Teraz jest 2017-07-20, 17:30


Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

serek21

  • Posty: 12
  • Dołączył(a): 2011-06-20, 21:54
  • Imię: Arek
  • Silnik: X16XEL
  • Województwo: Mazowieckie

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-08-05, 16:46

Mam Astre G 1.6 X16XEL 98r. Ma ona dwa wentylatory, jeden od chłodnicy wody a drugi od chłodnicy klimatyzacji. Miałem uwalony moduł wentylatorów całkowicie (masa błędów układu chłodzenia). Po wymianie stare problemy znikły, dobiłem klimę i klima też działa natomiast pojawiły się dwa nowe problemy:

1. Gdy silnik osiągnie temperaturę 90 stopni i załączy się wentylator od chłodnicy wody wtedy zapala się na desce lampka chłodnicy niby wszystko działa ale błąd się pokazuje (nie ważne czy kilma włączona czy nie w tym czasie).

2. Klima działa, chłodzi i nie rozłącza jej jest w porządku ale jeszcze nie trafiłem na moment w którym działał by wentylator od chłodnicy klimatyzacji. O dziwo jak odepnę czujnik ciśnienia to się załącza wentylator wtedy więc jest w porządku (chyba że ma więcej niż jeden bieg ? może na 1 biegu nie działa, a jak się odepnie czujnik to załącza 2, nie wiem). Kiedy ten wentylator powinien się załączyć? Jest jakiś czujnik temperatury czy może przy odpowiednio wysokim ciśnieniu? Czy może powinien chodzi zawsze jak załączę klimę?
Offline
Avatar użytkownika

piotrst

Forumowicz

  • Posty: 188
  • Dołączył(a): 2014-08-01, 06:14
  • Lokalizacja: Gdynia
  • Imię: Piotr
  • Silnik: Z16SE
  • KM: 84
  • Województwo: Pomorskie
  • Wiek: 44
  • Garaż: Granatowa koza z Trójmiasta

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-08-07, 16:09

U mnie włącza się od razu po włączeniu klimy. Wygląda na to, że albo nie działa u Ciebie I bieg (oba wentylatory mają dwie szybkości pracy), albo coś ze sterowaniem (moduł wentylatorów ew innej wersji?). Najprościej, to podłączyć się komputerem do sterownika wentylatorów (czyli ,,modułu chłodzenia'') i przetestować działanie obu na obu biegach.
Offline

kp43h8

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2016-06-09, 15:22

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-09-02, 17:16

Witam ponownie, czy ktoś ma pojęcie gdzie mogę kupić lub w jaki sposób zastąpić opornik wentylatora chłodnicy astra g 2003 1.8 benz? Mam jeden wentylator boscha i nie działa 1 oraz 2 bieg, działa tylko 3ci. Dzisiaj wszystko rozkręciłem i jest pęknięta sprężynka. Z tego co widzę to nie można tego zakupić osobno... A dawać 250 za wentylator przez taką pierdołę? Ma ktoś jakiś pomysł? Mam wtyczkę na 4 piny oraz 2 sprężynki jako oporniki.

Pozdrawiam
Forum Astra-H.pl
Offline

Desperados

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): 2015-11-09, 13:34

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-09-03, 13:23

Witam wszystkich mam Opla Astrę z 99 roku Problem w tym że po nabiciu i wymianie chłodnicy klimatyzacji Mani stwierdził że nie działa sprzęgiełko Chciałbym się dowiedzieć gdzie jest przekaźnik klimatyzacji w tym rocznik bo prawdopodobnie nie dochodzi prąd na cewkę
Offline
Avatar użytkownika

LuMpY

Moderator

  • Posty: 6592
  • Dołączył(a): 2013-06-04, 18:52
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X20DTL
  • KM: 82
  • Województwo: Małopolskie
  • Garaż: Astra G 2.0 DTL by LuMpY

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-09-04, 10:37

bezpiecznik tam gdzie reszta bezpieczników, po wyjęciu schowka mas na jego "lewej" stronie rozpiskę który bezpiecznik od czego jest
Offline
Avatar użytkownika

gemcar

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 2016-05-27, 09:13
  • Imię: Łukasz
  • Silnik: Z14XE
  • KM: 90
  • Województwo: Mazowieckie
  • Wiek: 32

