka, wylanczasz zapłonu i wstawiasz na zero, i tak do skutku ( wskazówki wciskasz delikatnie na silniczki, jak uznasz że jest ok to odciskasz).
Paliwo i temperatura podobnie tylko ustawiasz o grubość wskazówki pod pierwsza kreską. Ja tak mam od roku i jest ok
Forum Astra-H.pl
Offline

l0ng3R

Forumowicz

  • Posty: 101
  • Dołączył(a): 2012-12-12, 18:36
  • Lokalizacja: Węgrów
  • Imię: Daniel
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • GG: 17595633
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2015-02-26, 22:05

Wymieniałem wskazówki u siebie i z temp. i obrotami nie było w sumie problemów. Gorzej jeśli chodzi o wskazanie ilości paliwa...chociaż mam dziwne wrażenie, że i prędkościomierz trochę przekłamuje :kwasny: Może macie jakieś sprawdzone pomysły co z tym zrobić??
Offline
Avatar użytkownika

LuMpY

Moderator

  • Posty: 6595
  • Dołączył(a): 2013-06-04, 18:52
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Małopolskie
  • Garaż: Astra G 2.0 DTL by LuMpY

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2015-02-27, 08:46

Owszem:

1. Zegary założone na aucie bez przedniej szybki
2. Włącz zapłon
3. Wyłącz zapłon
4. Poczekaj kilkanaście sekund - silniczki ustawią sie na pozycje zerowe
5. Bardzo ostrożnie wbij wskazówki na bolec w pozycjach "startowych" czyli wszędzie na pierwsze kreski
6. Włącz zapłon, jesli przekreciles trochę silniczki wskazówkami to sie wyzerują
7. Sprawdz czy dobrze zrobiłeś, przejedź sie i zobaczysz

Po kilku próbach sie uda, za pierwszym razem nigdy ;)
Offline

l0ng3R

Forumowicz

  • Posty: 101
  • Dołączył(a): 2012-12-12, 18:36
  • Lokalizacja: Węgrów
  • Imię: Daniel
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • GG: 17595633
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2015-02-27, 08:56

Obroty akurat sa dobrze bo przy 2 tys przełącza mi się na gaz i słychać taki klik:-) z paliwem wyszło chyba gorzej:-) ale dzięki za radę:-) jutro podziałam i dam znać jak wyszlo;-)
Offline
Avatar użytkownika

Szuma

Forumowicz

  • Posty: 118
  • Dołączył(a): 2011-05-03, 18:31
  • Lokalizacja: Bydgoszcz
  • Imię: Kamil
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 150
  • Telefon: 509825288
  • Województwo: Kujawsko-Pomorskie
  • Garaż: Niebieska Berta Wrapped

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2015-03-02, 22:31

Nie wiem jak to jest z temperaturą i paliwem bo nie sprawdzałem na pełnym baku tylko takie 3/4 więc nie mogę być tutaj pewien ustawienia wskazówki ale jeżeli chodzi o prędkość i obroty to ja je ustawiłem na silniczkach po włożeniu wskazówek jeszcze zanim podłączyłem zegary w aucie. Po prostu włożyłem i przekręciłem na silniczkach w taki sposób, żeby ich zakres zaczynał się od zera. Jestem przekonany, że te dwa działają poprawnie.
Offline

rooQ

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 2015-09-07, 00:20
  • Imię: Darek
  • Silnik: X18XE1
  • KM: 116
  • Województwo: Podlaskie

Re: Ustawiaie wskazówek licznika jak ?

Post2015-09-09, 21:18

witam skad mozna wziac te ramki do pokretel nawiewow jak na tym zdjeciu? http://moman.pl/gfx/big/1349965393.2634.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona