Teraz jest 2017-04-24, 15:59


[Manual] Montaż tempomatu

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Ice

VIP

  • Posty: 1236
  • Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
  • Imię: Ice
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Śląskie

[Manual] Montaż tempomatu

Post2008-07-14, 10:07

Witajcie :mrgreen:

dziś dotarła do mnie maneta ze sterowaniem tempomatu :) postanowiłem to opisac może komus przydaja sie zdjęcia i opis :)
więc tak manetka ze sterowaniem :)

Obrazek
Obrazek


koszt 21zł :mrgreen:
teraz szukamy kostki do podłaczenia manetki dwie srubki i złącze mamy jak na dłoni :)

Obrazek
Obrazek

pozostaje tylko podłaczenie i załozenie nowej manetki no i oczywiscie sprawdzenie :)

Obrazek
Obrazek

test przeszedł pomyslnie wiec składamy wszystko spowrotem i tu musiałem troszeczke przerobic plastik tzn odciac kawałek, chyba ta manetka jest troszeczke wieksza i górna obudowa opierała sie i wykrzywiała :/

Obrazek
Obrazek

no i po montażu :)

Obrazek
Obrazek

zwiekszyło sie wyposazenie mojej asterki o tempomat a koszt zaledwie 21zł
<jupi2>

wiec teraz mam małe pytanie czy jest możliwe uruchomienie kontrolki w liczniku ?? wiem ze kontrolka jest ale załozyłem tempomat i nic kontrolka sie nie swieci buu przerabiał juz ktos ten temat ??

Z góry dzięki za odpowiedzi <jupi2>

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 2008-12-11, 12:01 przez Ice, łącznie edytowano 2 razy
Offline

master22221

Początkujący

  • Posty: 20
  • Dołączył(a): 2008-07-11, 22:45
  • Lokalizacja: Gdynia

Re: Montaż tempomatu

Post2008-07-16, 01:28

Mam kontrolkę, ale ja mam moduł tempomatu, więc wlutowałem niebieską diodę i podłączyłem odpowiednie piny z tempomatu z odpowiednimi pinami w zegarach i po uaktywnieniu tempomatu świeci na niebiesko kontrolka tempomatu...

U ciebie chyba się nie da, ale może napisz, gdzie w tej cenie kupiłeś manetkę kierunków z tempomatem?

Pozxr.
Offline

Ice

VIP

  • Posty: 1236
  • Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
  • Imię: Ice
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Śląskie

Post2008-07-16, 07:24

master22221, kupiłem na ebayu koles wystawił ja jako manetke do vectry zabardzo sie nie znał i chyba popatrzył na ceny tych bez sterowania i wystawił w podobnej cenie więc trafiła mi sie okazja :mrgreen: a jak właczysz tylko zapłon tez ci sie kontrolka swieci cz tylko jak tempomat właczysz ??
Offline

master22221

Początkujący

  • Posty: 20
  • Dołączył(a): 2008-07-11, 22:45
  • Lokalizacja: Gdynia

Post2008-07-16, 13:49

Jak włączę zapłon, to się nie świeci, dopiero gdy włączę tempomat podczas jazdy. Kontrolka informuje mnie, czy to tempomat steruje samochodem, czy ja. Nic innego. Diodę podpiąłem pod wyjście tranzystora sterującego masą elektromagnes załaczający sprzęgło w tempomacie.

Mógłbym podłączyć układzik z diodą, który włącza kontrolkę "testowo" po włączeniu zapłonu, podobnie, jak jest to zrobione dla kontrolki hamulca w Astrze F. Tylko nie chce mi się znów rozbierać zegarów, ustawiać wskazówki...

Pozdr.
Offline

Ice

VIP

  • Posty: 1236
  • Dołączył(a): 2008-05-02, 10:58
  • Imię: Ice
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Śląskie

Post2008-07-16, 20:38

master22221, a mógłbys jakies fotki dać jak to wyglada gdzie co i jak bo sam sobie chyba nie poradze :oops:
Offline
Avatar użytkownika

tomek24

Forumowicz

  • Posty: 203
  • Dołączył(a): 2008-07-21, 12:44
  • Lokalizacja: Nasielsk
  • Imię: Tomek
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Astra by tomek24

Re: Montaż tempomatu

Post2008-07-21, 13:00

master22221 napisał(a):Mam kontrolkę, ale ja mam moduł tempomatu, więc wlutowałem niebieską diodę i podłączyłem odpowiednie piny z tempomatu z odpowiednimi pinami w zegarach i po uaktywnieniu tempomatu świeci na niebiesko kontrolka tempomatu...

