Teraz jest 2017-05-23, 19:46


Sonda Lambda

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

krasny

Forumowicz

  • Posty: 103
  • Dołączył(a): 2011-09-21, 23:52
  • Lokalizacja: Działdowo / Olsztyn
  • Imię: Czarek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 3693710
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie
  • Garaż: Astra II Bertone Cabrio

Sonda Lambda

Post2011-11-14, 13:27

Hej,
nadszedł czas na wymianę sondy lambdy.
Świeci mi się kontrolka silnika, mechanik powiedział że to przez sonde i warto to wymienić, powinno spaść spalanie itp. (czasami na benzynie też go szarpie, traci moc, możliwe że też przez to).

Byłem na szrocie, wziełem jakąś niby od Astry, jednak nie pasuje (naszczęscie za grosze więc mały problem).

Teraz planuje kupić coś na allegro, jednak przed zakupem mam pytanie, jakie będą pasowały.

Moja asterka dla przypomnienia to 1,8 125km Bertone cabrio ;D
Offline
Avatar użytkownika

Cinu

Przyjaciel

  • Posty: 5176
  • Dołączył(a): 2010-08-05, 01:44
  • Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X20XER
  • KM: 161Km/189Nm
  • GG: 8535467
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: opc1 no 0822 -ArdenBlau

Re: Sonda Lambda

Offline
Avatar użytkownika

krasny

Forumowicz

  • Posty: 103
  • Dołączył(a): 2011-09-21, 23:52
  • Lokalizacja: Działdowo / Olsztyn
  • Imię: Czarek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 3693710
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie
  • Garaż: Astra II Bertone Cabrio

Re: Sonda Lambda

Post2011-11-14, 13:40

dzięki wielkie!
przy okazji, te dławienie, utrata mocy też może być spowodowane przez sonde?
jak ruszam, ja mu pełną parą w gaz, a on sie dławi ;D
Forum Astra-H.pl
Offline
Avatar użytkownika

Cinu

Przyjaciel

  • Posty: 5176
  • Dołączył(a): 2010-08-05, 01:44
  • Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
  • Imię: Maciek
  • Silnik: X20XER
  • KM: 161Km/189Nm
  • GG: 8535467
  • Województwo: Śląskie
  • Garaż: opc1 no 0822 -ArdenBlau

Re: Sonda Lambda

Post2011-11-14, 13:43

niekoniecznie

wyczyść przepustnice, EGR, sprawdź kable
Offline
Avatar użytkownika

onikage7

Forumowicz

  • Posty: 1554
  • Dołączył(a): 2009-09-28, 19:03
  • Lokalizacja: Warszawa/Biała Podlaska
  • Imię: Krystian
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Midnight Black Astra

Re: Sonda Lambda

Post2011-11-14, 14:52

Też bym na początek do przepustnicy zajrzał. Możesz ją wyczyścić samodzielnie i zdecydowanie tanim kosztem (manual jest na forum). EGR nie wyczyścisz bo go nie masz :P, jeden problem mniej ;) . A sondę do wymiany (teoretycznie) masz pierwszą, więc kable od niej możesz w miarę łatwo oblukać, bo ta sonda jest na wierzchu jak odtworzysz klapę to od razu będziesz widział.
Offline
Avatar użytkownika

krasny

Forumowicz

  • Posty: 103
  • Dołączył(a): 2011-09-21, 23:52
  • Lokalizacja: Działdowo / Olsztyn
  • Imię: Czarek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 3693710
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie
  • Garaż: Astra II Bertone Cabrio

Re: Sonda Lambda

Post2011-11-15, 20:14

wiem wiem jak wyglada sonda ;D
a powiedzcie mi, bo w sumie na to nie wpadłem, czy ta 'nowa' sonda która nie pasuje nada się, jeżeli jakoś zmienie kostkę(o ile się da przełożyć kostke/kable) :D
Offline

questm

Forumowicz

  • Posty: 32
  • Dołączył(a): 2011-08-26, 20:06
  • Imię: Krzysiek
  • Silnik: X16XEL
  • KM: 101
  • Województwo: Lubelskie

Re: Sonda Lambda

Post2011-11-17, 22:01

Na allegro są uniwersalne nowe sondy NGK po 100-150zł
Offline
Avatar użytkownika

krasny

Forumowicz

  • Posty: 103
  • Dołączył(a): 2011-09-21, 23:52
  • Lokalizacja: Działdowo / Olsztyn
  • Imię: Czarek
  • Silnik: Z18XE
  • KM: 125
  • GG: 3693710
  • Województwo: Warmińsko-Mazurskie
  • Garaż: Astra II Bertone Cabrio

Re: Sonda Lambda

Post2011-11-17, 22:57

okazało się, że mój poprzednik już coś modził z kostką od sondy, dlatego ta nie pasowała, więc będą musieli znowu coś moi modzić, mam nadzieje, że sonda działa ogólnie xD

może i problemy z mocą zniknął, a jak nie to będą dalej grzebać i czyścić ;D
Następna strona