Teraz jest 2017-09-20, 08:19


ZAKŁADANIE GAZU ????

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

benio

Forumowicz

  • Posty: 125
  • Dołączył(a): 2008-12-23, 09:50
  • Lokalizacja: Lidzbark Welski
  • Silnik: --- wybierz ---

ZAKŁADANIE GAZU ????

Post2009-01-19, 22:46

Panowie pomóżcie kto ma asterke w gazie niech się wypowie na temat gazu coś.
Chciałbym założyć sekwencje no ale nie jestem pewien i nie wiem jak będzie mi chodzić na gazie
Offline
Avatar użytkownika

darek1947

VIP

  • Posty: 1704
  • Dołączył(a): 2008-07-25, 19:26
  • Lokalizacja: Płońsk
  • Imię: Darek
  • Silnik: Z22SE
  • KM: 160
  • GG: 3079965
  • Telefon: samsung solid
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Paskuda dziadka darka

Post2009-01-19, 23:12

benio, atakuj Traviza on jest najbardziej kompetentny, nie teoretyk
Ostatnio edytowano 1970-01-01, 01:00 przez darek1947, łącznie edytowano 1 raz
Offline
Avatar użytkownika

astrix

Przyjaciel

  • Posty: 469
  • Dołączył(a): 2008-08-16, 22:02
  • Lokalizacja: wlkp
  • Imię: Piotrek
  • Silnik: X30XE
  • GG: 3615179
  • Województwo: Wielkopolskie
  • Garaż: Astra F Caravan 3.0 v6 :)

Post2009-01-20, 09:27

ja mam sekwencje w podobnum silnik, bo X18XE i jestem zadowlony :) praktycznie nie czujesz, że jeździsz na gazie, mam tak ustawioną, ze spadek mocy jest nie zauważalny 8-) pali mi ok 9 listrów przy mieszanej jeździe, a beny paliła 7 litrów, ale to i tak, bo u mnie LPG jest nadal o połowe tańszy niż bena, więc polecam :)
z sekwencją można wiele zdziałać, np może Ci się przełączać na Bene przy powiedzmy 4000tś, jak nie wyrabia na gazie w wyższych partiach obrotów i tkaie tam :D
Forum Astra-H.pl
Offline
Avatar użytkownika

prymak

Forumowicz

  • Posty: 93
  • Dołączył(a): 2008-09-14, 21:08
  • Lokalizacja: Białystok
  • Imię: Maniek
  • Silnik: X14XE
  • GG: 2628150
  • Województwo: Podlaskie

Post2009-01-20, 11:20

Miałem gaz u siebie w silniku X14XE.Gaz był z 2002 roku, Lovato elektronika nie sekwencja. Zakupiłem samochód w 2005. Auto zrobiło na gazie ok 80.000. I w 2007 gaz wywaliłem.Od samego początku miałem problemy (gaz z Shell sporadycznie z innych stacji). A to reduktor ,potem filtr gazu, zafajdana przepustnica, płyn z trójników wodnych uciekał,słabe grzanie zimą, szarpanie przy ruszaniu, falujące obroty, a na koniec padły wtryskiwacze. Dodam że jeździłem na benzynie Pb98 z STP co drugi zbiornik gazu. Przeklinałem samochód niemiłosiernie ale za bardzo się do niego przywiązałem więc nie chciałem sprzedawać.
I pewnego słonecznego dnia. Odholowałem auto do babki i wywaliłem wszystko co było od gazu od zbiornika,przewodów gazowych, przewodów chłodniczych, reduktora po przewody elektryczne. Wyczyściłem kolektor dolotowy, przepustnicę, EGR (nie zaślepiałem), silnik krokowy, zastosowałem tygodniową kąpiel w słoiku dla wtryskiwaczy w benzynie (ShellVPowerRacing + STP do czyszczenia wtryskiwaczy). Potem podłączyłem generator aby sprawdzić jak stukają cewki we wtryskach i przedmuchałem sprężonym powietrzem.Po tygodniu zmagań uśmiech zawitał na mojej twarzy. Asterka znów zaczęła pracować jak powinna (według mnie).Odpala od razu bez zbędnego kręcenia rozrusznikiem, pracuje równo ,nie szarpie przy ruszaniu i przyspiesza możliwie jak na ten silnik. Rozpisałem się ale chciałem opisać moja przygodę z gazem. I powiedziałem sobie nigdy gazu. Zraziłem się bardzo. Ale to moje zdanie.
Pozdrawiam klubowiczów.
Offline
Avatar użytkownika

Lucek

Przyjaciel

  • Posty: 635
  • Dołączył(a): 2008-12-13, 14:57
  • Lokalizacja: NO
  • Imię: Jacek
  • Silnik: X16SZR
  • KM: 180KM 410Nm
  • GG: 12607991
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Post2009-01-20, 20:45

prymak, twoje problemy mogły się brać właśnie stąd, że do 16V nie założyłeś sekwencji. benio, jeśli tylko robisz duże przebiegi, policzysz że Ci się opłaci to ja bym się na twoim miejscu nie wahał i zakładał ;)
Offline

benio

Forumowicz

  • Posty: 125
  • Dołączył(a): 2008-12-23, 09:50
  • Lokalizacja: Lidzbark Welski
  • Silnik: --- wybierz ---

Post2009-01-20, 22:24

Witaj słuchaj zastanawiam sie nad tym gazem więc napisze ci ile robię kilometrów rocznie:
więc jeśli przeliczyłem sobie roczne jeżdżonko moje to wychodzi mi że rocznie stukał jakieś od 10 000 do 12 000 tyś km :)
więc myśl o gazie może iść w przeszłość no ale chcę zasięgnąć twojej opini.
Z góry dzięki ;)
Offline
Avatar użytkownika

sebox

VIP

  • Posty: 1752
  • Dołączył(a): 2008-10-05, 07:43
  • Lokalizacja: NOS
  • Silnik: --- wybierz ---
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie
  • Garaż: Astra by SEBOX

Post2009-01-20, 22:49

Moim zdaniem przy 10 000 rocznie zakładanie gazu mija się z celem...ale oczywiście to tylko i wyłącznie moje zdanie...zanim Ci się zwróci to już będziesz chciał zmienić autko :P
chyba że naprawdę zamierzasz długo jeździć obecnym modelem ;)
Offline
Avatar użytkownika

Lucek

Przyjaciel

  • Posty: 635
  • Dołączył(a): 2008-12-13, 14:57
  • Lokalizacja: NO
  • Imię: Jacek
  • Silnik: X16SZR
  • KM: 180KM 410Nm
  • GG: 12607991
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Post2009-01-20, 22:52

Rzeczywiście sebox ma rację przy takich przebiegach rocznych raczej Ci się nie opłaci.
Następna strona