U ciebie chyba się nie da, ale może napisz, gdzie w tej cenie kupiłeś manetkę kierunków z tempomatem?

Pozxr.


Kolego ja zrobiles kontrolke tempomatu co z czym polaczyles jaki masz licznik VDO czy TRW ?? taka informacja jest na liczniku na szybce z przodu.

ja czytalem troche o tej kontrolce.

Sam mam seryjny tempomat ale nie mam wlutowanej diody od tempomatu.
jaka dales diore i rezystor ktory pin podlaczyles w zlaczce od licznka podziel sie z niami ta informacja bedziemy wdzieczni.

Pozdrawiam
Offline

master22221

Początkujący

  • Posty: 20
  • Dołączył(a): 2008-07-11, 22:45
  • Lokalizacja: Gdynia

Re: Montaż tempomatu

Post2008-07-22, 19:11

Licznik VDO z 2001 roku. Zastosowałem diody o średnicy 5 mm, są takich samych rozmiarów, jak zastosowane fabrycznie żaróweczki.

Obrazek

Kontrolka przypominania lub ostrzeżenia o niewłączonych światłach mijania - zielona matowa pulsująca na 12V, niestety, nie udało mi się dostać żółtej pulsującej. Trzeba dodać diodę prostowniczą na zasilanie diody pulsującej. Okazało się bowiem, że dioda pulsująca tylko w nazwie jest diodą, a w rzeczywistości przepuszcza prąd w obu kierunkach - włączenie świateł mijania przełącznikiem przy wyłączonym zapłonie powoduje zaświecenie się niektórych kontrolek (AB, ABS) - są zasilane ze świateł mijania. Wstawienie diody zapobiega temu zjawisku.

Kontrolka włączonego tempomatu - niebieska matowa, dość jasna, zastosowałem rezystor 3k6 dobrany doświadczalnie, aby świeciła z ta sama jasnością, co kontrolka włączonych świateł drogowych.

W laminacie wywierciłem 7 otworów, diody wstawione są od strony druku, połączenia od strony przeciwnej, nóżki diod przewleczone prze otwory i lutowane od strony druku.

Piny wykorzystałem jw. z nr 5 i 6 od automatycznej skrzyni biegów.

Pin 15 połączyłem z żółtym przewodem zasilającym światła mijania, pin 14 połączyłem z (minusem) elektromagnesu w sterowniku tempomatu.

Układ działa poprawnie, ładnie LEDY świecą zarówno w nocy, jak i w dzień.

Pozdr.
Offline
Avatar użytkownika

tomek24

Forumowicz

  • Posty: 203
  • Dołączył(a): 2008-07-21, 12:44
  • Lokalizacja: Nasielsk
  • Imię: Tomek
  • Silnik: X20DTL
  • Województwo: Mazowieckie
  • Garaż: Astra by tomek24

Re: Montaż tempomatu

Post2008-07-22, 23:42

master22221 napisał(a):Pin 15 połączyłem z żółtym przewodem zasilającym światła mijania, pin 14 połączyłem z (minusem) elektromagnesu w sterowniku tempomatu.

Układ działa poprawnie, ładnie LEDY świecą zarówno w nocy, jak i w dzień.


Super oto chodzilo i tego szukalem tylko pytanie o ten elektromagnes gdzie tego szukac?
I tez zolty kabelek od swiatel mijania? on wychodzi z przelacznika swiatel??

Bede zabieral sie u siebie to zrobic :) fajna sprawa i przydatna napewno.
Mam nadzieje ze moge liczyc na Twoja pomoc jak bede to montowal?

Pozdrawiam
Tomek

Pytanko jeszcze jak jest ponumerowana zlaczka licznika? sprawdze czy mam wszystkie piny potrzebne mi do montarzu.
Następna strona