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2016-09-11, 20:00

Witam, dziś mi się coś stało z klimą w astrze g 2004 1.4 z lpg. Nadmienię że dosłownie w czwartek wymieniałem zawór od klimy i ją nabijałem. W piątek zrobiłem 300km autostradą i wszystko działało jak trzeba.
Zdarzyło się nawet że w sobotę około 15 (było ze 27 stopni) po przejechaniu 30 km z klimą ustawioną na 2 biegu na szybę czołową to mroziło tak że z od zewnętrznej strony zaczęła parować.
W niedzielę wracam te 300km i dalej mroziło ( na 2 biegu było nawet za zimno). W pewnym momencie nie wiem co mnie naszło ale chciałem włączyć ten obieg wewnętrzny przy klimie na szybę. Przycisk obiegu nie reagował, wyłączyłem, klimę i na nawiewie na szybę też przycisk od obiegu nie reagował. Po kilkukrotnym wciśnięciu tego przycisku , zmieniłem nawiew z szyby na fotele i przycisk od obiegu zaczął działać ale po zmianie nawiewu znowu na szybę czołową automatycznie się wyłączał.
Po tym włączyłem klimę na szybę i już nie chłodziło w ogóle. Próbowałem włączać i wyłączać i nie było różnicy pomiędzy temperaturą klimy a nawiewem.
Na miejscu wyłączyłem silnik na minute i włączyłem z powrotem ale klima dalej nie chłodziła choć podczas włączania klimy widoczne były wahania obrotów czyli sprężarka się włączała.
Ktoś miał coś podobnie i wie o co chodzi ?
Edit: Doszedłem do tego że sprężarka nie chodzi ale gdy wciskam przycisk od klimy to obroty falują.
Offline
Avatar użytkownika

hubertusik

Początkujący

  • Posty: 166
  • Dołączył(a): 2012-10-07, 16:15
  • Lokalizacja: Radom
  • Imię: Hubert
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 11716570
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Black Astra

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2017-05-31, 08:54

Pany co może być, klima nabita, filtr kabinowy sprawdzony, klima od czasu do czasu załączy się i chłodzi.....ale za chwilę rozłącza się....mechanior powiedział że do wymiany jest ten sterownik wiatraków (3 biegi 4 piny) wymieniony i dalej ten problem.....zauważyłem że sprężarka załącza się i wyłącza i tak co chwile.....zaobserwowałem że nie leci woda przez ten odpływ przy grodzi.....przeczyszczone i nadal nie leci....ktoś jakiś pomysł ma ??? silnik Z18XE


Dzięki i pozdrowionka
Offline

Rado9990

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 2015-02-08, 10:06
  • Imię: Radek
  • Silnik: Z16XE
  • KM: 101
  • Województwo: Łódzkie

Re: Klimatyzacja dziala, ale nie dziala, problem

Post2017-06-01, 17:32

Witam, mam problem z klimatyzacją w mojej astrze 1.6 16v. Zacznę od początku, spreżarka nie włączała się nawet na krótko, więc wlutowałem kawałek drucika zamiast bezpiecznika w cewce i teraz załącza się ładnie. NAstępnie okazało się, że chłodnica od klimy jest nieszczelna, podjechałem do kolesia, który zajmuje się tymi rzeczami. Wymienili chłodnice nabili układ, kilka godzin astra stała podłaczona pod urządzenia i niby układ ładnie trzyma cisnienie (nie ma już żadnych nieszczelności ) Niestety klimatyzacja nadal nie działa, prąd nie dostaje się do sprężarki, wentylator nie załącza się. Po nabiciu natychmiast wyskoczył błąd (żółta kontrolka od sterowania wiatrakami). Gdy astra jest zimna to po włączeniu klimy obroty wzrastają jednak nic dalej sie nie dzieje, na gorącym silniku zaobserwowałem ze nie reaguje już na właczenie klimy. Odpiąłem wtyk od cisnienia czynnika i wtedy oba wentylatory ruszyły na maxa. Tam gdzie robiłem klime podpieli pod kompa i niby wyskoczył błąd sterownika wentylatorów, niestety nigdzie w poblizu nie maja takiego na szrocie. Oznaczenie na sterowniku to CG. Bezpieczniki OK
Czy ktoś miał taki problem ? Kupiłbym jakaś uzywke z allegro czy to pomoże ?
Poprzednia stronaNastępna strona